SAD napušta UNHRC: “Forum služi samo za osudu Izraela”

Vote UNHRC
23 komentara

Glavna skupština Ujedinjenih naroda je u srijedu osudila Izrael zbog prekomjerne uporabe sile protiv palestinskih civila i zatražila od glavnog tajnika Antuna Guterresa da preporuči “međunarodni mehanizam zaštite za okupirane palestinske teritorije”.

Rezolucija o osudi Izraela je usvojena sa 120 glasova “za”, osam “protiv”, a 45 zemalja je bilo suzdržano. Rezolucija je Glavne skupštine Ujedinjenih naroda je usvojena na prijedlog Alžira, Turske i Palestine, nakon što su SAD stavile veto na sličnu rezoluciju Vijeća sigurnosti ranije ovog mjeseca. Rezolucije Glavne skupštine pravno nisu obvezujuće, ali imaju političku težinu.

Podsjetimo, snage izraelskog režima su  od 30 ožujka u području Pojasa Gaze ubile najmanje 120 Palestinaca, a na tisuće ih je ranjeno. Najviše Palestinaca su izraelske snage likvidirale 14. svibnja, na dan kada su SAD preselile svoje veleposlanstvo iz Tel Aviva u Jeruzalem.
Zbog međunarodne osude za prekomjernu uporabu sile Izrael je izjavio kako su mnogi od smrtno stradalih bili “militanti”, te da je izraelska vojska odbila napade na granici između Izraela i Gaze. Washington je podržao pravo Izraela na “samoobranu”.
Međutim, Palestinci tvrde da je većina ljudi koji su sudjelovali u “Velikom maršu povratka” bili nenaoružani civili, te kako je Izrael protiv njih prekomjernu silu, što se vidi i na snimkama prosvjeda.

FOTO – Glasanje o prekomjernoj uporabi sile protiv Palestinaca od strane Izraela

Glasanje za Palestinu

 

Istog dana se održalo i glasanje o pravu Izraela na samoobranu. Rezoluciju su predložile Sjedinjene Države i Glavna skupština Ujedinjenih naroda je rezoluciju usvojila sa 62 glasa “za”, 58 “protiv”, a 42 zemlje se suzdržalo od glasanja.

FOTO – Kako je koja zemlja glasala za pravo Izraela na samoobranu

Glasanje za pravo Izraela na samoobranu

 

SAD se planira povući iz UNHRC-a jer podržava Palestince

SAD planira se povući iz Vijeća Ujedinjenih naroda za ljudska prava jer, prema Washingtonu, ovaj forum previše govori o izraelskoj represiji nad Palestincima.

Razgovori s Washingtonom o tome kako reformirati Vijeće za ljudska prava Ujedinjenih naroda (UNHRC) nisu ispunili očekivanja Washingtona, kažu diplomati, što sugerira da će Trumpova uprava uskoro napustiti ovo tijelo.

Kao što je izvijestio Reuters, SAD će napustiti forum UNHRC, čija se sjednica otvara sljedećeg ponedjeljka u svom stalnom sjedištu u Ženevi u Švicarskoj.

Britanski mediji navode da je ova mjera vezana upravo za posljednju rezoluciju Opće skupštine Ujedinjenih naroda kojom se osuđuje pretjerana uporaba sile od strane izraelskog režima protiv Palestinaca u Pojasu Gaze.

Američki izvor, koji je govorio pod uvjetom anonimnosti, izjavio je za Reuters kako je povlačenje SAD-a iz glavnog tijela Ujedinjenih naroda za ljudska prava “već odlučeno”, ali nije htio ulaziti u detalje.

SAD već duže vrijeme prijete da će napustiti UNHRC. Prije godinu dana je američka veleposlanica u Vijeću sigurnosti Nikki Haley rekla kako bi Washington mogao napustiti ovo tijelo, osim ako ne bide govora protiv režima Tel Aviva zbog zločina nad Palestincima.

Pretplatiti se
Obavijesti o
23 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ivo
5 godine prije

Po očekivanju, hrvatska vazalska ‘elita’ suzdržana. Kičma = nepostojeći organ.

Laki Topalović
5 godine prije

Mislim OSAM NE. Koje su to države Nauru, Mikronezija, Togo, Maršalovi otoci, pa smradovi USA, Australija i Izrael, fali mi jedan NO – Solomon Islands. kakva je to država, krv ti krvavu . Pa sve te hridi u Pacifiku nemaju stanovnika kao Dubrava u Zagrebu i njihov glas vrijedi kao kineski ili indijski, japanski ili njemački. Ko to prima u UN, Kakva su to pravila. SAD napravili državice, koje su zapravo njihovi protektorati i nose glas u UN-u, kao prava država. tako bi bilo i da jedan glas nosi prevagu.

Alan Ford
5 godine prije

Kako bi samo planeta odahnula kada bi SAD napustile NATO…

Churko
5 godine prije

The cowboys are the dog and bitch sons or daughters

Alen
5 godine prije

Prvo UNHRC zatim i sam UN…. Sve upucuje na to…. UN je i onako postao samo formalna institucija…

bbbb
5 godine prije

Bolje reći kuja od tame napušta unhcr.

Kažun
5 godine prije

Ne vole usranci masakr nad Izraelcima i Jemencima.
Curof javi se konačno i reci pravu stvar!

davor
5 godine prije

Licemjerja ko blata. Države uglavnom vire više ili manje iz američke zadnjice. Ali ta naivnost oko Izraela će se Europi obiti o glavu, zapravo već je. Azija nije nikad bila tako glupa ni povodljiva kao Europa.

davor
5 godine prije

Europa se pravi luda da migracije arapskih izbjeglica nemaju veze s Izraelom, da teroristički napadi u Europi, da ratovi i destabilizacije nekoliko arapskih država, iranski nuklearni dogovor, američke sankcije Rusiji i Europi, da to ništa nema nikakve veze s Izraelom, e pa dok su u Europi i u europskim policijama i obavještajcima nojevi dotle će i uživati američke plodove.

Zadranin
5 godine prije

Znači, kad međunarodna zajednica odluči da amerokenjci i njihov gospodar, izrael, nisu u pravu, onda se napušta “soba”. Što je ameri, ne znate primit kritiku na svoj račun?

Uh, što ste mi jaki.

Pljuc.

Eto ga.

Grano
5 godine prije

Hrvatski krčmari suzdržani

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.