SAD priznaje još jedan neuspjeli hipersonični test

Testni let hipersonicne rakete
28 komentara

Američko ratno zrakoplovstvo otkrilo je najmanje četvrti neuspjeli test hipersoničnog raketnog sistema koji je napravio odbrambeni izvođač Lockheed Martin, sugerirajući da je vjerovatnije da će usvojiti konkurentski sistem koji je napravio Raytheon.

“Ovaj koji smo upravo imali nije bio uspješan”, rekao je u utorak sekretar Ratnog zrakoplovstva Frank Kendall članovima odbora američkog Kongresa. “Nismo dobili podatke koji su nam bili potrebni iz tog testa, pa oni to trenutno ispituju kako bi pokušali razumjeti šta se dogodilo.”

Kendall je mislio na testiranje AGM-183A zračnog oružja za brzi odgovor (ARRW), hipersonične napadne krstareće rakete, od 13. marta, kod obale južne Kalifornije. Nije naveo šta je pošlo po zlu sa lansiranjem. Njegovi komentari su možda iznenadili zakonodavce jer je zračne snage prošle sedmice objavile saopštenje za javnost u kojem se navodi da je ARRW test “ispunio nekoliko ciljeva”. U izdanju se ne spominje neuspjeh testa.

ARRW je bio u razvoju od 2018. godine i odgođen je nakon tri neuspjela testiranja u 2021. Vazduhoplovstvo je potvrdilo prvo uspješno lansiranje projektila prošlog maja, rekavši da je dostigla brzinu veću od 5 maha, ili pet puta veću od brzine zvuka.

Američke snage još nemaju potpuno operativan hipersonični raketni sistem, jer je Washington zaostao za Rusijom i Kinom u trci za razvoj takvog oružja. Hipersonične rakete putuju brzinom većom od 5 maha i vrlo su manevarske, što ih čini teškim za obaranje.

U svjetlu najnovijeg ARRW testa, zračne snage su “više posvećene” svom drugom hipersoničnom programu, Hypersonic Attack Cruise Missile (HACM), rekao je Kendall zakonodavcima. Očekuje se da će odluka o budžetu o usvajanju ARRW biti donesena sljedeće godine, nakon još dva probna lansiranja.

Zračne snage su navodno dobile oko 423 miliona dolara za istraživanje i razvoj za ARRW u protekle dvije godine, a zatražile su dodatnih 150 miliona dolara u budžetu za narednu fiskalnu godinu. Finansiranje HACM-a iznosilo je 423 miliona dolara samo za tekuću fiskalnu godinu, a Ratno vazduhoplovstvo planira dodatnih 1,9 milijardi dolara potrošnje na program u narednih pet godina.

HACM program je do sada bio “razumno uspješan” , rekla je Kendall. Dodao je: „Vidimo definitivnu ulogu koncepta HACM. Kompatibilan je sa više naših aviona i daće nam više borbenih sposobnosti sveukupno.”

Hipersonične RaketeLockheadSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
28 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ringo10
1 godina prije

Joooj kako mi je žaoooo

Ringo10
1 godina prije

Joooooj kako mi je žaooo

tatamata
1 godina prije

koja idiotska izjava , pa najbolje bi bilo da nije kompatibilan sistem , zar su mislili natovariti hibera da im nosi rakete?

Schwarze Hunderte
1 godina prije

Eh za takvo što treba i Inženjera i znanja a moji dragi Amerikanci su razgonili i jedno – i drugo … Nekoć prestižna Sveučilišta su sveli na trkopične kurseve a kroz – prvo – ” pozitivnu diskriminaciju ” pa do konačnih ” inkluzija ” sve i svakakva škarta , udarili , posljednji čavao u lijes znanja … Eto im sad !! Gube utrku ne znajući kud udaraju i sve to — za početak 😉 !

Mrčikola
1 godina prije

Nije popularno za kazati, ali mnogo stvari ukazuje na to da Ameri nemaju razloga za brigu jer će Rusi malo prikočiti i sačekati da i oponenti uhvate natjecateljsku kilažu…jer “nekome” u pozadini to odgovara (pogledati pod razvoj atomske bombe, op. Mrč.). 😁

alexosijek
1 godina prije

Afganistan danas, talibani i ostavljena američka oprema…Anthony Blinken na saslušanju pred Kongresom pokušavao sakriti podatke, no to neće proći…neke od fotografija napuštene američke opreme sada u rukama talibana na Foxu: Taliban shows off seized US military equipment: ‘Disturbing’….toliko o hipersoničnom američkom naoružanju, Bidenova administracija su totalni idioti i pokvarenjaci i apsolutno nesposobne kreature…lp

Гавран
1 godina prije

Nema rakete nema ni imperije.

Evo i naznaka kraja rata u Ukrajini.

Ako ukrajinske trupe budu poražene u Artjomovsku (ukrajinski Bahmut), onda će se Kijev brzo suočiti sa pritiskom međunarodne zajednice, izjavio je predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski.
Zelenski smatra da će
pritisak doći brzo nakon poraza u Bahmutu, kako iz međunarodne zajednice tako i iz njegove zemlje, piše Asošiejted pres kojoj je Zelenski dao intervju.

„Naše društvo će se osećati umorno. Naše društvo će me podsticati na kompromis sa njima (Rusijom)“, rekao je Zelenski, napominjući da još nije osetio takav pritisak.

Ukrajinski predsednik je dodao da bi svaki
poraz
u ovoj fazi sukoba mogao da
podrije borbeni duh
ukrajinskih trupa.
Agencija navodi da su komentari Zelenskog bili priznanje da bi gubitak bitke za Artjomovsk „bio više skup politički poraz nego taktički“.

tihobl
1 godina prije

Nema veze sto je promasaj, narucice 24 rakete za 11 milijardi.

zeus
1 godina prije

lažu kao što pas trči . U prevodu ta njihova propaganda znači da su ipak uspeli nešto napraviti ali da trebaju neko vreme, da stvari krenu …..

Gojko
1 godina prije

Ovako su se omalovažavali i F 35 a veličali SU 57. I nakon par godina Amerikanci proizveli preko 700 F35 a Rusi 10 SU57. F35 uvršten u borbene sastave nekoliko država a SU57 leti na mitinzima. Ako ništa a ono ovaj rat u Ukrajini je pokazao inferiornost ruskog naoružanja u odnosu na zapadno i kinesko. O doktrini da i ne govorim.

Ivan
1 godina prije

Treba majmune u Washingtonu zasuti sto prije da se vise nikada ne oporave i dodu u napast da rade zlo po svijetu..

Max
1 godina prije

Zaoataju za Rusijom, Kinom, Sjevernom Korejom , I iranom.

Гавран
1 godina prije

Ne razumem zašto ne koriste stare proverene metode, testirane već za vreme leta na Mesec.
Objave da su je napravili, naprave par top gan filmova i gotova stvar.

Samuraj
1 godina prije

Nosač zrakoplova=projekcija moći. Danas zastarjela tehnologija. Nosač zrakoplova, predstavlja udarnu skupinu i ne plovi sam, nego sa njim su još 10 do 12 brodova. Jedna do dvije krstarice, dva do 3 razarača, 4 ili 5 fregata, dvije podmornice i pomoćni brodovi. Gdje se oni god pojave pred obalama ovi dignu ruke. To se čak svojevremeno zvala “diplomacija nosača”. To je sada prošlost. Nosači više nisu projekcija moći.Ta projekcija moći koju su oni imali više nije u njihovom rukama, u tome je cijela poanta, nego je u rukama Rusije. U rukama Rusije je zbog hipersoničnog oružja. Ono je veća kategorija od supersoničnog oružja. Hipersonično oružje Amerika neće razviti i ne može za još najmanje 20 godina, ako i tada. Zašto? Nemaju resurse za to. Jedini materijal za to imaju Rusi. Imaju rakete Cirkon koja leti do 10 maha, Kinžal koji leti 15 i više maha i Avangard koji leti preko 25… Čitaj više »

abc
1 godina prije

Jučer sam čitao o tome na nekim američkim medijima. Ne kriju razočaranje i istinu, da su Rusi tri koraka ispred što se tiče raketnog naoružanja pa i raketnih motora.
Ako se Rusi late nešto uraditi, onda to urade odlično.

abc
1 godina prije

Sve to je posledica slabih škola i kupovanja diploma.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI