Rusija komentariše predloženu vojnu operaciju Turske u Siriji

1 komentar

Rusija ne vjeruje da bi potencijalna vojna operacija Turske protiv kurdskih milicija u sjevernoj Siriji “doprinijela stabilnosti i sigurnosti” u Arapskoj Republici, rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov novinarima u srijedu.

Specijalni izaslanik predsjednika Vladimira Putina za Siriju Aleksandar Lavrentjev napomenuo je da bi, u očima Moskve, takav upad Ankare “bio nepromišljen korak koji bi mogao dovesti do destabilizacije situacije.” Rusija planira pozvati Tursku da pokuša riješiti bilo koje probleme mirnim putem, dodao je zvaničnik, govoreći u srijedu na početku međunarodnog sastanka o Siriji u kazahstanskom Nur Sultanu.

Prošlog mjeseca Turska je objavila svoje planove za vojnu ofanzivu na sjeveru Sirije, uz uspostavljanje 30-kilometarske “sigurne zone” duž sirijske granice koja je imenovana kao njen ključni cilj. Ranije ovog mjeseca, turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan objasnio je da će Oružane snage njegove zemlje pokrenuti “antiterorističku” operaciju, ciljajući na sjeverne sirijske gradove Tal Rifat i Manbij koji imaju veliko kurdsko stanovništvo i trenutno su pod kontrolom Jedinica za zaštitu naroda ( YPG), kurdska grupa. Obraćajući se poslanicima vladajuće Partije pravde i razvoja, on je dodao da će se vojska potom „korak po korak kretati u druge regione.” Turski lider nije precizirao kada će tačno operacija početi.

Turska smatra da su kurdske milicije u sjevernoj Siriji produžetak Kurdistanske radničke partije (PKK), koju je Ankara označila kao terorističku organizaciju.

U telefonskom razgovoru sa svojim ruskim kolegom Vladimirom Putinom krajem maja, Erdogan je ustvrdio da je stvaranje “sigurne zone” u sjevernoj Siriji “imperativ”.

Komentarišući planove Ankare, američki državni sekretar Antony Blinken je zauzvrat jasno stavio do znanja da je turska operacija „nešto čemu bismo se protivili.” Američki diplomata je upozorio da bi “svaka nova ofanziva potkopala regionalnu stabilnost.”

Turske snage su proteklih godina u nekoliko navrata prelazile na sirijsku teritoriju.

U oktobru 2019. Ankara je rasporedila svoju vojsku na sjever susjedne zemlje u onome što je nazvala ”Operacija Proljeće mira”. Neprijateljstva su okončana nakon što se predsjednik Erdogan sastao sa svojim ruskim kolegom i zaključio dogovor, prema kojem je u sjevernoj Siriji trebala biti uspostavljena tampon zona od 30 kilometara, slobodna od kurdskih oružanih grupa. Ankara je izvela slične vojne upade i 2018. i 2016. godine.

Prema ruskoj novinskoj agenciji TASS, lokalne milicije koje podržavaju Turska i Ankara trenutno drže čak 10 % sirijske teritorije, uključujući oko 4,4 miliona stanovnika.

Turska insistira da djeluje samo u samoodbrani, sprječavajući formiranje neprijateljske samoupravne kurdske oblasti na svojoj južnoj granici. Sirijska vlada je zauzvrat dosljedno osuđivala ono što opisuje kao nezakonitu okupaciju njene teritorije od strane turskih snaga.

rusijasirijaSpecijalna operacijaturska
Pretplatiti se
Obavijesti o
1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
1 godina prije

Treba zaustaviti Turke.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI