SAD Afganistancima dao 100 milijuna dolara za pogrešne uniforme “jer im se sviđaju”

Uniforme - Afganistan
16 komentara

Ranije prošlog tjedna smo komentirali najnovije izvješće Pentagona o situaciji u Afganistanu, koja je katastrofalna i ne vidi se izlaz iz trenutne situacije, osim u postizanju dogovora između središnjih vlasti i “umjerenih” pripadnika talibanskog pokreta i plemenskih vođa koji ih podržavaju. Tako barem tvrde u Pentagonu.

No, “profesionalnost” američkih vojnih stručnjaka potvrđuje još jedna tragikomična vijest. Naime, časopis Newsweek otkriva da je Pentagon je potrošio 94 milijuna dolara na uniforme afganistanske vojske s maskirnim uzorkom namijenjenom šumskom okolišu, dok šume pokrivaju samo dva posto zemlje.

Dakle, potrošeno je skoro 100 milijuna dolara za uniforme koje bi u kamenitim i pustinjskim područjima Afganistana lokalnu vojsku pretvarale u pokretne mete, gotovo kao da su na sebe navukli fluorescentne zelene uniforme.

“Rješenje Odjela nabave afganistanskih oružanih snaga za uniforme s maskirnim uzorkom se ne temelji na procjeni njezine podobnosti za uvjete afganistanskog okoliša”, navodi se u izjavi Komisije specijalnog inspektora za obnovu Afganistana (SIGAR), stvorene 2008. za kontrolu sredstava namijenjenih u tu svrhu.

“Uočeno je da su afganistanski dužnosnici odabrali “šumsku kamuflažu” na temelju njihovih osobnih preferencija”, stoji u priopćenju.

Misija NATO pakta u Afganistanu od 1. siječnja 2015. godine se provodi prema bilateralnom sporazumu između NATO-a i Afganistana, gdje je trenutno službeno raspoređeno oko 12 tisuća vojnika, a njihove funkcije uključuju obuku i savjetovanje afganistanskih snaga sigurnosti. Misija je proglašena neborbenom, iako zbog učestalih napada više od 20 pobunjeničkih i terorističkih skupina u zemlju, američke snage imaju sve više posla upravo u borbama protiv pripadnika raznih skupina.

SAD: U Afganistanu je stanje katastrofalno i mir je moguć u pregovorima s talibanima

pogrešan izboruniforme
Pretplatiti se
Obavijesti o
16 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
eIgoo
6 godine prije

Nadam se da nema i na toj odjeci ona smrdljiva zastava sto se vidi svaki dan kad se otvori americka burza.

Brainstorm
6 godine prije

sumske su bile jeftinije za svercera za nabavu. ali i takve ce valjati. uklopit ce se u polja maka.

Ivan1
6 godine prije

Lijepe uniforme.

Brane
6 godine prije

Ameri nisu glupi. Znaju da će barem pola ovih uniformi završiti kod talibana, pa će im biti lakše da ih uoče.S druge strane, talibani ubijaju ove jadnike po kućama i vojarnama, uz prethodne špijunske dojave, tako da im nikakvo maskiranje ne može pomoći.

Svjatoslav 969
6 godine prije

Ali ima suma po EU i Rusiji…
Sve je ovo planski i dugorocno provijeravano.
Pametnom dosta 😉

Osoba C
6 godine prije

A da su pitali Modnog mačka? Sigurno bi dobili purple ili pink? A opet, ovo ljeto se nosi crveno, sa volanima.

Antonio
6 godine prije

Sve je kako sto treba – niste shvatili poentu. Ova je uniforma odlicna za u polja sa afionom, gde se pravi kokain. Ameri su dali i uniformu i zadacu, sta treba da rade Afganistanski vojnici.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI