SAD i Poljska sukob s Iranom podižu na višu razinu i prebacuju ga u Europu

Poljski patriot
30 komentara

Sjedinjene Države i Poljska su zajednički organizirale međunarodnu konferenciju o Bliskom istoku. Jedna od ključnih tema planiranih za 13. i 14. veljače u Varšavi je razvoj zajedničkog pristupa zapadnih zemalja i arapskih monarhija Perzijskog zaljeva u suprotstavljanju “iranskoj agresiji”. Inicijatori foruma nastoje na najvišu razinu podići opseg interpretacije i geografske pokrivenosti navodne “iranske prijetnje”.O tome svjedoče najnoviji koraci nekih europskih zemalja da suzbiju navodne ilegalne i kriminalne aktivnosti obavještajnih službi Islamske Republike na kontinentu. Najglasnije u ovim optužbama su Danska i Nizozemska.

Konferencija sredinom veljače u Varšavi se održava prije višednevne turneje na Bliskom istoku koja pokriva arapske zemlje, potencijalne sudionike u takozvanom Bliskoistočnom strateškom savezu (MESA), najavio je američki državni tajnik Mike Pompeo.

Prošle godine, 21. svibnja, SAD su predstavile glavne točke američke strategije u “suzdržavanju Irana” u regiji. Jedan od ključnih alata u ovom “suzdržavanju” je takozvani arapski NATO, kojeg bi trebale činiti je Saudijska Arabija, Egipat, Jordan, Bahrein, Katar, Kuvajt, Oman i UAE. No, ovaj projekt ima malo šansi da zaživi, barem ne u bliskoj budućnosti, prije svega zbog agresivne politike dijela zemalja prema Kataru, ali i zbog odbijanja Omana da sudjeluje u vojnih savezna koji nisu obrambene i antiterorističke prirode. Sudjelovanje Egipta u ovom projektu je također upitno.

Međutim, čelnik američke diplomacije ponovno iznosi anti-iranske teze Trumpove administracije. Pompeo je o bliskoistočnoj politici Washingtona govorio 10. siječnja na Američkom sveučilištu u Kairu. Tvrdio je da je Amerika promijenila pogreške prethodne administracije Baracka Obame, naučila potrebne lekcije i sada je odlučna ojačati svoj položaj na Bliskom istoku. Sjedinjene Države neće napustiti ovu regiju do “potpune pobjede nad teroristima”, rekao je Pompeo i dodao kako su SAD na Bliskom istoku “oslobađajuća sila i nikada nisu pokušavale dominirati u regiji, za razliku od Irana”.

“Sjedinjene Države rade na formiranju novog strateškog bliskoistočnog saveza koji će pomoći u borbi protiv prijetnji u regiji i promicati gospodarsku i energetsku suradnju među državama”, kazao je čelnik State Departmenta.

Pompeo je također uvjeren da će SAD “raditi na smanjenju prijetnje raketnim napadima na Izrael od strane libanonskog pokreta Hezbollah, jer Iran možda misli da Libanom pripada njemu, ali je u zabludi”.

“Sjedinjene Države u potpunosti podupiru pravo Izraela da se brani od iranskih avanturista”, dodao je američki državni tajnik.

Američki pokušaji da sazovu konferenciju s jasnim anti-iranskom dnevnim redom nikoga nisu iznenadili. U međuvremenu, sudjelovanje Poljske sa Sjedinjenim Državama u glavnim ulogama u ovom kontroverznom forumu otvara neka pitanja.

Iako je poljski teritorij odavno američko vojno-političko uporište u istočnoj Europi, Varšava je do nedavno pokušavala izbjeći konfrontacije s Iranom. Poljsko vodstvo nije dovodilo u pitanje potrebu nastavka sudjelovanja najvećih država EU u nuklearnom sporazumu s Iranom iz kojeg su SAD jednostrano istupile u svibnju prošle godine. Poljaci su do sada pokušali zadržati neutralnost i oko u pitanja američkih sankcija protiv Irana.

Međutim, čini se da je administracija Donalda Trumpa smatrala da je došlo vrijeme da njezin europski saveznik zauzme odgovarajuće stajalište o tim pitanjima, čime će postati primjer drugim najbližim američkim partnerima na istočnom krilu Europske unije. Uz sve to, Varšava se obvezuje određivanju formata o trajnoj američkoj vojnoj nazočnosti na poljskom teritoriju.

Prema poljskim medijima, lokalne vlasti i njihovi američki partneri planiraju postići dogovor o ovom putanju početkom ožujka, to jest, nekoliko tjedana nakon konferencije o Bliskom istoku u Varšavi. Važno je napomenuti da je poljska strana održavanje foruma nazvala “poslom Poljske i Sjedinjenih Država bez presedana”.

Očekivano, Teheran je kritički reagirao na američko-poljsku inicijativu, koristeći diplomatske i informacijske kanale kako bi pokazao otvoreno nezadovoljstvo. U znak protesta je iransko ministarstvo vanjskih poslova pozvalo poljskog veleposlanika u zemlju. Službeni predstavnik iranskog ministarstva vanjskih poslova Bahram Qasemi je rekao da su postupci poljske vlade kao suorganizatora konferencije na njezinom teritoriju “pogrešni”, da su “neprihvatljivi i proturječe stavovima koje je u posljednjih nekoliko godina poduzela EU”.

“Održavanjem ove konferencije Sjedinjene Države pokušavaju izazvati trenje i podjele u Europskoj uniji u odnosu na Iran”, priopćilo je iransko ministarstvo vanjskih poslova.

Šef iranske diplomacije proširio je kritike i podsjetio poljsko vodstvo na nedavne događaje. Prema riječima ministra vanjskih poslova Mohammada Javada Zarifa, poljska vlada bi se trebala stidjeti činjenice da, iako je Iran spasio mnoge Poljake tijekom Drugog svjetskog rata, sada u toj zemlji priprema “nepromišljeni anti-iranski cirkus”.

Zamjenik iranskog ministra vanjskih poslova Abbas Arakchi objavio je na svojoj stranici na Twitteru fotografiju poljskog groblja u Teheranu, uz napomenu “da je oko 2000 poljskih građana, od ukupno 120 000 koji su pobjegli iz Staljinovih radnih logora, tražilo i dobilo azil u Iranu, pokopano u Teheranu na groblju za katolike”.

VIDEO – Poljske izbjeglice i prebjezi iz Sovjetskog Saveza tijekom Drugog svjetskog rata u Iranu

Zastupnici iranskog parlamenta su se pridružili zboru kritičara “anti-iranskog cirkusa” kojeg će organizirati vlada u Varšavi. Čelnik iranskog parlamentarnog povjerenstva za nacionalnu sigurnost i vanjsku politiku kazao je kako će ova konferencija izazvati nestabilnost u regiji Bliskog istoka, dodajući kako Sjedinjene Države koriste “slabosti” drugih zemalja, uvlačeći ih u svoje anti-iranske planove.

“Na događaju u Poljskoj će Amerikanci pokušati potvrditi svoju dominaciju u Europi, ali to će za Europu biti gubitak”, zaključio je parlamentarac.

Neki iranski komentatori su razumno sugerirali da je odluka Varšave da osigura forum s neprijateljskim stavom prema Teheranu zbog više želja aktualne vlade u Poljskoj u interesu istočno europske zemlje. Iako bezrezervno osuđuje i odbija američko-poljsku inicijativu, Teheran je svjestan iracionalne politike Varšave koja traži trajnu američku vojnu baze na svom teritoriju po najpovoljnijim uvjetima, stjecanje novih američkih oružja i,  naravno, opsesije za smanjenjem energetske ovisnosti o Rusiji.

Kao preliminarne korake, kako bi se naglasilo nezadovoljstvo službenog Teherana, Iran je otkazao “Tjedan poljskog filma” koji je trebao biti održan od 27. siječnja do 1. veljače, odbio je dogovoriti suradnju između Teheranskog muzeja moderne umjetnosti i poljskog veleposlanstva u Iranu.

Ipak, iransko ministarstvo vanjskih poslova je demantiralo izvješća poljskih medija da su iranske vlasti prestale izdavati vize poljskim građanima.

Ono što može slijediti s iranske strane će biti tek nešto oštrije od ovih skromnih mjere pokušaja otrežnjenja Varšave. Očigledno će se sve ograničiti na još nekoliko diplomatskih demarša Teherana. Naime, Iran nema pravih poluga utjecaja na poljske vlasti. Jedina je mogućnost kontaktirati Bruxelles, koji bi mogao spriječiti Varšavu od odstupanja od paneuropske linije u odnosu na Islamsku Republiku, koju Sjedinjene Države svojom snagom pokušavaju uništiti.

Prema iranskoj državnoj novinskoj agenciji IRNA, visoka predstavnica EU za vanjske poslove Federica Mogherini neće sudjelovati na Varšavskoj konferenciji. Izvor iz Bruxellesa je za iransku agenciju izvijestio kako je šefica europske diplomacije odbila poziv da “oda počast konferenciji svojom nazočnošću”, navodeći preopterećen raspored rada.

Sučeljavanje Sjedinjenih Država i Irana se s Bliskog istoka seli u Europu, čije vodeće države ostaju u okviru nuklearnog sporazuma kojeg SAD žele uništiti. Iste zemlje, uglavnom iz “stare EU”, pokušavaju odbiti diktate Trumpove administracije i pokušavaju uspostaviti posebni sustav naplate za trgovinske i gospodarske veze EU s Iranom. Međusobna poravnanja bi se trebala provoditi u eurima i tako neutralizirati utjecaj američkih sankcija protiv Irana na europske kompanije.

Međutim, posao s ovim sustavom naplate je ušao u slijepu ulicu. Vodeći glavni gradovi EU pokazuju tromost, što je već izazvalo kritike brojnih visokih iranskih dužnosnika i potencijalnih trgovinskih i poslovnih partnera.

Sjedinjene Države su upozorile Berlin, Pariz i London na posljedice koje će snositi ako nastave surađivati s Teheranom, prvenstveno u opskrbi europskog tržišta iranskom naftom. Iz Washingtona ne dolazi samo diplomatski pritisak, nego i izravne ucjene koje se na konačne adrese upućuju tajnim kanalima komuniciranja među NATO saveznicima.

Poljska je u tom smislu postala jedna od glavnih veza za prijenos poruka američke uprave zapadnoeuropskim prijestolnicama i američkih zahtjeva za prekid svih veza s “režimom u Teheranu”.

Zajedno s Rumunjskom, još jednom konzistentnom američkom saveznicom u istočnoj Europi, Poljska u ovom dijelu Europe stvara “alternativni pol” koji će pokazati ostatku Europe “kako stvarno treba poslovati s Teheranom”.

Rezultat svega je povećanje stupnja sukoba s Iranom i njegovo prenošenje na regije u blizini Bliskog istoka, a konačni cilj Washingtona je da iznutra unište sve pokušaje Europljana da se kao snažan subjekt pojave na međunarodnoj sceni. Aktualna situacija u Europi je više nego pogodna za američke planove. Francuska je utonula u unutarnje probleme i lokalne vlasti jedva suzdržavaju socioekonomsko nezadovoljstvo svojih građana. Njemačka je zauzeta rješavanjem migracijskog pitanja koje je prvo europsko gospodarstvo pogodilo s teško upravljivim ljudskim tokom koji dolazi s Bliskog istoka i Sjeverne Afrike. Velika Britanija je blizu napuštanja EU, nakon čega bi vanjska politika ovog tradicionalno najbližeg saveznika Sjedinjenih Država mogla pretrpjeti značajne promjene, uključujući ulazak Londona u tabor tvrdih protivnika Teherana.

Stoga su Amerikanci lukavo odabrali Varšavu i Bukurešt gdje će upriličiti i nastaviti održavati “nepromišljene anti-iranske cirkuse”, kako predstojeću  konferenciju zovu u Teheranu.

Naravno, američka uprava neće zaboraviti glavnu misiju tih glavnih gradova na istočnom krilu NATO pakta – promicanje i širenje kaosa u post-sovjetskom prostoru.

Američko “taktičko povlačenje” iz Sirije i anti-iranski cirkus u Varšavi

Pretplatiti se
Obavijesti o
30 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Abcnormalan
5 godine prije

Iz teksta…. dodao kako su SAD na Bliskom istoku “oslobađajuća sila i nikada nisu pokušavale dominirati u regiji, za razliku od Irana”… Ludilo sta uzimaju oni da ja to uzmem i utrnem mozak…

Amater
5 godine prije

Zlosretni Poljaci ništa nisu naučili kroz kroz povjest …. Silno podsječaju na kurde ….

nekoime
5 godine prije

Nahebaće poljski većinski suniti.

Šok
5 godine prije

u bliskoj budućnost očekujem od poljske da kupi jedan nosač aviona klase Nimitz sa pratećom flotom za borbu protiv iranskih raketa, poljaci bi bili jako ponosni usa saveznici

Riddick
5 godine prije

Poljaci u cilju suzbijanja Ruske hegemonije postali su deo Americke hegemonije i kao i svaka klijent drzava povlace spoljnopoliticke poteze koji nemaju veze sa interesima Poljske ali idu u prilog Americkim interesima.
Vi ste samo promenili gazdu kada je SSSR bankrotirao, a kada bankrotira USA bice opet: Zdravstvujte tovariši!!!

eu kolonija
5 godine prije

poljaci ratuju a poljakinje?:))))

Sparkling
5 godine prije

Jednom je jedan moj prijatelj rekao (naravno ne misleči pritom na Poljski puk) “ma da je barem Hičo dva puta napao Rusiju”??!! A ja ga pitam zašto? A kaže on: pa tako bi četiri puta prešao preko Poljske. Ha.ha!!!!!!
LP

Ilija
5 godine prije

“…uključujući ulazak Londona u tabor tvrdih protivnika Teherana”.
Već se dogodilo. Theresa May prije godinu , dvije obilazila šeike da stvori “protuiransku” grupu.

Ilija
5 godine prije

Theresa May prije godinu ili dvije obilazila šeike s istom namjerom: stvoriti protuiransku udrugu.

IVE iz pecalbe
5 godine prije

Trump je prestao kupovati toalet papir sada za ciscenje supka koristi jezike poljskih politicara, nadje se tu i pokoji drugi jezik politicara poput nekih iz Hrvatske, Albanije, Ukrajine i… a tu je i najveci dupelizac Stoltenberg.

Zasto je tesko naci drzavu poput Rusije u kojoj je nacionalna svijest politicara takva da daje prednost nacionalnim interesima nad privatnim ili nacionalnim interesima zapadnih okupatora – kriminalaca u ulozi politicara?

Tadmur Palmirovic
5 godine prije

Uz sve pare,izdaju svoga naroda bez usađenog podaničkog mentaliteta ovakve stvari ameri nikome bez obzira na svoje znanje i moć nemogu napraviti ,ovo što rade poljacima.Nije nikakvo čudo što je nas Slovene kroz istoriju guz*o ko je stigao.Ovo je dokaz da Poljake ( ne samo njih,još neke Slovene ) mogu gurnuti protiv bilo koje zemlje na planeti.
Još nešto: dobro su ovi iz Teherana primijetili da je ova rabota novi razdor unutar evrope.

mladen3x
5 godine prije

Ser…po Poljacima a ni mi nismo ništa bolji.Vidjelo se po propalom natječaju za izbor zrakoplova koliko nas SAD poštuje.Da imamo svoje “JA” ugostili bi Putina i pitali za Ruske zrakoplove.Taj isti Putin dođe u Sloveniju i Srbiju dok naša predsjednica dođe do ograde Bijele kuće i tamo se slika.Pa jel se netko sjetio da bi javio u Bijelu kuću i rekao im da je tu u blizini predsjednica jedne nama prijateljske države,ajmo je pozvati van protokola u Bijelu kuću a mediji to nemoraju znati,ajmo ih ispoštovati i bar reći da se to tako ne radi i da sramoti sebe i nas kao saveznika,nije nitko.Sramota da nemože biti veča.

pravimo se mutavi
5 godine prije

hebes to, nego zasto nema ni rijeci o ona da su-34 sto su se sudarila povise japanskog mora. ahahaaaa pravite se mutavi a da su to bili americki onda bi odje prdili na sva zvona

Stjepan
5 godine prije

Cijela EU polako oboljeva od ukrajinskog sindroma. Naravno da bivše socijalističke zemlje prednjače. Svi kukavičluci, lopovštine i izdaje su obojani “demokratskim” (globalističkim) bojama i izabiru samoubistvo, za nastavak življenja, svojim narodima!
Ipak, da je bolje nebi valjalo ! Nisu sve tuge obavijene žalovanjem. One najtužnije su obavijene veseljem koje samolaganje održava u svjetlu; “biti u pravu”!!
Vazalska je duša olovna …, oprosti im Bože jer … !!

Miki maus
5 godine prije

Ameri ce zastiti Poljsku, kao i Englezi i Francuzi 1939.

Emiliano Zapata
5 godine prije

Vec sam se pitao kako to da toliko dugo pokusavaju zapoceti novi ww3 a nikako da uspiju. Znaci napokon su nasli nacin…

VasilisaPremudra
5 godine prije

“Kao preliminarne korake, kako bi se naglasilo nezadovoljstvo službenog Teherana, Iran je otkazao “Tjedan poljskog filma” koji je trebao biti održan od 27. siječnja do 1. veljače, odbio je dogovoriti suradnju između Teheranskog muzeja moderne umjetnosti i poljskog veleposlanstva u Iranu.” Steta, bas steta i propustena prilika. I Poljske, i Europe. Teheranski Muzej suvremene umjetnosti nije tek tako tamo neki muzej, pa za shvatiti znacaj, simboliku i poruku gorenavedene geste ipak treba poznavati pozadinu price. Cinjenica da je Poljska uopce bila u prilici dogovarati prezentirati svoju kulturu i umjetnost u Muzeju suvremene umjetnosti u Teheranu u prvom redu govori o spremnosti ZVANICNOG Teherana na uspostavu otvorenije, manje rigidne suradnje, i to ne samo umjetnicke. Muzej suvremene umjetnosti jeste arhitektonsko remek djelo iz sedamdestih godina proslog stoljeca s vrlo, vrlo VRLO impresivnom kolekcijom umjetnickih djela umjetnika poput Andyja Warhola, Dalija, Jacksona Pollocka, ali je i zaostavstina Shahbanou Farah Diba. Nakon preobrazbe… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.