SAD imaju dovoljno oružja za Izrael, Ukrajinu i više

Pentagon
32 komentara

Washington može udovoljiti svim zahtjevima Zapadnog Jerusalema za oružjem, opremom i municijom, a da pritom nastavi podržavati Kijev, rekla je glasnogovornica Pentagona novinarima u ponedjeljak.

“U mogućnosti smo da nastavimo našu podršku Ukrajini, Izraelu i održavamo našu vlastitu globalnu spremnost”, rekao je visoki zvaničnik Ministarstva odbrane na brifingu.

“Dok pružamo i nastavit ćemo pružati značajnu podršku Ukrajini, pazimo da također možemo odgovoriti na druge krize i nepredviđene situacije, podržati druge partnere i održati svoju vojnu spremnost i našu sposobnost da podržimo druge”, kasnije je dodao zvaničnik.

SAD su bile u mogućnosti da ispune “svaki zahtjev koji su naše izraelske kolege uputile” i očekuju da će vidjeti “stalnu isporuku” nekih od tih zahtjeva, rekao je zvaničnik. Dok je odbijao da govori o pojedinostima, portparol je rekao da se ovo odnosi na sisteme „Gvozdene kupole“ i druge sisteme protivvazdušne odbrane.

Pentagon “radi što je brže moguće” kako bi ubrzao isporuku “kritično potrebne” municije i opreme, kao i da kontaktira vojne izvođače kako bi ubrzao čekanje izraelskih narudžbi.

Kada su novinari izrazili zabrinutost o tome kako bi se američko oružje moglo koristiti, zvaničnik Pentagona je rekao da postoje “na snazi ​​prakse i procedure za praćenje krajnje upotrebe” i da su SAD “u stalnom dijalogu s Izraelcima o njihovim operativnim planovima”.

Američki teretni avioni već su počeli da slijeću u Izrael, čak i kada je vlada u zapadnom Jerusalemu najavila “potpunu opsadu” Gaze kao odmazdu za upad Hamasa koji je počeo u subotu. Sukob, koji je počeo u subotu, najkrvaviji je koji je Izrael vidio od 1973. godine.

Pentagon je opisao raspoređivanje udarne grupe nosača USS Gerald R. Ford u istočnom Mediteranu kao “nedvosmislenu demonstraciju na djelu, a ne samo riječima podrške SAD odbrani Izraela”. Nosač bi trebao “služiti kao signal odvraćanja Iranu, libanonskom Hezbolahu i bilo kojem drugom proxyju u cijelom regionu koji možda razmišlja o iskorištavanju trenutne situacije za eskalaciju sukoba”, rekao je zvaničnik.

IZRAELOružjeSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
32 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Zvone
6 mjeseci prije

Sigurno da imaju jer su militantna država koja krade svima da bi ona dobro živjela.

tuf
6 mjeseci prije

Aha, kako da ne. Prema planovima kojima su se hvalili do 2025-e bi trebali tek godišnje proizvoditi milijun granata – što je pola od proizvodnje koju će do kraja ove godine imati Rusija.
Zalihe za većinu potreba konvencionalnog ratovanja su na rubu onoga što NATO države moraju zadržati za svoje elementarne potrebe (a prema priznanju više europskih država to su zalihe za max. tjedan-dva ratovanja) i sami su priznali da just-in-time proizvodnja jednostavno ne odgovara potrebama bilo kojeg većeg sukoba. U kapitalističkim državama potrebne su godine da se ti procesi prilagode.
Tajvanu je bolje da do daljnjega zašuti sa svojom separatističkom politikom jer će proći gore nego Kurdi, Afganistanci i Ukrajinci zajedno. Status quo je najbolje čemu se mogu nadati.

Dax
6 mjeseci prije

Ne sumnjam da misle da su dobro naoružani, ali da li su dobro informisani, šta sa svim onim izbeglicama u Evropi. Došli su svi od 20 do 30g, bez porodica i bez dece, šta ako to aktiviraju…

Istina
6 mjeseci prije

Al zarađuju i to svjetski. Nema krize kod njih, već je kriza u svijetu

Tupko Glupko
6 mjeseci prije

Off topic, nekoliko zanimljivih vijesti:

NE Krško (koja daje 16% električne energije Hrvatskoj) neće raditi nekoliko tjedana.
Službeno je objašnjenje “da se popravlja rupica od 1 mm koja propušta”.

Robert F. Kennedy Jr. odlučio je da neće biti predsjednički kandidat Demokrata, već ide kao nezavisni kandidat.

Ivica Popović
6 mjeseci prije

…ma nemate vi za GERME…miševi mekinjari

na ti ga
6 mjeseci prije

USranci imaju i drže u Izraelu velika strateška skladišta municije i oružja, koje je pod njihovim nadzorom i njihovo vlasništvo (već decenijama) i nemaju što kako kažu ubrzavati isporuku kad je oružje već tamo, doduše jedan dio je iz tih lagera isporučivan Ukraini,
Ono što iritira je da zapadni mediji cmizdriču kad stradavaju Izraelski civili (koji su svi vojnici i žene i djeca) ali su ravnodušni pače u ekstazi kad Izraelska avijacija raketira Sirijske civile ili sada Palestinske civile u Gazi… Još jedan medijski idiotizam, Hamasovi borci ne zarobljavaju Izraelce (vojnike i rezerviste) nego vidi vraga oni ih kidnapiraju, što sugerira verbalno da su kriminalci.Fuj novinari, urednici i oni koji njima upravljaju!!

Noname
6 mjeseci prije

Bivši američki vojni obavještajac Scott Ritter pozvao je Washington da preispita svoju nuklearnu politiku, budući da je Rusija već otišla daleko naprijed i stvorila projektile koji su superiorniji od oružja svojih suparnika. Do tog je zaključka vojni stručnjak došao analizirajući riječi ruskog predsjednika Vladimira Putina da bi Moskva mogla povući ratifikaciju Ugovora o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnih pokusa. Šef države je o tome govorio na Valdajskom forumu, podsjetivši da su Sjedinjene Države potpisale ugovor, ali ga nikada nisu ratificirale. Rusija može odgovoriti zrcalno, istaknuo je tada Putin. Scott Ritter je u svom analitičkom članku primijetio: kada bi se sada ponovno pokrenula utrka u naoružanju, Rusija bi ostavila Ameriku iza sebe. Činjenica je da je ruska vojska modernizirala svoje sustave isporuke nuklearnog oružja. Tako je Ritter iznimno visoko hvalio krstareću raketu Burevestnik, strateški raketni sustav Sarmat s interkontinentalnom balističkom raketom teške klase na tekuće gorivo i nuklearni torpedo Poseidon. Amerika treba vođu koji može podržati one… Čitaj više »

Max
6 mjeseci prije

Sve što žele ide izraelu a Ukrajini što bude.

Red Dog
6 mjeseci prije

Aha.
Ne laje pas radi sela vec radi sebe. Nije bilo za Ukrajinu, a sad ima za sve.
Oni su stvarno zaglavili u sopstvenom narativu da ce ponavljanjem sve postati stvarno.
Mozda zapadnjacima, ali 80 % sveta ne.
U zadnjem „Mission Impossible“ imaju bota kojeg krstari netom i menja sve u lazne vesti. To je njihov mokri san sada. Ali ga nema.
Pre ce ga imati kinezi.

bruegel the elder
6 mjeseci prije

Imamo svega….. ali granate 155 mm tek proizvodimo…..popapala maca….

Perun
6 mjeseci prije

SAD imaju dovoljno pameti da shvate da ih nitko ziv na planeti Zemlji ne hebe ni dva posto…Ako Kenedy dodje na vlast na sledecim izborima svi ce slaviti USA isto tako i ja osobno kao uzor Demokratije a ne tiranije ..tako mi BOG pomogao kako kazu ameri

Faust
6 mjeseci prije

Nakon ovoga bi i najzagriženiji anglofili trebali shvattiti tko pokreće ratove i najviše profitira.

Hobart
6 mjeseci prije

Imate i za nas na Marsovom mjesecu Phobosu ???

Medo
6 mjeseci prije

Teoretski ako dođe do sukoba s Iranom a u koji bi se umiješala američka GOVNA količine oružja i streljiva koje bi mogle počet stizati u Rusiju bi bile 100:1 u odnosu na ono što može zapad slati. Kina bi morala odabrati stranu prikriveno preko Sjeverne Koreje.

boro
6 mjeseci prije

fala Bogu sva govna ovog svijeta su proizvodili oružije dok im je narod bio zapravo gladan….to je dokaz da ljudska rasa nije daleko odmakla od majmuna….vrlo je važno gdje se popišao vođa ćopora da obilježi teroitoriju

Gad
6 mjeseci prije

Kaj onda ne idete direktno na Ruse kad imate toliko oružja? Da riješite stvar konačno. Ili je frkica lagana?

Alex Keller
6 mjeseci prije

Jedan dan sjećanja na Hitlerovo djelo:
Samo se vi ubijajte,bit će dovoljno smrti za sve. A ako ne,dat ćemo i mi jednu ruku.
Čini se da ovaj planet samo vanzemaljci mogu spasiti…Keanu Reeves i one sfere sa insektima.

Schwarze Hunderte
6 mjeseci prije

Pa dajte onda 🤷 ! 🤣

Zvone
6 mjeseci prije

Amerika konstantno generira ratove da bi industrija oružja imala šta da radi.

Vrlodrag
6 mjeseci prije

Imate shurac dovoljno jer da imate nebi 300000 granata iz Izraela poslali u Ukrajinu. Znaju to i Arapi takodjer.

Klosterman
6 mjeseci prije

Imam nešto novaca, a i sada je pravo vrijeme da se ulaže u vojnu industriju.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI