Rusija vojnom ugovorima ulazi u američko područje utjecaja

trgovina oruzjem
8 komentara

“Katar je potpisao sporazum o vojnoj suradnji i memorandum o razumijevanju o protuzračnoj obrani i vojnoj nabavi s Rusijom”, potvrdilo je katarsko Ministarstvo obrane.

Sporazumi su u srijedu potpisani između ruskog ministra obrane Sergeja Šojgua, koji je u srijedu posjetio zaljevsku državu i ministra obrane Katara Khalida bin Mohammeda Al-Atiyya.

Katarski i ruski ministri su izjavili kako su također razgovarali o zaljevskoj i sirijskoj krizi i borbi protiv terorizma i nasilnog ekstremizma.

Vijest je objavljena bez posebnih detalja, ali je izuzetno važna uzmemo li u obzir da je Katar domaćin kontingentu turske vojske i strateško područje za američke snage, koje iz baze Al-Udeid, jugozapadno od Dohe, vode sve operacije na Bliskom istoku.

Dogovorom s Rusijom se Katar osigurao od prijetnji Saudijske Arabije i njenih saveznika, koji je prije nekoliko mjeseci krenuli u obračun s malim emiratom, vjerujući da će slomiti Dohu u nekoliko mjeseci.

U stvari, Katar se uvijek na Bliskom istoku ponašao s određenom dozom ”bezobzirnosti”, što je na kraju dovelo do uspostave i jačanja odnosa s Iranom, kojeg režim u Rijadu smatra ”smrtnim neprijateljem”. Zbog toga je i nastao sukob između dviju zemalja Perzijskog zaljeva.

Sporazum s Rusijom jača poziciju Dohe prema Rijadu, ali istovremeno otvara nove mogućnosti za Moskvu, koja jača svoju prisutnost na Bliskom istoku.

Nakon uspostave čvrstih veza s Damaskom, Bagdadom, Teheranom, na kraju i s Ankarom, Rusija se seli na Arapski poluotok, koji se desetljećima smatra ekskluzivnim područjem utjecaja Washingtona.

Paralelni sporazum koji je Vladimir Putin nedavno zaključio sa saudijskim kraljem Salmanom potvrđuje da je lider Kremlja postao neizbježni protagonist zamršenih geopolitičkih igara na Bliskom istoku.

Khalida bin Mohammeda Al-Atiyya
Pretplatiti se
Obavijesti o
8 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
mars
6 godine prije

Veliku većinu drugih aktera bi iz svog zabrana potjerali nogom u dupe.

beligorod
6 godine prije

Što drugo da se kaže; vrhunska igra V. Putina.

Podravec
6 godine prije

Viš, viš mara vraga!

Tedi
6 godine prije

To je samo znak da na zapadu vladaju mediokriteti i da su im Putin i ekipa uletili u sesnajsterac i sad im samo napucavaju golove.A ovi stoje i bleje,zar je to moguce! Pa ljudi Rusija i Kina se sire progresivnom geometijom,od S.Pola od istoka do juzne hemisvere.Samo otvorite oci i sve je zahvaceno, a u americi su tak glupi ti mediji,da sami sire pricu o Rusiji kao da im je Vladimir Putin sef CIA i Pentagona,u sve i svja su im Rusi umjesani.To je toliko ludo da puknes od smjeha.Mislim da su totalno i kod kuce pukli.

Tedi
6 godine prije

A da sad mi pada na pamet odraz tog ludila i kod nasih kolonijalnih jadnika na vlasti,i oni neznaju ili ne smiju da znaju,na koju bi stranu krenili,dali u Ameriku ili u Rusiju na kanabe,pa sami od sebe prave budale.Kako Vucic tako i KGK.Mos mislit sta je u Putinovoj glavi kada ih prima u Kremlju i sta im kaze na samo?Sram me je i pomisliti,kada obican svjet to javno govori.
P.S.KGK jebila u onoj crvrnoj haljini i na inoguraciji kod Vucica i u posjeti kod Putina,mediji su to primjetili.Hahaha.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.