Rusija još uvijek izvozi više plina u EU nego Velika Britanija

Gas Plin
24 komentara

Moskva nastavlja opskrbljivati zapadnu i srednju Europu preko Ukrajine, pokazuju podaci Gas Infrastructure Europe

EU je nastavila povećavati uvoz ukapljenog prirodnog plina (LNG) jer želi ograničiti opskrbu plinom iz Rusije. Međutim, udio izvoza ruskog plavog goriva u blok u svibnju je još uvijek bio veći od količine opskrbe plinom iz Ujedinjenog Kraljevstva, pokazali su podaci Gas Infrastructure Europe (GIE) objavljeni u petak. Udio isporuka plina s Istoka, uključujući Rusiju, ove je godine pao na 7,2%. To je manje od količine opskrbe plinom iz Sjeverne Afrike (9,8%), ali više od protoka iz Ujedinjenog Kraljevstva (6,9%), prema GIE. Europske zalihe plina trenutačno su pune 68,87% budući da je pumpanje smanjeno za 31% u svibnju u usporedbi s istim razdobljem prošle godine, što predstavlja najmanju količinu utovara plina u posljednjih nekoliko godina, pokazuju podaci. Istodobno, dotok LNG-a u europski plinski prijenosni sustav u svibnju je dosegao rekord u cijeloj povijesti promatranja i dosegnuo 12 milijardi kubičnih metara, izvještava GIE.

Godine 2023. LNG je postao glavni izvor plina za EU, čineći 35% ukupnog uvoza u blok, prema Europskoj mreži operatora sustava za transport plina (ENTSOG). Opskrba plinom iz regije Sjevernog mora, uglavnom iz Norveške, dosegnula je 26 posto od početka godine, a 12 posto povučeno je iz podzemnih skladišta.

U međuvremenu, ruski energetski div Gazprom nastavlja isporuku plina za tranzit zapadnoj i srednjoj Europi preko teritorija Ukrajine preko plinske crpne stanice Sudzha u količini od 40,6 milijuna kubičnih metara dnevno, navodi se u izvješću tvrtke.

Ranije u svibnju, ruski ministar energetike Nikolay Shulginov rekao je da zapadne zemlje nisu prestale kupovati rusku energiju unatoč sankcijama bez presedana koje su SAD i EU uvele protiv Moskve. Te su se nacije upravo prebacile na “zaobilazna rješenja” za nabavu ruskog uvoza, ustvrdio je ministar.

eugasrusijaUK
Pretplatiti se
Obavijesti o
24 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ivan
10 mjeseci prije

Zada Rusi trebaju oderati majmune u Europi s cjenom jednakom ukapljenom plinu dovozenom iz Amerike

Tako treba
10 mjeseci prije

EU je u veljači izvijestila da je od siječnja do studenoga prošle godine ruski plin predstavljao manje od četvrtine (24,4%) uvoza tog energenta – 2021. godine činio je 83 posto.

Plin je na europskom referentnom tržištu TTF pao na 23 eura po megavatsatu. U kolovozu prošle godine bio je 340 eura

Tako treba
10 mjeseci prije

Međunarodne rezerve Rusije su za nedelju dana pale za 2,79 milijardi evra na 544 milijarde evra, saopštila je Centralna banka Rusije.
Usput,
Rusija ima manje devizne rezerve po glavi stanovnika nego hrvatska

Tupko Glupko
10 mjeseci prije

Udio uvoza ruskog LNG-a u odnosu na cjelokupan LNG kojeg Europa uvozi uopće nije pao u odnosu na razdoblje prije početka rata u Ukrajini.

Naravno, LNG je puno skuplji od ruskog plina iz plinovoda.

I zanimljivo da je jedini preostali dotok tog ruskog plina iz plinovoda u Europu upravo preko Ukrajine.
Kako to, kako to? 😁
Anglosasi rasturiše Nijemcima Sjeverne Tokove, preko Bjelorusije više ne ide (Yamal).
Mislim da ipak još ide dio ruskog plina i preko Turske.

Miro
10 mjeseci prije

Sve je dogovor.
Rusi da prodaju gorivo a Ameri oržje.

hiber
10 mjeseci prije

Napad benzinske pumpe ocigledno nije uspio. Njihov plin neće vise ni kinezi. Kažu da je lako eksplozivan, pa su se odlučili za skuplju varijantu Linije D iz Turkmenistana.

tihobl
10 mjeseci prije

Беспилотни камиони КАМАЗ почели су са редовним транспортом терета на Арктику

То више није само тестирање. Камиони свакодневно превозе терет „Гаспром њефта“ зимским путем од 140 километара у тешко доступним областима Јамало-Нењечког аутономног округа.

Сваки дрон је опремљен низом сензора који скенирају околину, препознају препреке у радијусу од 200 метара и креирају дигиталну мапу пута. Софтвер је у потпуности руски.

На прометним путевима саобраћај је такође могућ – тренутно се тестирају у различитим градовима Татарстана.

Eno kamioni u konvoju sibaju preko tundre, a vozaca nema. Rusi su imali problem sa nedostatkom vozaca za krajnji sjever iako su nudili velike plate. Sad je i ovaj problem rijesen.

Miro
10 mjeseci prije

Kao što se vidi, rat je da se pobije što više Rusa i Ukrajinaca.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI