Sastanak u Moskvi: hoće li Turska i Sirija popraviti odnose?

Erdogan - Assad - Sirija - Turska - pregovori
14 komentara

Moskva je u srijedu bila domaćin prvog samita ministara vanjskih poslova  Rusije, Irana, Turske i Sirije. Moskvi Moskvi Moskvi Moskvi 

Iranski ministar vanjskih poslova Hussein Amir-Abdollahian, ruski diplomata Sergej Lavrov, Mevlüt Çavuşoğlu, ministar vanjskih poslova Turske i Faisal Mekdad iz Sirije prisustvovali su sastanku kako bi integrirali sporazume postignute na prošlim sastancima i pronašli rješenje za okončanje problema između Turske i Sirije. Ovaj sastanak je nastavak ranijih sastanaka i ako bude uspješan, može u velikoj mjeri otvoriti put izgradnji diplomatskih odnosa Turske i Sirije.

Sirijski šef diplomatije je komentirao pregovore na sastanku rekavši da sirijska delegacija insistira na tome da Turska treba da prekine okupaciju sirijske teritorije, da prekine podršku terorizmu i da se prestane miješati u unutrašnje poslove Sirije.

S druge strane, Çavuşoğlu je zvučao optimistično po pitanju dijaloga rekavši da se ciljevi samita vrte oko postizanja trajnog mira i stabilnosti u Siriji, saradnje u borbi protiv terorističkih grupa YPG i PKK, te osiguravanja povratka sirijskih izbjeglica iz Turske u Siriju.

Prije toga, u Moskvi su održani kvadrilateralni sastanci zamjenika ministara vanjskih poslova i ministara odbrane na kojima su sve članice pozvale na nastavak razgovora kako bi se doprinijelo stabilnosti u Siriji. Razgovarano je i o praktičnim mjerama za jačanje sigurnosti Sirije, za normalizaciju odnosa Sirije sa Turskom, te za suočavanje s terorizmom i borbu protiv ekstremizma u Siriji. Prema riječima zamjenika ministara ove četiri zemlje, ovi susreti su bili pozitivni i konstruktivni.

Cilj svih ovih mjera je normalizacija tursko-sirijskih odnosa, što je proces započet od prošle godine.

Dvije strane su postavile uslove za taj cilj i ako se konačno dogovore, odnosi između ova dva susjeda bi se konačno, nakon 12 godina, mogli uspostaviti na obostrano zadovoljstvo.

Sada da vidimo kakva su očekivanja turske i sirijske strane na ovom sastanku.

Turska očekivanja

Važno pitanje koje je trenutno važno za Ankaru su sirijske izbjeglice koje godinama žive u Turskoj. Turski predsjednik Recep Tayyip Erdoğan planira vratiti 3,5 miliona sirijskih izbjeglica u njihovu zemlju nakon normalizacije. S obzirom na tešku ekonomsku situaciju u Turskoj, prisustvo ove velike populacije stavlja velike troškove na pleća Ankare, pa se pokušava što prije naći rješenje. Erdoğan, koji se sprema za predsjedničke izbore, naporno je radio posljednjih mjeseci na rješavanju slučaja izbjeglica, znajući da će njegovi rivali iskoristiti problem sirijskih izbjeglica kako bi povećali svoje šanse za pobjedu tako što će taj problem predstaviti kao Erdoğanovu grešku čiju cijenu plaća tursko društvo. Moskvi Moskvi Moskvi

Erdoğan je obećao da će, ako pobijedi, vratiti sirijske izbjeglice u njihovu zemlju. Zbog toga pokušava da sastanak u Moskvi i cijelu tu priču oko povratka izbjeglica pretvori u pobjedničku kartu i pokaže da je Turska samo na korak od rješavanja dugogodišnjeg problema.

Iako po pitanju izbjeglica nisu postignuti opipljivi rezultati, Erdoğan se nada da će uz posredovanje Rusije uspjeti osigurati promjenu toka izbora u svoju korist. Zapravo, održavanje kvadrilateralnog sastanka u Moskvi uoči izbora bilo je svrsishodno i imalo za cilj da bude uvod u budući susret Erdoğana i sirijskog predsjednika Bašara al-Assada nakon 12 godina.

Također, Turska je zabrinuta zbog kurdskih grupa na sjeveru Sirije i traži garancije vlade Damaska ​​da će eliminisati prijetnje koje predstavljaju tamošnje naoružane grupe.

“Ako se Turska povuče iz sjevernih regija, sirijska vlada bi se trebala boriti protiv umjerene opozicije, naoružanih milicija i raznih drugih grupa koje podržavaju Sjedinjene Države”, rekao je šef diplomatije Çavuşoğlu.

Također, Turska pomno prati poteze arapskih zemalja za normalizaciju sa Sirijom i ne želi zaostati za podmlađenim ekonomskim partnerstvom sa Damaskom. Rat je uništio sirijsku infrastrukturu, ali sada postoje mnoge mogućnosti za strana ulaganja u kojima Turska želi da se aktivno uključi. Zbog toga Ankara žuri da popravi veze sa južnim susjedom.

Opsežni potezi Turske za normalizaciju Sirije dolaze nakon što je nakon početka sirijske krize 2011. godine Ankara, povezana s arapsko-zapadnim frontom, prekinula svoje odnose s Damaskom i podstakla rat pružanjem oružja terorističkim milicijama i otvaranjem svojih granica sa Sirijom za kretanje terorističkih boraca. Ali, s porazom terorističkih grupa, Turska je preispitala svoj stav te je izrazila volju da normalizira odnose sa Sirijom.

Sirijska očekivanja i uslovi

Sirijski zvaničnici su u više navrata tvrdili da je Turska jedan od glavnih razloga za krizu u njihovoj zemlji, potpirujući razorni sukob podržavajući niz terorističkih grupa. Zbog toga su postavili preduslove da ispitaju ozbiljnost Ankare u njenoj želji za uspostavom odnosa sa Damaskom. Ključno pitanje za Damask je sigurnost i vlada želi da se Turska povuče iz sjevernih regija i preda kontrolu nad njima sirijskoj vojsci. Sirijci smatraju da je strana okupacija kršenje njihovog nacionalnog suvereniteta, a sve dok Ankara ne učini ustupke u ovom slučaju, malo je vjerovatno da će Damask pristati na normalizaciju odnosa.

Turska tvrdi da prisustvo njenih vojnih snaga u sjevernoj Siriji ima za cilj suprotstavljanje Kurdistanskoj radničkoj partiji (PKK) i Jedinicama narodne odbrane (YPG), ali sirijske vlasti takve tvrdnje smatraju nelegitimnim izgovorom za okupaciju.

Iako Turska insistira da je ozbiljna po pitanju pomirenja, ona i dalje podržava terorističke grupe sa sjedištem u Idlibu i to predstavlja ozbiljnu prepreku uspjehu pomirenja s Damaskom. Kako bi pokazali svoju dobru volju, Turci su proteklih sedmica govorili o antiterorističkim operacijama ubijajući vođe ISIL-a u Siriji. Ipak, sirijski čelnici insistiraju na tome da Turska treba potpuno prekinuti svoju podršku teroristima. Izvjesno je da će, ako Ankara odustane od podrške teroristima, biti popločan put sirijskoj vojsci da oslobodi Idlib. Ankara u ovom slučaju može pokazati dobru volju, povući se sa sirijske teritorije i prepustiti Sirijcima da očiste i ponovo izgrade svoju zemlju.

Ključna uloga Irana

U proteklih 12 godina svima je postalo jasno da je Iran jedna od utjecajnih sila u razvoju Sirije i nemoguće je to negirati. Iako su iranski predstavnici bili odsutni u trostranim rusko-tursko-sirijskim pregovorima, koliko god su pregovori napredovali, sve više se osjećala potreba za prisustvom Irana. Iran je jedan od garanta mirovnog procesa u Astani i uključen je u opsežne pregovore sa Rusijom i Turskom, a njegovo učešće u pregovorima o normalizaciji pokazuje njegovu moćnu poziciju u unutrašnjem razvoju Sirije. Turska vlada je, s druge strane, shvatila konstruktivnu ulogu Irana u sirijskom sukobu i pozvala Ruse da pozovu Teheran na pregovore. Iran je oduvijek bio zagovornik mira u Siriji i, zaista, pozdravlja normalizaciju odnosa nekada neprijateljskih zemalja sa Sirijom.

Iranski šef diplomatije komentirao je konstruktivnu ulogu Irana u slučaju sirijskih izbjeglica, rekavši da iranska dinamična i višedimenzionalna diplomatska inicijativa može pomoći da se završi proces konvergencije i nacrtaju izgledi za okončanje temeljnih izazova u cijeloj regiji. Iransko prisustvo na sastancima vezanim za Siriju može olakšati normalizaciju odnosa Turske i Sirije, a ako Erdoğan da potrebnu garanciju za prihvatanje i implementaciju preduslova za Siriju, popravljanje veza između dvije zemlje u bliskoj budućnosti je vrlo vjerovatno.

Trenutno su odnosi sa Sirijom pitanje života i smrti za Erdoğana i on se nada da će steći političke privilegije u pregovorima kako bi ih iskoristio kao dobitnu kartu za jačanje pozicije u odnosu na svoje rivale u izbornoj utrci.

rusijasirijaturska
Pretplatiti se
Obavijesti o
14 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Anno Domini
11 mjeseci prije

Izvadak iz članka Urija Gellera…….12. svibnja 2023. Čini se da karta koju su otkrili ruski arheolozi dokazuje da je inteligentni život posjetio Zemlju prije više milijuna godina. Trodimenzionalnu serijsku sliku otkrio je profesor Alexander Chuvyrov, na planinama oko Ufe, grada 60 milja istočno od Urala, otkrivajući divovski sustav navodnjavanja. On inzistira na tome da je takva točnost moguća samo sa satelitskom tehnologijom i da je kamena ploča strojno obrađena i nazvao ju je “Mapa Stvoritelja”. Radiokarbonska analiza sugerira da je rezbarija napravljena prije 120 milijuna godina, a profesor Chuvyrov vjeruje da nije mogla biti ljudska. On postavlja pitanje je li “Mapa Stvoritelja” konačni dokaz da su nas posjetile druge inteligencije.Nema stvarnih znakova popuštanja nemira na Zemlji pa ćete morati snositi posljedice još neko vrijeme. Mi ćemo vas sa svoje strane nastaviti usmjeravati kako biste stvari držali pod kontrolom i ograničili posljedice. U međuvremenu biste se trebali usredotočiti na potrebe ljudi… Čitaj više »

Anno Domini
11 mjeseci prije

Ukrajinu su žrtvovali “saveznici”, a u svrhu provođenja “Velikog reseta” 20. ožujka 2022. – dio istupa David Icke Zapad nije zabranio ruske medije samo kako bi zaustavio njihovu propagandu već kako bi nesmetano mogao širiti vlastitu. Od samih početaka sukoba napominjemo kako je Ukrajina žrtvovana od strane globalista u svrhu potpune transformacije društva i čovjeka, a da je tome tako, danas dokaza ima više no što je potrebno.Dok je pLandemija ukidanje ljudskih prava i sloboda, zatvaranje biznisa i nametanje eksperimentalnih cjepiva gurnula u domenu “normalnog” ili “Novo normalnog”, rat između Rusije i Ukrajine trebao bi ubrzati kolaps industrije i ekonomije te pokrenuti planirano “Veliko resetiranje” Svjetskog ekonomskog foruma.Globalisti kroz medije već godinama rade na demoniziranju rusije i rusa čineći sve kako bi uvukli rusiju i svijet u rat protiv rusije, i izgleda da im je u velikom dijelu uspjelo.Na trenutni razvoj događaja David Icke je upozoravao još 2014. godine, kao… Čitaj više »

Anno Domini
11 mjeseci prije

Da…….. rat treba odmah prekinuti, ali da bi se to dogodilo prije svega moramo postati svjesni tko nam je neprijatelj, da čelnici Amerike i njihovi saveznici nisu prijatelj Ukrajine već oni koji su žrtvovali Ukrajinu kako bi se dočepati Rusije, na tome rade godinama, tako da očito oni nisu ti koji će ovaj rat zaustaviti jer su ga oni ciljano potaknuli. Ovaj rat možemo i trebamo zaustaviti MI, i to ne na način da uzmemo puške u ruke i krenemo u famozni rat za mir, već da bacimo oružje i odbijemo ratovati! Da kažemo dosta! Odbijamo ginuti u vašim ratovima! Odbijamo ubijati i ginuti za vaše interese! Odbijamo surađivati u vlastitom porobljavanju!    Ljudi ne razmišljaju dovoljno veliko. Zato što su povijesne knjige pune ratova vjeruju da je rat prirodno stanje čovjeka i ne mogu shvatiti da ukoliko nitko ne uzme pušku u ruke rata neće biti. Ovo nije utopija, ovo… Čitaj više »

Max
11 mjeseci prije

Turci bi trebali ispraviti svoja djela.

Kiko
11 mjeseci prije

Padom Sadama Husenia i kolapsom Iraka došlo je do vakuma u arapskom svijetu. Irak je bio autoritet u arapskom svijetu i neka vrst protuteže Iranu. Padom Iraka javljaju se apetiti u nekoliko država da preuzmu ulogu Iraka. To su Turska, Egipat, Saudijska Arabija i na veliko iznenađenje Iran. Turska je odigrala nekoliko loših poteza oko posljedica Arapskog proljeća i izgubila dignitet. Egipat je zbog unutarnjih političkih problema također ispao iz igre. Saudijska Arabija je već od samog početka pokazala neodlučnost i ispada. Ostao je Iran koji nije sunitski i to ga čini neprihvatljivim. Prolazi nekoliko godina, desetak i dalje se traži lider regije. Egipat je riješio neke svoje unutrašnje probleme ali ostaje rezerviran. Saudijska Arabija želi zadržati neki utjecaj ali ne pokazuje interes za liderstvom. Ostaju Turska i Iran. Turska je vojno moćna ali ekonomski slaba država, a Iran je i vojno i ekonomski upitno stabilan a uz to i… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI