Ruski veto na rezoluciju protiv Sirije – SAD poručuju da će “djelovati same”

Rezolucija - UN - Sirija
27 komentara

Jučer je prije sjednice Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda o rezoluciji o kemijskom napadu u Siriji, koja je podsjećala na onu iz 2013. godine kada su SAD bile spremne pokrenuti vojnu kampanju protiv Damaska, glavni tajnik UN-a Antonio Guterres rekao kako će taj sastanak Vijeća sigurnosti biti “trenutak istine za Siriju”, te dodao “kako se nada da će ovaj trenutak uspjeti mobilizirati kapacitete svih onih snose odgovornost za ovu situaciju”.

Nakon rasprave o rezoluciji protiv Sirije, koju su predložili SAD, Velika Britanija i Francuska, kojom se za napad kemijskim oružjem u blizini grada Khan Sheikhouna u pokrajini Idlib optužuje sirijsko zrakoplovstvo, dogovor nije postignut, prenosi AFP.

Sudionici nisu mogli postići konsenzus i usvojiti nacrt rezolucije pripremljen od strane SAD-a, Francuske i Velike Britanije. Protiv rezolucije je bila Rusija.

Američka predstavnica u Vijeću sigurnosti, Nikki Haley, rekla je da neke države same sudjeluju u rješavanju sirijskog krize.

Nikki Heyli je izjavila da Rusiju i Iran, koje podržavaju Bashara Al-Assada ne zanima u mirnom rješenje krize.

“Koliko više djece mora umrijeti prije nego se Rusija počne brinuti? Kada Ujedinjeni narodi uporno ne uspijevaju u svojoj dužnosti da djeluju zajednički, to je vrijeme kada moramo djelovati na sami”, teatralno je izjavila Nikki Heyli.

“Ne možemo zatvoriti oči pred onim slikama i ne misliti o akcijama koje treba poduzeti”, rekla je Nikki Heyli i dala naslutiti da će, ako ne reagira Vijeće sigurnosti, SAD to učiniti i bez odluke Ujedinjenih naroda, što ne bi bilo prvi put.

Rusija je nakon toga Vijeću sigurnosti podnijela svoj nacrt rezolucije o kemijskom napadu u sirijskoj pokrajini Idlib, prenose RIA Novosti.

Tajnik ruske misije pri UN-u, Fjodor Stržižovski, rekao da je nacrtu rezolucije trenutno u fazi pregovora.

“Mi smo ponudili svoj kratki projekt i provođenju stvarne istrage, ali ne želimo imenovati krivice prije nego zaključimo činjenice”, rekao je diplomat.

On je naveo da Rusija priprema kompromisnu verziju rezolucije i da će se održati nove faze konzultacija.

Istovremeno, rusko Ministarstvo vanjskih poslova je odbijeni nacrt rezolucije nazvao otvoreno “protusirijskim”. U Moskvi drže da su krivci za kemijski napad terorističke skupine, a ruski diplomati su i prije sjednice rekli da će uložiti veto na dokument kojim se unaprijed osuđuje sirijska vojska i amnestiraju teroristi.

U međuvremenu na internetu polako izlaze pronalaze brojne proturječnosti oko izvješća “Sirijskog opservatorija za ljudska prava” iz Londona i snimaka takozvanih “Bijelih kaciga”, kojeg je prenio Reuters, a do sada je jedini “dokaz” zapadnih zemalja protiv sirijske vojske i vlade u Damasku.

RezolucijaUNvetoVijeće sigurnosti
Pretplatiti se
Obavijesti o
27 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Zaleđe
6 godine prije

rat rat rat spašavaj se ko može

Michael Collins
6 godine prije

Ali opet imamo zio-nazi-wahhabi false flag AKCIJU, i rusku REAKCIJU. Umjesto da su Rusi pokrenuli rezoluciju o Mosulu gdje stradava na tisuće “kolateralnih žrtava”, o saudijskoj agresiji na Jemen (Kinezi s njima potpisuju ugovore teške više milijardi USD, Putin zove tog njihovog satrapa u posjet Moskvi) oni idu na kompromisnu rezoluciju. Što nemate dronove, satelite, pa da vidite što Bijele kacige i slična bagra radi na terenu. Naravno i Odabrani su ljuti jer en mogu više slobodno napadati SAA i Hezbollah.
Jedini odgovor koji ova zio-nazi šlajm je sila – samo treba napomenuti S-300 ili S-400, pa tko voli nek’izvoli.
Ako Rusima nije jasno da se u Siriji brani Rusija, onda iz geopolitike nisu naučili ništa. Odstupanja nema!

Zaleđe
6 godine prije

jel zna neko kako doći do sirije da se naje**m kozojebima i amerima kad dođu šugavih matera je li se može priko cipra ili kojim drugin puten dosta je bilo iden pa kud puklo da puklo

davor
6 godine prije

Sretno eSADe el-Izraele

Brane
6 godine prije

Rat je pred vratima. Osobno sumnjam da Rusija blefira u Siriji, ne bi tamo gubili vrijeme ovih nekoliko godina da ne misle ozbiljno. To što ne koriste agresivni rječnik i mračne prijetnje kao usa psihopate, ne znači da će sjediti i gledati kako usa bombardira njihove saveznike u Siriji. To bi ih pokopalo kao relevantni međunarodni faktor za slijedećih 100 godina. Za početak sumnjam da će psihopate posegnuti za zračnim udarima po SAA, da su htjeli mogli su odavno. Ovo je njihov protest na početak preuzimanja Idliba od SAA, što je vjerovatno strateški najvažnije za Siriju i Rusiju, a i najizglednije. Ako se psihopate iz MIC-a ipak otmu kontroli i odvaže na napad, vjerujem da će Rusija uzvratiti, pod firmom zaštite svojih savjetnika u SAA jedinicama.. Što znači rat. I dalje sumnjam da će doći do toga, vjerovatnija opcija je slanje nato snaga u Idlib, a garantirana opcija je cementiranje… Čitaj više »

An-je
6 godine prije

Trump je Obama 2.0

Čardak
6 godine prije

@xyz Dobro primijećuješ kako postoji “sistem konfrontacije” sa Rusijom. A sve što je dio sistema tj. institucionalizirano jest sporo i tromo – teško mijenja davno uspostavljeni smjer. Poput jurećeg teretnog vlaka – ako ga hoćeš zaustaviti trebaš to raditi polako inače može doći do velike havarije. U vezi Trumpa moj je stav od početka isti: on je dio establišmenta (u širem smislu) – no unutar establišmenta koji se u načelu slaže oko potrebe za očuvanjem američke hegemonije postoje oprečna razmišljanja vezano uz provedbu te intencije. Jedni se zalažu za što veću i skoriju konfrontaciju sa Rusijom i Kinom istovremeno – bez obzira na potencijalno devastirajuće poslijedice. Drugi smatraju da se problemu treba pristupiti opreznije, na prvu pomirljivo – no i dalje braneći ključne interese. Njihov fokus više se stavlja na Kinu jer ona je u ekonomskom smislu prijetnja SADu mnogo veća negoli je Rusija/SSSR ikad bila. Tako su se nadali… Čitaj više »

Čardak
6 godine prije

Pardon. Sad sam vidio da sam lupio komentar na drugi članak… No dobro, može tako i ostati. Oba članka su praktično dio iste teme…

čitatelj portala
6 godine prije

Danas u Slobodnoj Dalmaciji objektivan članak o napadu kemijskim oružjem. Sirijska vojska dobija rat. Uz pomoć saveznika. Postavljaju pitanje kome bi bilo u interesu vratiti američku politiku na Obama/Hillary kolosjek, koji su i počeli rat. Nekoliko dana nakon što su Amerikanci objavili da će Sirijci sami odlučivati o sudbini Dr Assada.
Divota od članka.

fenix
6 godine prije

Nevjerujem da ce doci do USA intervencije u Sirij. Rusi to nemogu a i nece dozvoliti kada bi do toga doslo to bi potkopalo Ruski utjecaj narednih desetljeca i vise ih nebi shvatali ozbiljno a to Rusi nece i nemogu dozvoliti pod bilo koju cjenu a ja mislim da su Rusi u ovom trenutku najspremniji za rat kako god to zvucalo. Usa moze eventualno da posalje znacajnije trupe u Sirijski Kurdistan i da tamo zacimentira svoj utjecaj ali siguran sam nists vise od toga.

xyz
6 godine prije

@ žrec, uz duzno postivanje, bas je Cardak pisao o ovim ljudima koji su u stanju
napisati ovo ispoda ( tvoju recenicu ).

…….. sve se odvija onako kako je u raznim religioznim knjigama već bilo najavljeno i opisano…..

Ma jel?

xyz
6 godine prije

@ Čardak, hvala ti sto si mi odgovorio na moj post.
Tvoje postove cijenim.
U mnogim stvarima vidim isto kao ti…mnoge stvari bi mogao reci mojim rijecima a cemu?
To kako si rekao razumim i tako mislim.
Ciao za sada.

Željko
6 godine prije

Znači i nakon Ob(m)a(ne)me došao je ” narandjasti Obama ” !!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI