Rusija stavlja pacifičku flotu u stanje visoke pripravnosti

Ruska Pacificka mornarica
9 komentara

To je učinjeno u sklopu iznenadne provjere borbene spremnosti, rekao je ministar obrane Sergej Šojgu

Rusija je svoju flotu Pacifičke mornarice prebacila u stanje pune borbene spremnosti kao dio iznenadne provjere, rekao je ministar obrane Sergej Šojgu. Objasnio je da će se održati vježbe s ciljem sprječavanja iskrcavanja neprijateljskih snaga na otok Sahalin i južnu obalu Kurilskog otočja. Obraćajući se ruskom vrhu u petak, Šojgu je rekao da je “Pacifička flota stavljena u stanje pripravnosti pune snage” u 9 ujutro po lokalnom vremenu tog istog dana. Dodao je da je cilj vježbe poboljšati “sposobnost oružanih snaga da odbiju agresiju potencijalnog protivnika s oceana i mora”. Prema riječima načelnika Glavnog stožera Valerija Gerasimova, poseban naglasak stavlja se na osiguranje borbene spremnosti strateških nuklearnih podmornica.

Osim sprječavanja neprijateljskog iskrcavanja, flota će također morati locirati i uništiti neprijateljske podmornice i udarne skupine ratnih brodova te kopnenu opremu, istaknuo je Shoigu. U međuvremenu se očekuje da postrojbe protuzračne obrane pokrivaju potencijalno opasna područja.

Ruske zračne snage sudjeluju u manevrima uz mornaricu.

Tokio osporava ruski suverenitet nad četiri otoka u Kurilskom arhipelagu, koje je Sovjetski Savez osvojio tijekom Drugog svjetskog rata. Ugovorom iz San Francisca 1951. Japan se odrekao svojih potraživanja na Kurile, ali je kasnije tvrdio da Južni Kurilski otoci, poznati kao Sjeverni teritoriji u Japanu, nikada nisu bili dio arhipelaga.

Još u veljači, glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Maria Zakharova izjavila je kako Moskva ne razmišlja o potpisivanju ili čak o raspravi o mirovnom sporazumu s Japanom u skorije vrijeme. Diplomatkinja je navela neprijateljstvo Tokija prema Moskvi i sankcije koje je ta zemlja uvela Rusiji nakon sukoba u Ukrajini.

Primjedbe su uslijedile nedugo nakon što je japanski premijer Fumio Kishida obećao da će dati prioritet ponovnom pokretanju pregovora s Kremljom o tom pitanju.

Govoreći o Južnim Kurilskim otocima, Sjevernom teritoriju kako ih je nazvao, Kishida ih je za te otoke rekao da ih je Rusija okupirala.

Rusija i Japan tehnički su ostali u međusobnom ratu gotovo osam desetljeća, nakon što nisu uspjeli postići rješenje nakon Drugog svjetskog rata. Iako je Moskva ponudila neke kompromise Tokiju oko teritorija nakon raspada Sovjetskog Saveza, dvije zemlje ipak nisu uspjele riješiti to pitanje jednom zauvijek.

Pacifička FlotarusijaSergej Šojgu
Pretplatiti se
Obavijesti o
9 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Osam Šezdeset
1 godina prije

e moraćemo onda i mi svoju jadransku flotu upripraviti

tihobl
1 godina prije

I dade Sojgu uzbunu bas pred dolazak kineskog ministra odbrane. Dolazi u trodnevnu posjetu (sta ima general 3 dana da dogovara, nije to Miroslav Lajcak koji 20 godina dogovara po Balkanu, a nista nije dogovorio).

Spomenik
1 godina prije

Toliko zanimljivo da je potaklo mnoge komentare.

Max
1 godina prije

Pokazivanje snage.

Dea
1 godina prije

Uvijek kad procitam rijec pacifisticka ponadam se miru. Ali onda se spustim na zemlju.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI