SAD su oprezne da ne unište potpuno odnose sa Rusijom

Sergej Lavrov
8 komentara

SAD su oprezne da odnose sa Rusijom ne spaljuju „do temelja“, ali još nisu spremne da poštuju interese Moskve, rekao je ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov za RIA Novosti.

U intervjuu objavljenom u nedjelju, ministar je prokomentarisao nedavnu izjavu ruskog predsjednika Vladimira Putina da je Moskva spremna obnoviti “punopravne odnose” sa SAD ako počnu da poštuju druge zemlje i traže kompromis umjesto da “riješi svoje probleme sankcijama i vojnom silom.”

Rusko-američki odnosi su zategnuti do tačke loma zbog Washingtona, koji je “doktrinarno formalizovao zadatak nanošenja ‘strateškog poraza’ Rusiji”, rekao je Lavrov. Napomenuo je da, iako je Bijela kuća oprezna da u potpunosti ne uništi “ono što je ostalo od odnosa” s Moskvom, SAD “očigledno nisu spremne” da vode dijalog “na osnovu međusobnog poštovanja i uvažavanja interesa jednih drugih”.

Mirna koegzistencija između Rusije i SAD može se postići samo ako Washington prizna “temeljne nacionalne interese” Moskve, ali američka vladajuća elita “negira realnost multipolarnog svijeta i i dalje razmišlja u smislu vlastite superiornosti i isključivosti”, rekao je Lavrov.
Za Moskvu nije važno ko će pobijediti na američkim predsjedničkim izborima 2024. jer politički establišment u Washingtonu “vidi Rusiju kao neprijatelja i egzistencijalnu prijetnju”, bez obzira na partijsku pripadnost, dodao je.

Otkako je Krim na referendumu izglasao da postane dio Rusije kao odgovor na puč na Majdanu u Kijevu 2014. godine, SAD su glavni izvršilac sankcija Moskvi, nametnuvši više od 4.500 ograničenja, navodi Castellum.AI.

U četvrtak je Financial Times izvijestio da su SAD zatražile od članica G7 da “istraže načine da zaplijene 300 milijardi dolara zamrznute ruske imovine” i usmjere ih u Ukrajinu. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da Moskva ima spisak američke, evropske i druge imovine koju treba zaplijeniti u znak odmazde i da su te mjere analizirane “unaprijed”. Naglasio je da će Rusija “učiniti sve” da osigura da oni odgovaraju njenim interesima.

Stalni predstavnik Rusije pri UN-u Vasilij Nebenzia rekao je u subotu da su SAD takođe saučesnici u organizovanju ukrajinskog napada na ruski grad Belgorod, u kojem su ranije tokom dana ubijena 24 civila. “Znamo da su britanski i američki konsultanti bili direktno uključeni u organizaciju ovog terorističkog čina”, rekao je on na hitnoj sjednici Vijeća sigurnosti UN-a.

LavrovrusijaSADukrajinaVasilij Nebenzia
Pretplatiti se
Obavijesti o
8 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
4 mjeseci prije

Vidjecete sta ce biti – ameri ce gurati saveznike u sto vecu konfrotaciju sa RF, a 2025. ukinuce sve sankcije koje su uveli Rusiji.

Gjuro1977
4 mjeseci prije

Jer će im morat netko pomagati kad budu u rasulu

Max
4 mjeseci prije

Rusija im treba.

Schwarze Hunderte
4 mjeseci prije

Kakove odnose 🤣 …?!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI