Rusija objavila novu procjenu ukrajinskih gubitaka u kontraofanzivi

Gubici
23 komentara

Ruske snage su ubile stotine ukrajinskih vojnika i uništile desetine tenkova i oklopnih vojnih vozila tokom odbijanja nesrećne ofenzive na jugu zemlje, saopštilo je u utorak Ministarstvo odbrane.

U saopštenju se dodaje da zvaničnici vjeruju da je neuspješna operacija izvedena po ličnom nalogu predsjednika Vladimira Zelenskog.

„Učinkovitim dejstvima ruskih snaga uništeno je 48 tenkova, 46 borbenih vozila pješadije, 37 drugih borbenih oklopnih vozila, osam pikapa sa teškim mitraljezima i više od 1.200 ukrajinskih vojnika u jednom danu“, naveli su. Ministarstvo je dodalo da je Kijev pretrpio ove gubitke tokom neuspješne ofenzive čiji su pravci vodili ka Nikolajevu, Krivoj Rogu i drugim gradovima na jugu Ukrajine.

Ministarstvo je dalje saopštilo da su moskovske snage razbile jedinice 128. ukrajinske brdske jurišne brigade, koje su bile prebačene iz zapadne Ukrajine da bi učestvovale u operaciji. “Pet pripadnika ove brigade položilo je oružje i predalo se”, dodali su iz Ministarstva.

Ruske snage su također zbrisale “više od 200 militanata, uključujući oko 40 stranih plaćenika”, kao i više od 20 oklopnih jedinica, navodi vojska.

Saopćenje ruskog ministarstva odbrane dolazi nakon tvrdnje od ponedjeljka da je ukrajinska kontraofenziva u Hersonu “jadno propala”. U to vrijeme, ministarstvo je procijenilo gubitke Kijeva na 26 tenkova, 23 borbena oklopna vozila, još devet oklopnih vozila, dva aviona i najmanje 560 vojnika.

Kijev je cijelo ljeto pričao o “hersonskoj kontraofenzivi” , dok je tražio još oružja i municije od svojih zapadnih pristalica. U video obraćanju narodu u nedjelju, Zelenski je obećao da će se „Ukrajina vratiti“ u Donbas – kao i Harkov, Zaporožje, Herson i „definitivno Krim“.

Rusija je poslala trupe u Ukrajinu 24. februara, navodeći neuspjeh Kijeva da sprovede sporazume iz Minska, čiji je cilj da regionima Donjecka i Luganska da poseban status u okviru ukrajinske države. Protokoli, uz posredovanje Njemačke i Francuske, prvi put su potpisani 2014. Bivši ukrajinski predsjednik Pjotr ​​Porošenko je od tada priznao da je glavni cilj Kijeva bio da iskoristi primirje kako bi kupio vrijeme i “stvorio moćne oružane snage”.

U februaru 2022. Kremlj je priznao republike Donbasa kao nezavisne države i tražio da se Ukrajina zvanično proglasi neutralnom zemljom koja se nikada neće pridružiti nijednom zapadnom vojnom bloku. Kijev insistira da ruska ofenziva nije bila potpuno ničim izazvana.

Gubiciofenzivarusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
23 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ringo10
1 godina prije

E Bože dragi koje su to budale…

Max
1 godina prije

Napad je čini se propao. Ali premalo je informacija. Ukrajnci su nefikasni u obrani a još je teže ići u napad.

Herc
1 godina prije

Lažu jedni i drugi,a kad neko priča o ofenzivi to se nije ni dogodilo jer je riječ o propagandi.
Prava ofenziva se priprema i izvršava u tajnosti ,udre se na 5 pravaca od toga su 3- 4 lažna. Rusi nikad nijesu spomenuli ni rat ni ofenzive ,samo specijalna vojna operacija koja je sad privremeno usporena zbog vrućina,Nije lako vojnicima sa šljemovima pancirkama ili još gore biti u tenku. nastavak slijedi po planu čim malo zahladi pa do prvih snijegova.

1 godina prije

Na ratištu neće ništa promjeniti , no u pozadini ovaj masakr će nekog koštati glave …

Jomla
1 godina prije

Ruski gubici se procjenjuju na do 400 ljudi. I nešto tehnike: artiljerije, tenkova i sl…

Ante
1 godina prije

Baš me zanima dali su poginuli svi oni Ukrajinski vojnici koji su se uvježbavali u stranima zemljama? To bi bilo zaista jadno da su sada svi poginuli. Englezi i Amerikanci i Europske sluge se sada drže za glavu ako je tako.

nessy
1 godina prije

Rusi sve lazu. Ukrajinci su vec zauzeli Krim (jer je Zelenski tako zazelio), ali nece to da daju u javnost iz obzira prema njeznim osjecajima ruskog stanovnistva.

FATIH
1 godina prije

DAVORE,DAVORE IMA JEDNA POSLOVICACA KOJA GLASI:”SVAK SE CESE GDIJE GA SVRBI”.
SLAVA RUSKOM NARODU”
POCESI SE DAVORE,POCESI!!!!!
SELAMI TE FATIH IZ KONJICA GRADA I OBALA MODRE NERETVE.
SVAKO DOBRO TI ZELIM!!!!

tuf
1 godina prije

Maltene su goloruki (bez nadmoćne artiljerije i avijacije, osnovnih preduvjeta protu-ofenzive) tek sa nešto oklopa i haubica poslani po ravnicama/stepama/poljima, pobogu zar je njihovoj vrhuški stvarno cilj samo ostaviti dojam ofenziva zapadnim sponzorima? Za one koji ne znaju danas je u Berlinu otvorena “Međunarodna konferencija zemalja donatora o poslijeratnoj obnovi Ukrajine” a Johnson je pri nedavnom posjetu Ukrajini tražio od Zelenskog da se ubrza realizacija kontraofenziva “kako ne bi došlo do podjele potpore Ukrajini na Zapadu”. Ako je ovo rezultat tih pritisaka onda u ku..ac, ukrajinska vojska treba krenuti prema Kijevu a ne prema Donbasu jer neprijatelj koji ih šalje u sigurnu smrt se nalazi zapadno, ne istočno.

Rimtutituki
1 godina prije

Ima li iko ideju koliko mrtvih ukraina,koliko Russia?

Red Dog
1 godina prije

Drug Deki zali ukrije.
„Hajde da se gine i napreduje. Ali oni ne napreduju. Samo ginu“.
Ja pocinjem sumnjati da drug Zelenski nije kako treba u glavi.

Ringo10
1 godina prije

1700 mrtvih, ranjenih i osakaćenih mladih Ukrajinaca
Bože tragedije, u kakav pakao su Ukrajinu gurnuli Ameri i Englezi
A imali onako divan mirovni sporazum

Darko
1 godina prije

Interesantno je kada čitate Jutarnji, Večernji ili Index kako su pristrani i valjda broje svaku granatu koju ispale ukrajinski fašisti ali kada Ukrajinci dobe po piksi niti riječi. Pitam se tko financira ovu žutilo od domaćih medija kojima je istina najveći problem, a obmana javnosti svakodnevnica. Kao i oni vojni analitičari koji drobe pristrane nebuloze iz svoje sobe daleko od linije fronte. I ne shvaćaju da je Ukrajina uskoro nepostojeća država ako ne istrijebi fašiste Zelenskog i američku pomoć u borbi do zadnjeg Ukrajinca.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI