Rusija izgubila članstvo u UN-ovom Vijeću za ljudska prava

un
0
0

Rusija je izgubila svoje mjesto u Vijeću za ljudska prava UN-a (UNHRC) prvi put od osnivanja ovog tijela 2006. godine. Hrvatska je, u tijesnom glasanju, dobila mjesto predstavnika istočnoevropskog regiona, dok je Saudijska Arabija ponovo izabrana u vijeću, uprkos kritikama organizacija za ljudska prava.

47 mjesta u Vijeću su podijeljena na regione, a izborima svake godine mijenja se trećina sastava. Rusija je završila svoj trogodišnji mandat i ušla u trku sa Hrvatskom i Mađarskom za 2 mjesta obezbijeđena za region istočne Evrope.

Hrvatska je dobila 114 glasova država članica, dok je Rusija dobila 112.

“Bili smo u UNHRC-u godinama i siguran sam da ćemo ponovo dobiti svoje mjesto,” kazao je ruski izaslanik u UN-u, Vitaly Churkin.

Saudijska Arabija je sa 152 glasa ponovo izabrana u Vijeće i zastupaće azijski region u naredne tri godine, zajedno sa Kinom, Japanom i Irakom.

Južnoafrička Republika, Ruanda, Egipat i Tunis su izabrani u afričkoj grupi, Kuba i Brazil u grupi latinske Amerike i Kariba, a SAD i Velika Britanija će zastupati tzv. “zapadni blok” koji je sastavljen od zapadne Evrope i Sjeverne Amerike.

U toku narednog mandata koji će trajati od 2017 – 2019. godine, 14 izabranih članova Vijeća će raditi na formulaciji zvaničnog stava UN-a o konfliktima u svijetu, kao i na domaćim politikama zemalja članica.

UNHRC je zamijenio Odbor za ljudska prava pri UN-u 2006. godine koji je trpio optužbe da dozvoljava dominaciju autoritarnih režima u svom sastavu i da je preokupiran izraelsko-palestinskim sukobom. Izbor Muammara Gaddafija, predsjednika Libije, na čelo Odbora 2003. godine bio je okidač za reforme tog tijela i njegovu zamjenu Vijećem za ljudska prava.

UNvijeće za ljudska prava
Pretplatiti se
Obavijesti o
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI