SAD: U Afganistanu je stanje katastrofalno i mir je moguć u pregovorima s talibanima

Vojska u Afganistanu - SAD

U najnovijem izvješću Pentagona,  “Jačanje sigurnosti i stabilnosti u Afganistanu” (Enhancing Security and Stability), američko Ministarstvo obrane priznaje “kako je Afganistan u kritičnom trenutku u borbi protiv terorista i naoružanih skupina”.

Šesnaest godina nakon invazije Afganistana od strane NATO pakta, na čelu sa Sjedinjenim Državama, azijska zemlja se suočava sa stalnom prijetnjom oko 20 terorističkih i pobunjeničkih mreža.

U novom izvješću pripremljenom za američki Kongres, Pentagon opisuje situaciju u Afganistan kao “zemlju s najvećom koncentracijom ekstremističkih i terorističkih skupina na svijetu”.

Iako je cilj invazije Washingtona bio svrgnuti talibane s vlasti i uništiti Al-Qaedu, sada Pentagon navodi kako afganistanske i američke vlasti traže mir kroz pregovore s talibanima.

“Američka i afganistanska vlade se slažu kako je najbolji način da se osigura trajni mir i sigurnost u Afganistanu kroz pomirenje i političko rješenje s talibanima“, navodi se u spomenutom izvješću od 102 stranice, objavljenom, na službenim stranicama Pentagona.

Tekst govori o zajedničkim naporima Washingtona i Kabula protiv terorista Al-Qaede i “Islamske države”, rekavši da se utjecaj potonje terorističke skupine, koja je bila prisutna u šest afganistanskih pokrajina, sada ograničena na četiri općine u pokrajini Nangarhar.

Što se tiče broja napada i ljudskih žrtava, izvješće navedi da je u šest mjeseci, od 1. prosinca 2016. do 31. svibnja 2017. godine, neprijatelj proveo 4806 napada, ili 801 napad mjesečno.

Usporedbe radi, u razdoblju dokumentiranom u prethodnom izvješću je bilo 4727 napada, ili 788 mjesečno. Pet američkih vojnika je ubijeno, a 36 ranjeno. Bilo je i 38 napada na afganistanske snage sigurnosti.

Mnogi analitičari vjeruju da je glavni razlog krize u azijskoj zemlji invazija provedena u 2001. od strane NATO pakta i da je tadašnja agresija samo pogoršala uvjete u zemlji. Talibani su nastavili svoju pobunu, a organizirao se i ISIL.

Prema američkim vlastima, ISIL u Afganistanu ima između 600 i 800 militanata u svojim redovima. Druge procjene ukazuju da ih je najmanje  nekoliko stotina više.

U svakom slučaju, najnovije izvješće koje će biti predstavljeno Kongresu potvrđuje izjavu američkog vojnika, koji je još krajem 2015. i kada su se najavljivale velike operacije talibana na cijelom teritoriju zemlje, rekao: “Ovo nije strategija i u stvari je, u ovoj vrsti okruženja, recept za katastrofu”.

Pentagon sada priznaje da bi pregovori trilateralni pregovori američke i afganistanske vlade talibanima barem mogli suzbiti prijetnju Al-Qaede i Islamske države, iako se i talibane službeno smatra pripadnicima terorističke organizacije.

No, za suzbijanje terorističke prijetnje najmanje 20 poznatih terorističkih i pobunjeničkih skupina bi NATO trebao poslati veliki kontingent kopnenih snaga, na što ne bi pristale brojne članice Sjevernoatlantskog saveza, a vjerojatno takvu kampanju ne bi odobrio ni američki Kongres.

Afganistanska vojska i snage sigurnosti se ne mogu nositi s terorističkom prijetnjom i bilo kakav mir s pokretom talibana vide kao jedino rješenje.

Razlog je što NATO u 16 godina nije uspio izgraditi jake i učinkovite sigurnosne afganistanske snage, bilo da govorimo o vojsci, policiji ili obavještajnim službama. Sve što se radilo, radilo se pogrešno.

Na kraju je rezultat bio da je Kabul uoči prošlogodišnje talibanske pobune imao Afganistansku nacionalnu vojsku (ANA) jedva sposobnu za obavljanje funkcije vojne sile.

Od ukupno 101 pješačke jedinice, samo jedna je u izvješću za prvi semestar prošle godine opisana kao “učinkovita i borbeno spremna”, a za 38 jedinica je zaključeno kako imaju “velike probleme”. Prema podacima izvješća američkog generala Johna F. Campbella, bivšeg zapovjednika misije “Resolute Support” i američkih snaga u Afganistanu, od 17 bojni stacioniranih u talibanskim provincijama Kandahar i Zabul, 12 jedinica imaju samo “ograničenu” spremnost.

U 2015. godini su smrtni slučajevi u odnosu na 2014. porasli za 42 posto i Afganistanska nacionalna vojska je imala više od 8 000 mrtvih, što znači da je u prosjeku svakog dana tijekom 2015. godine gubila 22 vojnika. Prema podacima Ujedinjenih naroda (UNAMA), 2016. se taj trend nastavio, ali se drastično povećao broj civilnih žrtava i prošle godine dosegao rekordnu razinu.

Sve to je utjecalo na moral afganistanske vojske i snaga sigurnosti, među kojima su visoki borbeni gubici pridonijeli povećanoj stopi dezerterstva, a neki su afganistanski vojnici prešli na stranu talibana. U kombinaciji s borbenim žrtvama, Afganistanska nacionalna vojska je 2015. godine izgubila trećinu svog osoblja i protjerana je iz brojnih područja.

Tijekom prošlogodišnjih borbi je utvrđeno da afganistanske snage imaju samo 40% od ukupnog broja vojnika, dok je ostatak postojao samo “na papiru” i knjižen je zbog korupcije.

Američka uloga u Afganistanu se produžila mnogo dulje nego što je prvobitno predviđeno, a bivši predsjednik Barack Obama je otkazao plan o povlačenju većine vojnika 2014. i pomjerio ga do početka ove godine.

Obamina odgoda povlačenja snaga je viđena kao odustajanje od predizbornog obećanja da će američke i savezničke vratiti vojnike kući, ali i odustajanje od njegove retorike kako ne podržava “ideju beskonačnog rata”.

Sada je na redu američki Kongres i Donald Trump. No, bilo koju odluku donijeli, ona će biti ponižavajuća za SAD. Ako pošalju veliki kontingent kopnenih snaga za jačanje sigurnosne situacije u Afganistanu, to će nakon 16 godina besmislenog rata biti vrlo nepopularan potez. S druge strane, ako pristanu na otvorene pregovore s talibanima, odlučit će se za uspostavu mira i sigurnosti sa skupinom koju službeno smatraju teroristima.

No, ne zaboravimo da postoji i častan izlaz iz ove situacije. Po ustaljenoj praksi, Washington talibane može preimenovati, “rebrendirati” skupinu i stvoriti “Vladu nacionalnog jedinstva”, kao što se, iako bez uspjeha, pokušalo u Libiji. Ova formula bi omogućila pokretu talibana da u društvu Al-Qaede i ISIL-a postanu umjerena pobunjenička skupina, što bi im otvorilo put ka kompromisu i podijeli sfera utjecaja sa središnjim vlastima u Kabulu.

Naravno, ovaj scenarij bi kao “optimalno rješenje” najvećim dijelom lobotomizirana zapadna javnost vjerojatno prihvatila, ali bi stručnjaci i politolozi dobili konačnu potvrdu o besmislenoj kampanji u kojoj je NATO pakt donio brzopletu odluku o agresiji na Afganistan, ali bez jasne strategije što nakon privremenog vojnog poraza talibana. Najnovije izvješće je još jedan u nisu dokaza s kojom lakoćom američki stratezi donose odluke o agresiji na neku zemlju, potom tonu u živo blato svojih pogrešaka, od kojih svaka sljedeća samo dodatno pogoršava situaciju

Izvor: Documents – Enhancing Security and Stability in Afghanistan / June 2017.pdf

23
Ostavite komentar

avatar
10000
 
11 Grupirani komentari
12 Odgovori unutar grupe
0 Pratitelji
 
Komentar koji izaziva reakcije
Najaktivniji komentar
14 Komentatori
L. R.Pizistrat NelsonZvrkKekoadnan Zadnji aktivni komentator
  Pretplati se  
Obavijest
Alen
Gost
Alen

Hehe a neki kazu rusi se shebali u afganu… Vidi ovog jada i cemera.. Mada ovi gledaju kako ce droge izvuci sto vise.. Ostalo ih ne zanima , cak ni njihova vojska…

Ivan5
Gost
Ivan5

Tek nadopuna – Rusi su syebali sami, bez saveznika, bez ikog iz Istocne Njemacke, Madjarske, Cehoslovacke…u Afganistanu uz pomoc Amerikanaca, Saudijske Arabije…i jos mnogo drzava koje nije vrijedno spomeniti.

A Amerikanci su shebali iako su dovukli jedno 40 drzava-vazala, iako nitko ziv Talibane izvanka ne pomaze.

Alen
Gost
Alen

Sad procitah vijest.. MBS je sledeci kralj KSA.. Bice vatromet !!!!!

Zvrk
Gost
Zvrk

Prije će koknuti njega i ćaću mu nego….uglavnom, tamna je perspektiva za KSA.

Brane
Gost
Brane

Ameri su pametni i imau strategiju. Ona se zove osigurati proizvodnju i distribuciju heroina, te onemogućiti usput utjecaj Rusije na tu zemlju. I to dobro izvode, s minimalnim brojem ljudstva.

tuf
Gost
tuf

Prema nekim procjenama u Afganistanu je od direktnih i indirektnih ratnih uzroka od 2001 poginulo čak do 400.000 ljudi.
2017 je godina, Talibani opet drmaju Afganistanom, ništa se nije promjenilo nabolje – nego upravo suprotno. Od 2001 do 2017 radikalizam, kaos, gnjev i mržnja uvećani su 100x . A u skladu sa zapadnim vrijednostima, kulturnim dosezima i europskoj civilizacijskoj stečevini – ratni zločinci tipa Obame dobivaju Nobelove nagrade za mir. Umjesto vješanja zbog stostrukog povećanja kaosa, uništenja života i međunarodnog prava.

Zvrk
Gost
Zvrk

nisu ni talibani više nego što su bili. sve je manje utjecaja radikalnih struja koje su uvezene iz pakistana, odnosno ksa.

Osoba C
Gost
Osoba C

Dogorilo im do noktiju. U svojoj bahatosti nisu ništa naučili o tome kako su prolazili agresori u toj zemlji, od Britanaca, pa nadalje, da ne idemo u daljnju prošlost. Afganistanci imaju nesreću da su stalno izloženi ratovima, jer ta visoravan strateški dominira tim dijelom Azije.
Da ima državničke pameti i hrabrosti, Hrvatska bi svoje ljude vratila kući, sretna da nitko nije izgubio glavu. Ali očito je da tome nije tako, jer već druge šalju na rusku granicu i to u nesrazmjernom broju u odnosu na veličinu oružanih snaga drugih članica NATO-a.
Imaju li uopće granica ti eksperti za vazelin?

eu-Raj
Gost
eu-Raj

Da ima državničke pameti i hrabrosti, Hrvatska bi svoje ljude vratila kući, sretna da nitko nije izgubio glavu. …………….boli k* nas Hrvate ako tamo tko izgubi glavu, nece nitko za njim zaliti i oni koji su tamo otisli nece s nikim dijeliti svoj novac.
Obicni kapitalizam.
Nikoja nije razlika izmedju onih Hrvata koji odu u Legiju stranaca za novac promicati francuske interese i ovih koji odu u nato snage u Afganistan.
Jedni i drugi se boru za sebe, za svoj novac.

Arkaj
Gost
Arkaj

@eu-Raj
Ima razlika i to bitna. Hrvati u Legiji stranaca nose francusku uniformu, plaća ih francuska država i bore se za francuske interese. Hrvati u afganistanu nose hrvatske oznake, plaća ih hrvatska država i bore se za američke interese. Hrvati koji se bore vanka gledaju samo kolika je plaća, svejedno im je kakve su zastave i uniforme ali meni i tebi ne bi trebalo bit svejedno ko ih plaća i to je bitna razlika….

Ante
Gost
Ante

Davno sam pročitao što je rekao jedan Američki vojnik za Afganistan, kaže da nas vojska pusti uništili bi za par tjedana sve pobunjeničke skupine, ali kako je naveo to njihovi zapovjednici ne žele napraviti. Jer u sve je umiješana politika kojoj treba dugi i spori rata bez naznaka da će ikada prestati. Ako pogledamo što se je izraslo iz tog rata protiv terorizma vidim upravo to što se dogodilo dobili smo u globalu nov hladni rat. To je bio cilj tog rata protiv terorizma.

Perzija do trsta
Gost
Perzija do trsta

Da,znamo kako to amerikanci rade.preorati sve avionima i topništvom i prikazati sve žrtve pobunjenicima i njihovim simpatizerima.nešto kao u vijetnamu,sa istim happy end-om.

Cartol
Gost
Cartol

Francuski prdsjednik Macron je izjavio da Sirija nema alternativu Asaadu.
E, moji dragi anglo-udbasi, evo Macron vam je okrenuo ledja, to jest pokazao vam je svoju guzicu.

tuf
Gost
tuf

Ne bih ja njemu vjerovao ni da darove nosi. Vjerojatno nesto smislja u pozadini.

Arkaj
Gost
Arkaj

Nisam sigran da je stanje u Afganistanu poraz svih snaga koje su odlučivale o ulasku u tu vojnu avanturu. Poraz je za veći dio afganistanskog naroda koji je platio i još plaća strašnu cijenu ali ima i afganistanaca koji su se lijepo nakesali. Da ne govorim o američkim vojnim strukturama koje su se naigrale rata i nakupile činova, o proizvođačima oružja i vojne opreme koji su dobili masne ugovore kojih ne bi bilo bez afganistanskog rata. Što se američke strane tiče osim nešto malo vojske koja je zagnojila tamo, a to je ionako potrošni materijal s dna socijalne ljestvice, jedini gubitnici su porezni obveznici. Kako u USA poreze ionako plaća sirotinja jedva nešto bolja od one koja se novači u vojsku a bogati imaju svako malo nove porezne olakšice onda nema nikakvog razloga da stanje u afganistanu smatramo porazom američke politike, barem s stanovišta onih koji o toj politici odlučuju. Pogotovo što ni oni koji tamo šalju hrvatske janjičare i još to plaćaju hrvatskim novcem nemaju baš nikakvih primjedbi…

Pizistrat Nelson
Gost
Pizistrat Nelson

Zajebani ti Paštuni i Hazari, nemoj ih dirati rokaće se međusobno… uleti sa strane, ujedinjuju se i bore protiv vanjskog neprijatelja… davno je jedan engleski general rekao “mislim da Afganistan trebamo ostaviti na miru”…

Zvrk
Gost
Zvrk

krivo, neće ih to ujediniti

Pizistrat Nelson
Gost
Pizistrat Nelson

Zvrk, ovo govorim iz povijesnog aspekta…

adnan
Gost
adnan

Zamislite tek šta će biti u zemlji Šama 🙂 Zar ste toliko degenerirani u mozak da mislite kako će vladati “mir i stabilnost” nakon što teritorije džihada bilo Idiša bilo Idlib provincije budu okupirane od stane američko-kurdskih i rusko-iranskih terorista? Ne spominjem namjerno Asadovih jer ta hijena nema ništa sa ovim ratom više.Iran i Hizbullat su ga zamijenili.Zar stvarno tako razmišljaju vaši mozgovi :-)?!Prije 15 godina Talibanima je bio skoro svaki trag zametnut.Nisu imali ni terirorije a vođe pobijene kao i hiljade boraca,kukavičkom avijacijom.Pogledajte ih danas AMERIKA NA KOLJENIMA A RUSIJA ĆE NOSITI OŽILJAK KOJI KRVARI DOK GOD POSTOJI I NEĆE JOJ VIŠE NA UM PASTI NIKAD 🙂 Zamislite šta će biti u Šamu i Iraku.Može li se Afganistan porediti sa te dvije zemlje-KOLIJEVKE DŽIHADA!? Može li se snaga ovih mudžahida porediti sa snagom Talibana!? Ni blizu. Talibani su za ove djeca!! Rusija i SAD će na Bliskom istoku doživjeti svaki mogući poraz koji postoji BILO VOJNI BILO EKONOMSKI.Kad!? ONDA KADA NASTUPI GERILSKO-ISCRPLJUJUĆI DUGOGODIŠNJI RAT.Eh tada 🙂 Jeli toliki napor za vaše mozgove samo prekopirati Afganistan ??! Očito da jeste 🙂

Keko
Gost
Keko

….lijekove popit

Pizistrat Nelson
Gost
Pizistrat Nelson

Ado frende, moram priznati da si mi simpatičan, hehe… znam da imate dobru ganju, ali tako dobru još nisam pušio… daj plz pošalji malo meni u Veliku Goricu… čekam te na Plesu 😉

Pizistrat Nelson
Gost
Pizistrat Nelson

Za one koji nisu gledali https://www.youtube.com/watch?v=rVu6twiS7VA
…Admin, jel može?

L. R.
Admin

Može naravno. 🙂

POVEZANE VIJESTI

Izbornik