Ruski nacrt novog sirijskog ustava – Prijedlozi i kontroverze

Prijedlog sirijskog ustava
8 komentara

Rusija je sudionicima u sirijskim pregovorima u Astani predstavila nacrt novog ustava za Siriju koji bi osigurao kurdsku autonomiju, očuvao integritet zemlje, ali i spriječio islamističku radikalizaciju Sirije. Zbog točke o novom pravosuđu zemlje, koje se ne bi smjelo pozivati na šerijat, prijedlog je odmah odbačen od strane militantnih “oporbenih” skupina.

Sirijski ustav je već promijenjen i potvrđen na referendumu 2012. godine, kada je čak 89,4% birača podržalo nacrt novog ustava koji je predložio predsjednik Bashar Al-Assad, kojim je poslije pola stoljeća ukinut politički monopol stranke Ba’ath i proširene ovlasti predsjednika države.

Takozvana “oporba” je odbila da priznati rezultate tog referenduma, kao i Zapad i nekoliko arapskih zemalja.

U novom ruskom prijedlogu stoji:

(1) Sirija je jedinstvena i nedjeljiva država, a Kurdima treba dati autonomiju unutar određenih granica.

Ovdje se vjerojatno misli na područja u kojima su činili većinu do izbijanja sukoba, a ne široka područja koja im je u početku rata prepustila vlada Bashara Al-Assada i koja su stekli borbenim aktivnostima protiv terorista “Islamske države”, a kasnije i protiv sirijske vojske u Hasaki.

(2) Uz službeni arapski, osim sirijskog Kurdistana, pravo na regionalni jezik treba dati i ostalim sirijskim regijama.

(3) “Sirijska Arapska Republika” postaje “Sirijska Republika”.

Ova je odluka i nije loša, jer u Siriji žive i brojne manjine koje nisu Arapi, stoga u tom smislu čak ni vlada u Damasku ne bi trebala imati primjedbe.

(4) Predsjednik može obnašati dužnost 7 godina i ne može se ponovo kandidirati na izborima.

(5) Zemlja treba uspostaviti sustav dvodomnog parlamenta – Narodne skupštine i Skupštine regija.

(6) Ukida se klauzula prema kojoj predsjednik mora biti musliman, kao i točka kojom se u zakonu zemlje spominje šerijat.

Posljednja je točka možda ključna za odbijanje ovog nacrta od strane takozvane oporbe, koja se šest godina bori da Sirija postane islamistička tvorevina po uzoru na Saudijsku Arabiju, dok se “umjerenija oporba” zalaže za Siriju poput Turske s Muslimanskim bratstvom na vlasti.

Nacrt ustava je službeno potvrdio specijalni predstavnik ruskog predsjednika za Siriju Aleksandar Lavrentijev.

Nacrt novog ustava, kojeg je oporba već odbacila, predviđa stvaranje kurdske autonomije i prijenos dijela ovlasti s predsjednika na novi dvodomni parlament.

Rusija: Ovo je samo prijedlog za daljnju raspravu

Službena predstavnica ruskog Ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova je rekla da cilj Rusije nije uplitanje u međusirijski dijalog.

“Mi ne namećemo ništa nikome i u više navrata smo rekli da je budućnost Sirije u rukama samih Sirijaca. Mi ćemo sa svoje strane učiniti sve što je moguće kako bi im pomogli da pokrenu dijalog”, rekla je Zaharova.

Ona je opisala sirijski nacrt ustava kao skup ideja i polazišnu točku o kojoj treba raspravljati.

Naglasila je da ovaj prijedlog “nije fiksni uzorak ili obveza”, nego da može označiti početak razgovora o budućnosti Sirije i olakšati dijalog između stranaka o novom sirijskom ustavu.

“Ustav mora proisteći iz dijaloga i nitko ne nameće dokument kojeg bi trebalo uzeti kao temelj”, rekao je Zaharova.

Osim toga, ona je podsjetila da Rusija putem svojih prijedloga ne pokušava nametnuti svoju volju Siriji, jer vjeruje da će Sirijci biti ti koji će odlučiti odgovaraju li im prijedlozi Moskve ili ne.

“To će biti odluka samo Sirijaca. Ovaj prijedlog  nije obveza, nego niz ideja kako pokrenuti razgovore o ovoj temi. U tom smislu vjerujemo da se bez oružja može doći do nacrta ustava”, objasnila je Zaharova.

Članovi oporbe su rekli da oni ne misle raspravljati o nacrtu ustava s Moskvom. Međutim, više rundi razgovora i konsolidiranje prekida neprijateljstava u Siriji bi ih moglo dovesti u situaciju da razmotre ruski prijedlog.

Predsjednik na jedan mandat

U predloženom nacrtu je ruska strana predložila da se iz punog naziva zemlje izbriše riječ “arapska”. Umjesto toga, Sirijska Arapska Republika bi postala Sirijska Republika. Također se predlaže da se poništi odredba postojećeg ustava prema kojoj bi “šerijat, odnosno islamski zakon, trebao biti glavni izvor zakonodavstva”.

Osim toga, prema nacrtu, predsjednik ne mora nužno biti musliman, kako što zahtijeva trenutna verzija temeljnog zakona Sirije.

Kandidat za mjesto predsjednika republike, kao i u trenutnom ustavu zemlje, moraju biti u dobi od najmanje 40 godina i mora imati sirijsko državljanstvo. Međutim, nacrt novog ustava ukida uvjete pod kojima i roditelji kandidata trebaju “imati sirijsko državljanstvo po rođenju“, te da predsjednički kandidat ne smije biti u braku sa ženom nesirijske nacionalnosti. Predsjednik bi, prema nacrtu, trebao biti izabran na mandat od sedam godina, ali ne može biti ponovno izabran za drugi uzastopni mandat.

Prema nacrtu, predsjednik je vrhovni zapovjednik oružanih snaga, ali može proglasiti izvanredno stanje i opću mobilizaciju tek nakon dobivanja odobrenja od novog tijela parlamenta, što bi trebala biti Skupština regija.

Prema nacrtu, suce Vrhovnog ustavnog suda imenuje predsjednik, a potvrđuje parlament. Narodna skupština također može imenovati i razrješavati čelnika Središnje banke Sirije.

Autonomija kurdskih područja

Ruska strana predlaže priznanje autonomije kurdskih područja, kao i jednakost kurdskog i arapskog jezika na tom autonomnom području.

Osim toga, predlaže se pravo svim drugim regijama u zemlji da, uz službeni državni arapski, odaberu regionalni jezik kojim se služi većina stanovnika u regiji.

Predloženi projekt produbljuje načelo decentralizacije vlasti i osnaživanje lokalne samouprave, kao i stvaranje novog tijela – Skupštine regija. Također se predlaže da se ukine postojeći sustav kvota za mjesta u parlamentu, prema kojima polovina pripada radnicima i seljacima, a ostala predstavnicima drugih društvenih kategorija.

“Sirijski nacrt ustava je dizajniran da zadovolji stav Damaska, oporbe i zemalja u regiji”, izjavio je u srijedu ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.

“Mi smo u Astani predložili nacrt ustava na temelju onog što smo proteklih godina čuli od oporbe i vlade, ali i od zemalja u regiji”, rekao je Lavrov.

Stručnjak Leonid Isajev tvrdi da je ovo pokušaj da se pronađe kompromis između svih strana u sukobu.

“Činjenica je da su se Arapi uvijek bojali federalizacije, jer to smatraju kao prvi korak prema propasti države. Varijanta s autonomijom Kurda je u tom smislu srednja opcija između centraliziranog i potpuno federalnog sustava. U svakom slučaju, decentralizacija zemlje i preraspodjela ovlasti iz glavnog grada na pokrajine Sirije je potrebna. Stoga je predložena opcija idealna u smislu traženja kompromisa između različitih snaga unutar i izvan Sirije. Za postojanje Sirije kao jedinstvene države autonomija Kurda nije prijetnja”, rekao je Isajev.

“Mi smo ni na koji način ne pokušavamo nametnuti ovaj projekt, nego smo ga predstavili kao naš konstruktivan doprinos, znak dobre volje. Svaki projekt s bilo konceptom ugrađenim u njega može biti dodatni poticaj, katalizator da se osigura nastavak međusirijskih pregovora”, rekao je predsjedatelj Međunarodnog odbora Vijeća Federacije Konstantin Kosačev.

Kao što smo rekli, ovaj nacrt ne obvezuje nikoga, pa ni sirijsku vladu, iako ga je Moskva vjerojatno predložila u dogovoru s Damaskom. Dio u kojem se iz ustava uklanja klauzula kojom se pravosuđe zemlje temelji na šerijatu gazi temeljne zahtjeve takozvane “oporbe” i prijedlog Rusije je istog trenutka odbijen.

Kurdi su poručili kako pozdravljaju inicijativu i uklanjanje riječi “arapska” iz službenog naziva sirijske države.

Kurdi u sirijskom Kurdistanu

Ekurd.net javlja kako su sirijski Kurdi u ruskom nacrtu sirijskog ustava pozdravili izbacivanje riječi “arapska” iz “Sirijske Arapske Republike”, rekao je član Stranke demokratske unije (PYD).

“Postoje neke vrlo pozitivne sugestije među onima koje dolaze iz Rusije. To uključuje uklanjanje riječi “arapska” iz sirijskog imena, tako da Sirija bude “Sirijska Republika”, rekao je Khaled Issa, te dodao “kako više od 3 milijuna Kurda živi u sjevernoj Siriji“.

No, predloženi nacrt izbjegava izravno spominjanje federalnog sustava, nego govori o “decentraliziranoj Siriji” u kojoj “ljudi i društvene skupine imaju pravne i administrativne ovlasti”.

U 2013. godini su sirijski Kurdi osnovali tri autonomne zone, odnosno kantone Hasaka, Kobani i Afrin, a kasnije i kurdsku vladu Sirijskog Kurdistana. 17. ožujka 2016. su sirijski Kurdi proglasili federalnu regiju Sirijski Kurdistan.

Međutim, 30. prosinca 2016. su odobrili plan za sastav Savezne vlade u Sirijskom Kurdistanu, potvrđujući svoje planove za uspostavu autonomije na područjima koja su stekli tijekom rata, što vjerojatno neće biti priznato ni od strane Moskve, posebno ne od Damaska i Turske, pa čak ni Irana.

Sirijski nacrt ustava ne spominje federalizam, nego ukazuje na veće kulturne i administrativne slobode u okviru decentralizirane Sirije.

Sirijski Kurdi su dugo tražili službeno priznavanje njihove kulture i kurdskog jezika u Siriji, koji je u školama bio zabranjen. 1962. je 20% etničkog kurdskog stanovništva Sirije bilo lišeno sirijskog državljanstva. U to vrijeme je bila na snazi zabrana kurdskog jezika, odbijalo se u matičnim uredima upisivati djecu s kurdskim imenima, a njihova su imena mijenjana s arapskima. Nije bilo kurdskih privatnih škola i na snazi je bila zabrana knjiga i drugih materijala napisanih na kurdskom jeziku.

Međutim, govorimo o razdoblju od prije nekoliko desetljeća i do danas se puno toga promijenilo. Što se tiče Kurda, nema sumnje da će se voditi oštre polemike o uspostavi autonomije nad teritorijima koja su stekli ratnim operacijama.

U svakom slučaju, ruski prijedlog je odbijen od predstavnika oporbe, tako da je mišljenje sirijskih Kurda u ovom trenutku manje važno. Ako predstavnici militantnih skupina i takozvane oporbe i dalje budu insistirali na zahtjevima o Siriji kao islamističkoj tvorevini, eskalacija daljnjih sukoba je neminovna, a Rusija i Iran su u Astani sirijskoj oporbi jasno ponudili izbor: ili će se dogovoriti s vladom o primirju i političkom procesu ili će se smatrati pristašama “Islamske države” i Al-Nusra Fronta, sa svim posljedicama takve odluke.

Odbijanje razgovora o prilično prihvatljivom prijedlogu novog ustava, koji u razgovoru dviju strana može biti dorađen i izmijenjen, može se smatrati i kao odbijanje pregovora u cijelosti, što je samo još jedan od dokaza da u sirijskoj krizi praktično nema umjerene oporbe s kojom bi aktualna vlada mogla ponovno izgraditi Siriju kao domovinu svih njenih građana.

pregovoriSirijska republika
Pretplatiti se
Obavijesti o
8 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
čitatelj portala
7 godine prije

“Odbijanje razgovora o prilično prihvatljivom prijedlogu novog ustava, koji u razgovoru dviju strana može biti dorađen i izmijenjen, može se smatrati i kao odbijanje pregovora u cijelosti, što je samo još jedan od dokaza da u sirijskoj krizi praktično nema umjerene oporbe s kojom bi aktualna vlada mogla ponovno izgraditi Siriju kao domovinu svih njenih građana.”
Bravo!

mou
7 godine prije

Trump je danas rekao ispred gusarkinje May da je njegova majka bila Skotlamndjanka, nije htio reci da je bila Britanka ili Engleskinja. To od engleskih novina jos nije nitko zapazio.

Alen
7 godine prije

Ni izrael nema ustav ,tamo je stav da je drzavi dovoljan zakon Tore…

Mislim da su se rusi malo pozurili s takvim teskim pitanjima…

Ostaviti sirijicima da rjese to pitanje.. Do tada moze i bez toga..

fb slo
7 godine prije

Ako svi nesirijski građani napuste Siriju,
sve če oni fino sami srediti.
Ali ne može se onda usporedivati zemlje sa snažnim vahabitskima celicama i sličnom,
sa demokracijom in human rights nekih šveđana..

Alen
7 godine prije

Predlagati muslimanima,pogotovo arapima da serijetski zakon ,dakle Kuran ,prestane biti izvor zakonodavstva je i vise nego nekulturno ,kad se zna da su pod istim zivjeli 1400 godina i pogotovo jer je on sastavni dio islama..
Malo mi smrdi sve ovo oko ruskog predloga ustava ,posebno radi cinjenice da su rusi vrhunski poznavaoci i arapa i islama te su svjesni da ovi to nikad nece prihvatiti..

Da su se rusi preletili ,malo vjerovatno..
Fin zaplet…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI