Američko “taktičko povlačenje” iz Sirije i anti-iranski cirkus u Varšavi

Mike Pompeo - Jerusalem
34 komentara

Američki državni tajnik Mike Pompeo je priznaje kako je njegovo ambiciozno obećanje da će “protjerati” iranske vojne savjetnike iz Sirije iluzorno, ali da SAD neće odustati od tog cilja.

“Protjerati svaku iransku čizmu iz Sirije je ambiciozan cilj. Međutim, to je naša ambicija. To je naša misija. Alati koje ćemo koristiti su opsežni”, rekao je Mike Pompeo u intervjuu američkom listu The Washington Free Beacon , objavljenom jučer.

Američki državni tajnik tvrdi da je moguće povlačenje oko 2000 američkih vojnika iz Sirije, kako je objavila Bijela kuća 19. prosinca, “taktička promjena”. Međutim, kazao je “kako to neće značajno promijeniti sposobnost Washingtona da provodi vojne akcije koje smatra potrebnim na tlu Sirije”.

U tom smislu, Pompeo je rekao da se američke trupe neće u potpunosti povući iz arapske zemlje, te da će se takozvana koalicija na čelu sa Sjedinjenim Državama i dalje boriti protiv terorista  ISIL-a i bit će potpuno sposobna provoditi vojne operacije usmjerene na protjerivanje iranskih savjetnika.

Teheran je naglasio da će iranski vojni savjetnici ostati u Siriji sve dok njihova nazočnost bude “učinkovita i korisna” i dok to zahtijeva sirijska vlada.

Pompeo je također rekao da je lansiranje iranskog satelita u orbitu, koje će se provesti narednih dana, “još jedan korak koji dokazuje da Iran radi na razvoju interkontinentalnih balističkih projektila”. Rekao je da je Washington takav čin vidi kao kršenje rezolucije 2231 Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda.

Iran je ponovno potvrdio zakonitost svog raketnog programa i smatrala ga je “neotuđivim pravom” iranskog naroda, te naglašava kako se nigdje u ovoj rezoluciji Iranu ne brani da razvija obrambeni raketni program i provodi znanstvene radove u miroljubive svrhe.

Čelnik američke diplomacije je uputio optužbe protiv Irana, nakon što je najavio da Washington planira organizirati “međunarodni” summit u Poljskoj na kojem treba osigurati “da Iran nema destabilizirajući utjecaj u svijetu”. Obećao je da će “istjerati sve iranske čizme iz Sirije”.

Kao odgovor, iransko ministarstvo vanjskih poslova je poručilo da se putovanje Mike Pompea u zemlje Bliskog istoka pretvorilo u manifestaciju američke namjere da posije kaos u regiji, zbog čega je Teheran pozvao narode Bliskog istoka da budu oprezni.

Varšava bi se trebala sramiti američkog cirkusa i svoje anti-iranske inicijative

Oni koji su sudjelovali u posljednjoj američkoj misiji protiv Irana su danas mrtvi, osramoćeni ili su marginalizirani, podsjeća iranski ministar vanjskih poslova.

Mohammad Javad Zarif je u petak komentirao američke planove da održe globalni summit protiv Islamske Republike u Varšavi, glavnom gradu Poljske, te rekao da bi se vlada ove europske zemlje, čiji su građani preživjeli Drugi svjetski rat zahvaljujući i Iranu, trebala sramiti ove inicijative.

“Podsjećam one koji pozdravljaju ili će sudjelovati na anti-iranskoj konferenciji da su oni koji su prisustvovali posljednjem američkom anti-iranskom showu sada mrtvi, osramoćeni ili su marginalizirani. Iran je jači nego ikad. Poljska vlada ne može oprati svoju sramotu. Iran je spašavao Poljake tijekom Drugog svjetskog rata, a sada je Varšava domaćin očajničkog anti-iranskog cirkusa”, napisao je Zarif na svom Twitteru.

Tijekom Drugog svjetskog rata i nakon što je nacistička Njemačka napala Poljsku, zemlja se raspala na dva dijela. Jedan je dio završio u rukama Njemačke, a drugi s bivšim Sovjetskim Savezom. SSSR je preselio tisuće Poljaka na ruske teritorije, odakle su mnogi od njih, u potrazi za utočištem, pobjegli u Iran.

Primjedbe iranskog ministra vanjskih poslova dolaze kao odgovor na komentare američkog državnog tajnika Mikea Pompea, koji je najavio da Washington planira predsjedati “globalnim” summitom o Bliskom istoku, osobito o Iranu, koji će se održati  13. i 14. veljače u Varšavi.

SAD i Poljska su naveli u priopćenju da će održati ministarski sastanak kako bi promicali “budućnost mira i sigurnosti na Bliskom istoku”

The Washington Free Beacon

Pretplatiti se
Obavijesti o
34 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Dub Miroslav
5 godine prije

Što je to s Iranom da ih toliko smeta?

....
5 godine prije

Treba protjerat sve i jednu doseljenicku cizmu sa Americkog kontinenta, recimo. I Sirija je ta koja treba odlucit koga ce protjerat iz svoje zemlje, a ne USA. I ako se nevara vec nekoliko puta su trazili da amerikanci napuste njihovu zemlju.

Kajzer Soze
5 godine prije

“Protjerati svaku iransku čizmu iz Sirije je ambiciozan cilj. Međutim, to je naša ambicija”
Moja ambicija ja da kresnem Moniku Beluči a to će se dogoditi kada na onoj stvari nikne nokat tj. istog onog dana kada i vi protjerate Irance iz Sirije !

igi
5 godine prije

…poljaci imaju zapanjujuću geostrategiju koje se ne bi postidio ni kajzer soza….za iransko dobro raditi na uništenju irana, a iranske izbjeglice odbiti od azila jer su muslimani čije prisustvo vrijeđa katoličku večinu.

Ivo
5 godine prije

Svi oni gledaju desetljećima unaprijed. Ako se Iran pusti na miru slijedećih 20 godina, da se razvija i posluje bez sankcija, oni postaju regionalna sila pored koje izrahell više ne može raditi šta želi. Ista stvar, ali na desetu potenciju, važi za Rusiju – ako je puste da se na miru i bez ratovanja razvija još 20 godina, postaje neprikosnovena globalna velesila, za desetljeća koja dolaze. Tragedija za anglocionističke pirate. Zbog toga se rade sve te geopolitičke igre i potezi – da se uspori ili po mogućnosti unazadi razvoj potencijalne konkurencije dok je to još moguće. Što se Kine tiče, tu sam malo skeptičan – imaju mnogobrojnu populaciju, ali relativno mali teritorij za jednu velesilu, plus nedostatak energenata. Zbog toga i ulažu ogromna sredstva u mornaricu, da bi osigurali plovne puteve koji su im žila kucavica. Da, imaju i kopnene veze s Rusijom i ostalima, no dobro je uvijek imati… Čitaj više »

johnny-reb
5 godine prije

Strasno je zanimljivo, da u medijima kada zele opravdati svoju prisutnost u Siriji govore da je to zbog borbe protiv strasne babaroge ISIL-a

Zasto ne mogu biti iskreni i reci americkoj javnosti da ne podnose SAA i da se moraju boriti protiv okrutnog diktatora ? Zar Assad vise ne mora otici?
Molim te Pompeo ne spominji ISIL vise, dosta ste se “borili” protiv njega.

Ivi.tz
5 godine prije

Jbt pa ove psihopate stvarno kao da nisu ljudska bića…

Siniša
5 godine prije

Najbolje je da svi odete svojim kućama….e to je iluzorno, bajka.

Be be
5 godine prije

Slika prica pricu komentar nije potreban.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.