Ruska diplomatska misija u Kabulu pretrpjela napad improviziranom eksplozivnom napravom; pripadnici misije pretrpjeli lakše ozljede.

Kabul
7 komentara

Prema prvim izvješćima, vojni kamionet koji se vozio ispred diplomatskog vozila mogao je biti stvarna meta, iako nije isključeno da je na meti bilo i rusko osoblje.

Vozilo ruske diplomatske misije u Afganistanu pogođeno je detonacijom improvizirane eksplozivne naprave (IED) u Kabulu, izjavilo je rusko Ministarstvo vanjskih poslova. Eksplozija se dogodila u blizini ruskog veleposlanstva u glavnom gradu Afganistana. Automobil nije pretrpio izravan udar, a putnici su zbog toga pretrpjeli samo lakše ozljede, odnosno potres mozga.

“Zahtijevamo od afganistanskih vlasti provođenje temeljite istrage incidenta kao i poduzimanje svih potrebnih mjera, kako bi se osigurala sigurnost osoblja ruskih diplomatskih zgrada u Afganistanu. Rusko veleposlanstvo u Kabulu uvodi dodatne sigurnosne mjere za zaštitu osoblja i objekata diplomatske misije,” izjavilo je rusko Ministarstvo vanjskih poslova.

Diplomatski automobil možda nije bio meta bombaša, napomenulo je Ministarstvo. Prema preliminarnoj procjeni, IEN (Improvizirana Eksplozivna Naprava) možda je aktivirana s ciljem napada na vojni kamion afganistanskih snaga sigurnosti, koji se vozio ispred vozila ruskog veleposlanstva. Istodobno, Ministarstvo nije isključilo mogućnost da su napadači mogli posebno ciljati ruske diplomatske dužnosnike.

Bombardiranje u Afganistanu

Situacija ostaje napeta u Afganistanu čak i nakon što su SAD i talibani, koji se smatraju terorističkom organizacijom u Rusiji, ranije ove godine potpisali primirje. Pod uvjetima sporazuma, talibani su obećali zaustaviti napade na američke snage u zemlji, spriječiti da se zemlja pretvori u utočište za terorističke organizacije i uključiti se u dijalog s vladom u Kabulu. Zauzvrat, SAD su obećale povući svoje snage iz zemlje nakon 19 godina rata.

Prije toga, u studenom, Washington je najavio djelomično povlačenje svojih snaga iz zemlje, iako se i dalje događaju povremeni napadi, a neke od njih navodno su izvodili i sami talibani. Uz to, skupina i afganistanska vlada još uvijek se nisu uključili u očekivani dijalog za postizanje političkog rješenja sukoba, koji zemljom hara desetljećima.

KabulNapad
Pretplatiti se
Obavijesti o
7 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
RoPe
3 godine prije

Putin je naredio masovno cijepljenje.

yale
3 godine prije

Koliko je Australija platila Talibanima za ovo?
I sto je s onom karikaturom koju je napravio jedan kineski umjetnik, graficki dizajner i razbjesnilo Mr. Morrisona, predsjednika Aus. vlade?
Sad ne vrijedi sloboda umjetnickog izrazavanja. LOL

3 godine prije zadnji put uredio yale
Max
3 godine prije

Vjerojatno djelo ISIla

Ante
3 godine prije

Washington je naredio lažno povlačenje. isto kako su rekli da se povlače iz Sirije pa se nisu povuki samo skrili broj vojnika koji su tamo raspoređeni.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI