SAD: Svi mogu biti kažnjeni američkim sankcijama, pa i Turska

Erdogan - Tillerson
18 komentara

U četvrtak su u Ankari bez prisustva prevoditelja i visokih dužnosnika razgovarali turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan i američki državni tajnik Rex Tillerson. Prevoditelj im je bio turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu. O razgovorima se ne zna ništa, osim da su trajali više od tri sata, a Erdogan i Tillerson nakon susreta nisu htjeli dati izjavu za novinare. Zna se samo da su razgovarali o Siriji i situaciji u regiji.

Danas doznajemo da su Sjedinjene Države spremne nametnuti sankcije čak i Turskoj, što je izjavila glasnogovornica američkog State Departmenta Heather Nauert. Izjavu je dala upravo u vrijeme vrlo napetih odnosa između Washingtona i Ankare u zbog operacija koje Turska provodi u Siriji.

“Sankcije su uvijek na stolu, za različite nacije i područja s kojima možemo imati poteškoća”, izjavila je glasnogovornica u četvrtak, odgovarajući na pitanje novinarke televizije Kurdistan24.

Sredinom siječnja je Turska pokrenula kampanju protiv kurdskih YPG snaga u regiji Afrin u sjevernoj Siriji. Ankara ove jedinice smatra sirijskim ogrankom Kurdistanske radničke stranke (PKK), koja je na listi terorističkih organizacija.

Velika vojna podrška koju Washington daje YPG snagama u Siriji iritira Ankaru, što je dovelo do velikih napetosti između donedavno velikih saveznika.

SAD upozoravaju kako bi turska ofenziva protiv Kurda mogla biti “namjerno odustajanje od borbe protiv terorista ISIL-a, dok Turska sumnja da se Washington zaista bori protiv terorizma u Siriji.

Nauert je priznala da su “sigurno ima spornim pitanja s Ankarom”, ali je rekla kako je bilo “niz produktivnih sastanaka  s turskim dužnosnicima tijekom posjete državnog tajnika Rexa Tillersona Ankari u četvrtak, gdje je putovao kako bi smanjio napetosti”.

Tillerson je u petak, nakon sastanka s turskim kolegom Mevlutom Cavusogluom, izjavio kako SAD i Turska neće slijediti model da “svatko djeluje samostalno u Siriji i da SAD žele u prevladavanju sadašnje krize žele raditi zajedno s Ankarom”.

Međutim, turski ministar vanjskih poslova je jasno i nedvosmisleno insistirao na povlačenju YPG snaga iz grada Manbija u sjevernoj Siriji, prije nego se pokrene suradnja s Washingtonom o ovom pitanju.

“Mi možemo nastaviti raditi sa Sjedinjenim Država u punom povjerenju, ali samo kada se YPG povuče iz Manbija. Potrebno je da YPG izađe odande”, rekao je Mevlut Cavusoglu.

Citirajući Heather Nauert, televizija Kurdistan24 prenosi kako su SAD spremne na izricanje sankcija Turskoj.

Dr. Aykan Erdemir, bivši turski parlamentarac, trenutno visoki suradnik Zaklade za obranu demokracije, smatra da SAD treba razviti više potencijala za učinkovito rješavanje problema s Ankarom. Erdemir je suprotstavio relativno dobrim odnosima Moskve s Ankarom, koje povezuje s trenutnom krizom u vezama s Washingtonom.

Ruski predsjednik Vladimir Putin “zna rukovati” s kolegama autoritarnim liderima, napisao je Erdemir.

“Putin neumoljivo primjenjuje svoj utjecaj kako bi izvukao ustupke”, rekao je Erdemir i naveo brojne načine na koje je i Rusija podržala YPG snage, ali Turska optužuje samo Washington.

“Rusija je dopustila političkom krilu YPG snaga da uspostavi ured u Moskvi 2015. godine. Prošle je godine postigla dogovor s organizacijom o uspostavi male vojne baze u Afrinu, a YPG je više puta koristio ruske protuoklopne sustave protiv turske vojske”, tvrdi dr. Aykan Erdemir, podsjećajući na sovjetske sustave i njihove razne verzije kojima raspolažu YPG snage.

“To očito nije prouzročilo problem u odnosima Turske s Rusijom, za razliku od teške retorike koju Ankara usmjerava protiv Washingtona i antiameričkog osjećaja koji je preplavio Erdogana”, žali se Erdemir, sugerirajući da je važan razlog za ovu situaciju što Erdogan pretpostavlja da SAD neće vršiti pritisak na Tursku, iako Washington ima različite alate za to, uključujući i sankcije.

“Ukratko, prema Erdoganu, nema američke kazne za njegovu agresiju. Nešto slično se može reći o američkoj politici prema Iraku. Sjedinjene Države u više poručuju premijeru Haideru Al-Abadiju da treba otvoriti kurdske zračne luke za međunarodni promet i isplatiti plaće državnim službenicima. Međutim, malo toga se događa, jer praktično nema kazne. Kao što je rekao jedan dobro informirani promatrač, američka politika “nema zube“, rekao je Dr. Aykan Erdemir,

Kurdistan24 također je pitao Nauert što će biti ako u sadašnjem sporu Ankara zaprijeti da će uskratiti pristup američkoj vojsci Incirliku ili drugim vojnim bazama.

“Nisam čula za to ili za bilo kakve prijetnje u tom smislu”, odgovorila je Nauert.

Erdogan u tajnom razgovoru s Tillersonom za „prevoditelja“ uzeo Cavusoglua

VIDEO – Heather Nauert za Kurdistan 24

Sankcije
Pretplatiti se
Obavijesti o
18 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
mars
6 godine prije

Grizli se popeo na drvo da pobere i pojede sočne plodove koji su na njegovim najvišim granama. Usput dok se tako penjao, tamanio je plodove koji su mu dotad bili na dohvatu šape, pa se poprilično udebljao i otežao, a grane na kojima je stajao i stoji, su ostale iste i sve teže podnose njegovu težinu i nezasitost dovodeći ih na rub pucanja, na šta se on uopšte ne obazire. Ne smanji li apetit i svoju alavost, te ne pripazi li na nosivost grana koje su mu pod guzicom, na kraju će se grane slomiti i svom svojom težinom će tresnuti na tlo. A u sudaru grizlija i tla, tlo je nesumnjivi pobjednik.

fenix
6 godine prije

Veoma zanimljivo prije neki dan Turska i Grcka prakticno bile na rubu rata USA prjeti svom glavnom savezniku kojem su tepali najjace vojno juzno krilo Nato-a i drugoj vojnoj armiji Nato pakta. To snaci da utjecaj i Usa i njihovog pokroviteljstva u savezu pada i da se savez dezentegrise i da svaka drzava u savezu pocinje da gleda svoje interese. Zivimo u vremenu nastanka novog doba. Samo mi nije jasna politika Usa da toliko podrzavaju Kurde (hvala Bogu na tome) da se prakticno odricu Turske jer da nije Kurda ne bi Turska isla toliko protiv interesa USA.

Georgij Žukov
6 godine prije

Sada je jasnije , zasto je sekretarica nato pakta a inace u slobodno vrime prijecijednica ,nedavno naprasno odputovala u tursku, vjerojatno je dobila salabahter i naredjenje da priprema sastank rex-recep.

Stephen
6 godine prije

Mislim da Ameri puno ne brinu za Kurde njih će već nekom politikom demografski uništiti, cilj je stvoriti baze na Iranskoj granici, taj se scenarij piše u Telavivu a ne nikako u Washington .

davor
6 godine prije

fenix…….druga najjača armija NATO PAKTA ili NATO PAKLA ??

onaj najgl.......veći Dalton
6 godine prije

Guska priča gluposti. Ovo ne zvuči kao ponuda koja se ne može odbiti. Kao da su Turci mutavi pa ne znaju svoju važnost koja ima cjenu. A Turci kao nemaju pojma o cjenjkanju. Mašala

Churko
6 godine prije

A kada ostatk svijeta odluci kazniti amerikenjce i nametnuti im sankcije, ograniciti im za pocetak broj diplomatskog osoblja na 10 do 15 osoba.

SCA
6 godine prije

I ne bi bilo loše da im uvedu sankcije. To bi značilo konačan raskid ‘prijateljskih’ odnosa, i možda bi ponukalo turske vlasti na promjenu službene vanjske politike prema Siriji.
Američke sankcije protiv Turske treba itekako podržati!

Fratar
6 godine prije

Ameri se sprdaju sa cijelim svijetom. Pa tako gube prijatelje . Onda im ostaje samo batina da prijatelja zadrzi hahahahahahahah

nonwo
6 godine prije

“Dr. Aykan Erdemir, bivši turski parlamentarac, trenutno visoki suradnik Zaklade za obranu demokracije, smatra da SAD treba razviti više potencijala za učinkovito rješavanje problema s Ankarom. Erdemir se suprotstavio relativno dobrim odnosima Moskve s Ankarom, koje povezuje s trenutnom krizom u vezama s Washingtonom.”
Ovo je slijedeći vođa turske “demokratske oporbe” ako Erdogan bude neposlušan…Tipični potrčko .. Idealan za “obranu demokracije”…..

Good Old Rebel
6 godine prije

Amerika se neće i ne smije odreći Turske, jer eventualna osovina Turska-Iran je armirani beton na (južnom) mekom trbuhu Rusije… Uz podršku Rusije ta osovina kontrolira cijeli Bliski istok, a Izrael i S, Arabija padaju u drugi plan, a Kina se slobodno povezuje sa Evropom i Rusijom i polumjesec od Evrope do Koreje i Japana je van dometa USA…i ona ostaje izbačena i de facto izolirana od glavne svjetske struje, izbačena iz mainstreama svjetske ekonomije i politike i ostaje izolirana preko dva oceana, i izložena invaziji Latinosa katolika, kojih se više boji od islama.

alan ford
6 godine prije

Turska neće biti kažnjena sankcijama, jer je važna za SAD i Izrael. A kako rekoh, Erdogan je ustvari igrač SAD-a Izraela, aj navodni sukob Erdogana sa SAD-om je samo gluma.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI