SAD testira nuklearne projektile

Projektili
4 komentara

Dva Minuteman III ICBM lansirana su kao dio “rutinske” vježbe

Američka vojska objavila je da je u posljednja tri dana izvela dva testiranja interkontinentalnih balističkih projektila (ICBM), opisujući lansiranja kao rutinska i nepovezana sa svjetskim događajima.

Dvije rakete Minuteman III lansirane su iz baze svemirskih snaga Vandenberg u Kaliforniji u utorak i četvrtak, priopćio je Pentagon. Bili su naoružani lažnim vozilima za ponovni ulazak umjesto nuklearnih bojevih glava koje bi inače nosili.

“Ovo probno lansiranje dio je rutinskih i periodičnih aktivnosti koje imaju za cilj pokazati da je američko nuklearno odvraćanje sigurno, zaštićeno, pouzdano i učinkovito za odvraćanje prijetnji 21. stoljeća i uvjeravanje naših saveznika”, priopćilo je Zapovjedništvo globalnih napada zračnih snaga o lansiranju u utorak.

Do sada je bilo “preko 300” testova ove vrste, primijetio je Pentagon. Rečeno je da ovotjedna lansiranja “nisu rezultat trenutnih svjetskih događaja”.

Rusija je prošlog mjeseca započela seriju taktičkih nuklearnih vježbi u jednom od svojih vojnih okruga, što je Kremlj nazvao odgovorom na “neviđenu” zapadnu eskalaciju ukrajinskog sukoba. Od tada je Ukrajina navodno gađala dva ruska radara za rano upozoravanje, povećavajući mogućnost nuklearne razmjene.

Zračne i svemirske snage SAD-a radile su zajedno na testovima Vandenberg, u kojima su lažne bojeve glave letjele otprilike 4200 milja (preko 6700 km) prije nego što su pale na mjesto na atolu Kwajalein na Maršalovim otocima. Nije bilo službene izjave o tome jesu li testovi bili uspješni.

Dok je američka vojska inzistirala na tome da je njezino atomsko odvraćanje “sigurno, sigurno, pouzdano i učinkovito”, u Washingtonu raste zabrinutost oko kopnenog dijela nuklearne trijade. Test u studenom 2023. nije uspio jer je projektil razvio “anomaliju” i morao je biti uništen nakon lansiranja.

Rakete Minuteman III prvi put su postale operativne 1970-ih. Još uvijek ih je oko 400 u silosima u pet američkih država 50 godina kasnije, jer ih Washington tek treba zamijeniti. Program Sentinel kasni s rasporedom i premašuje proračun, a prvi testni let ne očekuje se prije veljače 2026., prema zračnim snagama.

U 2021., šef američkog Strateškog zapovjedništva požalio se da se radni vijek Minutemana III ne može produžiti još dugo.

“Ta stvar je toliko stara da, u nekim slučajevima, crteži više ne postoje”, rekao je tada admiral Charles Richard. Crteži koji postoje “kaskaju šest generacija za industrijskim standardom”, dok tehničari koji ih mogu u potpunosti razumjeti “više nisu živi”.

Ranije ove godine, Pentagon je Boeingu dodijelio ugovor vrijedan 405 milijuna dolara za održavanje i servisiranje projektila Minuteman III.

Nuklearno oružjeProjektiliSADVježbe
Pretplatiti se
Obavijesti o
4 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Mrčikola
1 mjesec prije

Vjerojatno virtualno…jer teško da su ih testirali, s “izvitrenim” gorivom…moraju Rusi malo usporit, ili špijunima izuzetnih, onako, k’o da neće, dozvolit da malo zavire u tehnologiju raketnih goriva…inače će priča o dvije tehnološki i vojno izjednačene sile uskoro postat, više nego, smiješna.😁

nastran
1 mjesec prije

samo nek

Max
1 mjesec prije

Nedvojbeno u mirnodopske svrhe. 🙂

witchie
1 mjesec prije

Pentagon je Boeingu dodijelio ugovor vrijedan 405 milijuna dolara za održavanje i servisiranje projektila Minuteman III

Boeingu, ha? Uskoro se Rusi neće trebati bojati od tih projektila…..

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI