SAD koalicija napala pro-Assadove snage na jugu zemlje

F-16
26 komentara

Sjedinjene Države sinoć su bombardirale konvoj sirijskih vladinih snaga na jugu zemlje, javlja agencija Reuters.

Napad se dogodio na području At Tanf, blizu iračko-jordanske granice.

“SAD su bombardirali konvoj sirijske vlade smatrajući ga prijetnjom antiterorističkoj koaliciji”, tvrde službeni izvori.

U ciljanoj koloni nalazili su se tenkovi, oklopna vozila i topništvo. Konvoj nije odgovorio na upozorenja da se ne približava koalicijskim snagama, što je bio uzrok napada, tvrdi AFP.  Isti izvori tvrde da su se vladine snage oglušile čak i na upozorenje ruske strane. Nekoliko vozila je uništeno u napadu iako nije potvrđeno fizičko prisustvo vojnika.

Ministar obrane Sjedinjenih Država James Mattis potvrđuje zaštitu svojih trupa, ali ne i eskalaciju sukoba.

Specijalne jedinice Sjedinjenih Država su već mjesecima nazočne na ovom dijelu teritorija, a čija je uloga savjetovanje boraca “Sirijske slobodne vojske”. Damask smatra da snage Sjedinjenih Država borave ilegalno jer nikada nisu dobile službeni poziv sirijskih vlasti kao ni dozvolu da smjeste vojne snage na teritoriju Sirije.

Uskoro opširnije…

NapadSAD koalicija
Pretplatiti se
Obavijesti o
26 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
basso
6 godine prije

Ako rusi nece odgovarati na napade amerikanaca na sirijsku vojsku,mogli bi barem dati S-300/S-400 sirijcima da se sami brane.Zlocinci iz vasingtona ce nastaviti napade ako im se ne odgovori.

džeki
6 godine prije

rusi su kukavice kad nemožeš jeszi g vna onda nemoj ni pokušavati razočarali su

Tadmur
6 godine prije

Sada ispada da je SAA sama kriva za napad.Cak i neki ruski izvori govore da su na svoju ruku krenuli na taj granicni prelaz.Svi peru ruke a zaboravljaju da ta dzihadisticka ekipa zajedno ,rame uz rame sa Nusrom napala na Daru.Povukli su se onda kada su im sefovi zaprijetili da nece dobiti plate.hahaha….Toliko o famoznoj FSA .Treba pitati Iracane koliko SE Isilovaca iz Ar Rutbe presvuklo i skratilo brade da bi postali dio ove * oslobodilacke vojske*..Sada je svima jasno da ce ameri pokusati minirati svaki pokusaj deblokade Zora i spajanje sa sijtskim snagama juzno öd Sindzara.

HEKPCT
6 godine prije

Deblokada Zora za Izrael znači izgubljen rat. Sve će učiniti da se to ne dogodi. Kao što su Amerikanci bombardirali onih 80 vojnika SAA koji su držali poziciju na uzvisini kod Zora, tako su bombardirali i ove, a bombardirat će i sve buduće koji nastoje probiti blokadu Zora. Čudi me naivnost ovih nesretnika iz konvoja i njihovih nalogodavaca. U ovoj situaciji ja ne vidim nikakvu mogućnost za deblokadu Zora.

anarho
6 godine prije

ovaj potez SAA nema nikakvog smisla osim ako nisu svjesno odlucili zrtvovati se, kako bi pokrenuli pravnu ofanzivu protiv americke koalicije … jer ovo je definitivno ratni zlocin …

… “bumo videli” …

Borac2
6 godine prije

To je samo jos jedan (od 1000) dokaz da ISIS=USA. To samo daje dodatnu snagu boriti se i konacno poraziti kozojebe.

Laki Topalović
6 godine prije

To je Brigada Imama Ali iz Iraka, irački ogranka Hezbollaha, iako formalno djeluje kao “sirijska vojska”. Navno su potvrdili 6 mrtvin i 2 ranjena ili 8 mrtvih i 3 ranjena, nekoliko uništenih jedinica opreme. Alo to nije uopće zona za de-eskalaciju sukoba i nikakvi Rusi njih nisu zvali. To su obične gluposti, a ako ih je netko trebao zvati, to bi bili Iranci, koji su odgovorni za ponašanje proiranskih frakcija,

Milan
6 godine prije

Amerinkanci svo vreme zele uvuci Ruse u dublju konfrontaciju, treba “Dubokoj” drzavi… Ovde je Usranima bitno da se ne izadje na Iracku granicu, tj. da sprece spajanje sa irackim sitskim snagama kojih ima oko 150.000. Mogu bombardovati po ceo dan, igra je gotova… Nadam se i dalje razumnoj politici Rusije koja nece progutati ” mamac”.
Ziveo herojski sirijski narod.

eIgoo
6 godine prije

Za SAD-iste nema zakona. Mogu raketirati koga hoce i kad hoce. Dokle?

god bless the USA
6 godine prije

svaka čast amerikancima. razvalite tog diktatora assada i te mutave ruse, koji žele uništiti demokratsku oporbu jedne zemlje i uvesti diktaturu u inu.

god bless the USA
6 godine prije

buuuaahhaaahahahhahh…. ruska vojska se zavukla u mišju rupu. gdje su im one possrane rakete s-300, s-400, s-500 ….. rusi su tako ratovali s afganistancima 20-30 godina pa im ništa nisu mogli sve dok se amerikanci ne pojaviše. arapi su sa sabljama pobjedili ruse.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI