Rusija ne vjeruje u “drugi talas” korona manipulacije

Rusija
19 komentara

Zvaničnici insistiraju da je drugo zaključavanje zbog koronavirusa u Rusiji „malo vjerovatno“, kažu da je nedavni rast slučajeva predviđen i da je „njime moguće upravljati“

Već deset dana broj slučajeva Covida-19 u Rusiji raste. Iako su mnogi izrazili zabrinutost zbog ovog trenda, plašeći se „drugog talasa“ koji pogađa druge djelove Evrope, čini se da su zvaničnici mirni.

Na primjer, Tatjana Kuznjecova, šef kliničkog odjeljenja Istraživačkog instituta za epidemiologiju nacionalnog sanitarnog supervizora, kaže da nije zabrinuta.

„Ne vidimo dramatičan porast, ali stopa incidencije pokazuje tendencije rasta. Željela bih još jednom da naglasim da je to bila očekivana situacija jer se testiraju svi oni koji imaju simptome respiratornih infekcija“, istakla je ona ranije ove sedmice. „I sasvim je prirodno da vidimo ovaj rast. Vjerovatno to može značiti drugi talas, ako to želimo nazvati ovako, ali ne očekujemo dramatične skokove ili ozbiljno pogoršanje situacije.“

Premijer Mihail Mišustin je na sličan način predvidio mogućnost povećanja broja slučajeva. U svom obraćanju na sastanku vladinog Koordinacionog savjeta za koronavirus prošle sedmice, objasnio je da se očekuje porast broja infekcija po povratku učenika u školu. Ali premijer je takođe naglasio da „Istovremeno, regioni su spremni da liječe pacijente sa koronavirusom. Postoji sve što vam treba: medicinska oprema i lična zaštitna oprema, rezerva kreveta. Već je stvorena vakcina za borbu protiv infekcije“.

U međuvremenu, predstavnik SZO u Rusiji takođe je umanjio mogućnost drugog zaključavanja. Melita Vuinovič je ocijenila da su „takve mjere sredstvo za usporavanje prenosa virusa i kupovinu vremena, ako je potrebno, i za povećanje mogućnosti zemlje da pregleda sumnjive slučajeve, izoluje i liječi potvrđene slučajeve i razvija traženje kontakata i karantin“.

Kuznjecova dodaje da bolnice nisu preopterećene, a čini se da je većina prijavljenih slučajeva blaga i da se može liječiti kod kuće, pa stručnjak vjeruje da je potreba za daljim zaključavanjem malo vjerovatna.

Do danas je u Rusiji potvrđen 1.122.241 slučaj koronavirusa, a registrovano je 923.699 pacijenata koji su se oporavili od bolesti. Najnoviji podaci Moskve ukazuju na 19.799 poznatih smrtnih slučajeva širom zemlje. Zemlja je četvrta globalno najugroženija država, poslije SAD, Indije i Brazila. Međutim, kada se mjeri po glavi stanovnika, ruski slučajevi su na približno istom nivou kao Francuska, koja je sprovela približno upola manje testova.

 

Koronarusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
19 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
3 godine prije

Znaju što rade.

tihobl
3 godine prije

Putin je koroni dekretom zabranio drugi talas.
Ako ga korona ne poslusa iskorjenice je do kraja.

AJeTo
3 godine prije

Rusi talasaju sa drugim talasom.

nekoime
3 godine prije

Ako vrhunski svjetski epidemiolog Billy Gates kaže bit će drugog vala, znači bit će drugog vala. Zna valjda čovjek što mu radi proizvodnja.

Eto i mene
3 godine prije

“Postoji sve što vam treba: medicinska oprema i lična zaštitna oprema, rezerva kreveta. Već je stvorena vakcina za borbu protiv infekcije” i drugog vala nema. Da li to u prijevodu znaci: cjepite se i slobodni ste, ili se stvarno dobro brinu za svoj narod?

3 godine prije zadnji put uredio Eto i mene
Brkan
3 godine prije

Meni nikako nije jasno zasto Rusi igraju ovu igru!? Oni su dobro znali o cemu je ovdje rijec puno prije nego je rijec CORONA objavljena javnosti. Jednostavno ne zelim vjerovati da je Rusija upletena u taj globalni projekt, a opet iz dana u dan vidim da se “mjere” gotovo ne razlikuju od onih u Europi i Americi, isto kao i propaganda. Npr. “potvrđen 1.122.241 slučaj”. Ti “slucajevi” su utvrdjeni poznatim testerima? Sto ti potvrdjeni slucajevi znace? Bolesne? A ovo “registrovano je 923.699 pacijenata koji su se oporavili od bolesti” je cak veca manipulacija od onoga sto objavljuju na Zapadu u tom smislu. Ne znam kako je bilo u izvorniku, ali ako je kao u ovom clanku, to bi znacilo da je 923.699 pacijenata bilo bolesno i da se lijecilo. Da? Lijecilo se? Od cega? S cim i kako? Gdje se to lijecilo gotovo milion ljudi? Kod kuce, u bolnicama….? Kinu… Čitaj više »

Emiliano Zapata
3 godine prije

Obicni spin!
Kasnije ce biti:
“mi nebi ali eto ipak moramo zbog ogromnog broja novozarazenih”

Emiliano Zapata
3 godine prije

Obicni spin!
Kasnije ce biti:
“mi nebi ali eto ipak moramo zbog ogromnog broja novozarazenih”

Kuga
3 godine prije

Isto su govorili i pirlikom prvog talasa

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI