Rusija zabranila SWIFT

SWIFT
14 komentara

Bankama je zapovjeđeno neka za transakcije koriste domaće sustave slanja financijskih poruka u zemlji

Banka Rusije zabranila je ruskim financijskim institucijama korištenje sustava za razmjenu poruka SWIFT za transakcije unutar zemlje, objavio je regulator u ponedjeljak. Od listopada će ruske banke biti obvezne koristiti samo domaće usluge za prijenos poruka o financijskim transakcijama. Korištenje SWIFT-a bit će dopušteno samo za međunarodna plaćanja. “Ovo će osigurati pouzdanost, kontinuitet i sigurnost razmjene podataka prilikom obavljanja transakcija unutar Ruske Federacije”, stoji u priopćenju regulatora.

Informacije o takvim transakcijama sada će se morati prenositi putem vlastitih bankovnih sustava Banke Rusije, usluga ruskih tvrtki trećih strana ili putem vlastitog sustava financijskih poruka Banke Rusije, SPFS.

SPFS je kreiran od strane regulatora 2018. godine kao zamjena za SWIFT na domaćem tržištu. Iako je njegova pokrivenost još uvijek puno manja od pokrivenosti SWIFT-a, koji se može pohvaliti s 11.000 financijskih organizacija diljem svijeta, širenje SPFS-a posljednjih mjeseci dobiva na zamahu. U veljači je Ruska središnja banka objavila da SPFS sada ima 469 sudionika, uključujući 115 stranih subjekata iz 14 zemalja.

Rusija je prošle godine bila prisiljena početi tražiti alternative SWIFT-u, u poslovanju sa stranim partnerima, nakon što su neke od najvećih banaka u zemlji isključene iz sustava kao dio zapadnih sankcija.

Trenutno je deset ruskih banaka isključeno iz SWIFT-a, uključujući Sberbank, VTB, Otkrytie, Rosselkhozbank, Novikombank, Promsvyazbank, Rossiya, Sovcombank, VEB.RF i MKB. Banke koje nisu isključene, ali su pod blokirajućim sankcijama zapadnih zemalja također se mogu suočiti s poteškoćama u korištenju sustava.

rusijaSankcijeSWIFT
Pretplatiti se
Obavijesti o
14 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tuf
1 godina prije

Izgleda da Indoneziji nešto zapad počinje pakirati čim je državni vrh počeo užurbano pozivati na uklanjanje ovisnosti o Visa-i te Mastercardu. Indonezija sa 274 milijuna stanovnika svakako nije banana državica čiji se financijski odraz neće primjetiti.

Schwarze Hunderte
1 godina prije

Ovo ! Je novo !? Ovo je pljuvanje u lice – vraga samog .. Dakle nije ovo odustajanje od SWIFT !!! Ovo je —- PUTOKAZ — OSTALIMA što nadalje činjet 😱 . Pa ovi na jedan uvrnuti način trpaju ” kolektivni zapad ” — U IZOLACIJU 😱🤪🤭 !!! DEMONTIRAJU IH !

Gnjida
1 godina prije

Odlično, pozabranjivat sve te gluparije.

tatamata
1 godina prije

udri po ekonomiji i valuti ,pa da pocne cviljenje ,a i da vidimo mladena da renta bulju za klip kukuruza

Max
1 godina prije

Očekivano.

Tupko Glupko
1 godina prije

Opa, ovo je veliko.
Ne bi me čudilo da za 5 do 10 godina države BRICS-a budu imale svojih nekoliko sustava za transakcije, a sa druge strane SWIFT za izuzetne i njihove poltrone.

tihobl
1 godina prije

Kad se sjetim koliko su prijetili Rusiji da ce je izbaciti iz SWIFT, a sad rusi izbacise SWIFT.

mileni
1 godina prije

Samo tuk na utuk.
Po svom do kraja.

Noname
1 godina prije

RUSIJA I KINA ĆE STVORITI ROBNI SUPERCIKLUS: OSTAJE SAMO JEDNO PITANJE..Kremlj je započeo razgovore Putina i kineskog čelnika Xi Jinpinga u proširenom sastavu. Ostaje jedno pitanje: što su predsjednik Putin i predsjednik Xi odlučili o mirovnom planu za Ukrajinu? – kaže politolog Baširov. U Aleksandrovskoj dvorani Velike kremaljske palače ruski predsjednik Vladimir Putin i kineski predsjednik Xi Jinping započeli su razgovore u proširenom sastavu. O čemu se šefovi država slažu, rekao je politolog Marat Baširov. Istaknuo je kako je već sada jasno da će nakon posjeta kineskog čelnika Rusiji odnosi dviju zemalja napraviti snažan iskorak i postati pokretač brojnih industrija diljem svijeta. Potpisuju se fenomenalni u biti i obimu međudržavni sporazumi. A analitičari američke banke Goldman Sachs već govore o stvaranju novog robnog superciklusa, primijetio je stručnjak. Ostaje jedno pitanje: što su predsjednik Putin i predsjednik Xi odlučili o mirovnom planu za Ukrajinu? – napisao je Marat Bashirov na svom Telegram kanalu Politjoystick. Podsjetimo, dan… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI