Saudijci spremni kupiti sustave “Iron Dome” i druga oružja iz Izraela

Iron Dome
12 komentara

Iako je Saudijska Arabija izrazila želju za kupnju ruskih ustava S-400 i druge vojne opreme, čini se da će takozvani “Memorandum o razumijevanju”, na temelju kojeg su se tek trebali pokrenuti pregovori između dvije zemlje i tvrtki za izvoz oružja, ostati mrtvo slovo na papiru.

Kako prenosi Jerusalem Post, vlada u Rijadu je zainteresirana za kupnju izraelskog sustava proturaketne obrane “Iron Dome”, koji je saudijskom režimu potreban da zaustavio napade Huti boraca iz Jemena.

Izvješće o ovom poslu je objavio švicarski list Basler Zeitung, koji potvrđuje kako su saudijski vojni stručnjaci  već pregledali izraelsku vojnu tehnologiju u Abu Dabiju u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

“Europski trgovac oružjem u saudijskoj prijestolnici je izjavio kako Saudijska Arabija ozbiljno razmatra kupnju izraelske vojne opreme, uključujući i izraelski proturaketni sustav Iron Dome”, piše Basler Zeitung.

Proturaketni sustav “Iron Dome” služi kako bi detektirao i neutralizirao neprijateljske projektile.

Izrael i Saudijska Arabija službeno nemaju diplomatske odnose, ali švicarski list piše kako obavještajna suradnja Saudijaca i Izraelaca bilježi “veliki napredak”.

Prema riječima stručnjaka za Bliski istok, čimbenik koji je animirao Izrael i Saudijsku Arabiju na ujedinjenje u području sigurnosti i intenziviranje vojne suradnje jest jačanje utjecaja Irana na Bliskom istoku.

“Obje zemlje žele suzdržati regionalne ambicije Irana”, napisao je Pierre Heumann, koji je iz Tel Aviva piše o saudijsko-izraelskim vojnim vezama.

Točno je da su Huti borci ispalili više projektila na Saudijsku Arabiju. Lansirali su balističke rakete na glavni grad Rijad, na zračnu luku i kraljevsku rezidenciju. Saudijska Arabija i Sjedinjene Države optužuju Iran da naoružava Huti borce projektilima i da im pruža vojnu pomoć kako bi destabilizirao regiju.

U protekla dva mjeseca su Huti borci proveli tri raketna napada na Saudijsku Arabiju. Govoreći o raketnom napadu u prosincu, glasnogovornik koalicije saudijskog režima Turki Al-Maliki je izjavio: “Ovaj agresivni čin oružane proiranske skupine dokazuje nastavak uključivanja iranskog režima u podržavanju Hutija, a cilj je ugrožavanje sigurnosti Kraljevine Saudijske Arabije”.

“Posjedovanje iranskog balističkog oružja od strane terorističkih organizacija, uključujući i Huti militante, prijetnja je regionalnoj i međunarodnoj sigurnosti, a ciljanje naseljenih gradova je protivno međunarodnom humanitarnom pravu”, dodao je Turki Al-Maliki.

O tome da saudijska koalicija od početka 2015. razara naseljena područja, gradove i sela u Jemenu, te civilnu infrastrukturu, Turki Al-Maliki nije htio govoriti, niti mu je od novinara itko postavio to pitanje.

Nije tajna de su posljednjih nekoliko godina, prema različitim izvješćima, Saudijci održavali sastanke i tajne kontakte s izraelskim vlastima kako bi došlo do uspostave diplomatskih odnosa.

Saudijska ministar vanjskih poslova, Adel Al-Jubeir je u prosincu 2017. godine otkrio da je Rijad pripremio “road map” za normalizaciju odnosa s Izraelom.

Izrael i Saudijska Arabija, iako nemaju službene diplomatske odnose, nedavno su potvrdili svoj de facto savez protiv Irana. Obje zemlje su Iran nazvale glavnom prijetnjom u regiji i najavili zajedničku namjeru da se bore protiv utjecaja Teherana.

Prije nekoliko tjedana je u izvješću načelnika Glavnog stožera izraelske vojske, generala Gadija Eisenkota, Iran opisan kao “najveća prijetnja regiji” i istaknuto je da se Tel Aviv i Rijad slažu se s tom ocjenom, izvijestio je izraelski list Haaretz. Osim toga, general Eisenkot je najavio da Izrael Saudijskoj Arabiji može dati obavještajne podatke o Iranu kako bi se suprotstavio aktivnostima Teherana, osobito zbog vojne pomoći koju Iran, prema Tel Avivu, pruža Huti milicijama u Jemenu koje se bore protiv snaga saudijske koalicije.

Uglavnom, Izrael može pružiti znatnu vojnu pomoć Saudijskoj Arabiji da izađe iz slijepe ulice u koju je ušao Rijad, koji nikako ne može slomiti otpor Jemenaca, unatoč vojnoj superiornosti i masovnoj upotrebi svog modernog zrakoplovstva.

Izraelski sustav, za kojeg je zainteresirana Saudijska Arabija, namijenjen za presretanje i uništavanje raketa kratkog dometa i topničkih granata s udaljenosti od 4 kilometra do 2,5 kilometra, ako njihova putanja ide ka naseljenom području. Izrael se nada povećanju opseg presretanja sustava sa sadašnjih maksimalnih 70 kilometara do 250 kilometara i od njega stvoriti višenamjenski sustav koji bi istovremeno mogao presresti rakete iz dva smjera.

Želja Rijada da ojača obranu izraelskim sustavom “Iron Dome”, čija jedna baterija košta 50 milijuna dolara, a svaki projektil 40 000 dolara, razumljiva je posebice zbog upitne učinkovitosti američkih sustava “Patriot” i relativno visoke cijene ruskih S-400. No, čak i da pregovori o kupnji novog američkog ili ruskog oružja uspiju, Saudijska Arabija zbog geografske blizine i dobrih odnosa s Izraelom, iako još uvijek neslužbenih, brzo i za relativno mal iznos može kupiti izraelsku vojnu opremu, što ne osporavaju ni Jerusalem Post, ni švicarski list Basler Zeitung koji je otkrio zanimanje saudijskih vojnih stručnjaka za “Iron Dome” u Abu Dabiju u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

NYT: Patriot nije uspio oboriti jemenski projektil u Rijadu – Cilj je promašen-slučajno

Pretplatiti se
Obavijesti o
12 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
bbbb
6 godine prije

Vole se nosonje……..

fbslo
6 godine prije

Umjesto, da nauče ljude, da rade
za vrijeme, kad nestane nafte za 30g,
troše novac na Amere i Židove

alan ford
6 godine prije

Maske sve više padaju. Maske navodnih “islamskih” država, koje su u stvarnosti samo sateliti Izraela i cionista. Ponajviše Saudijska Arabija i najveća arapska država Egipat, koje se sada sve više odaju. Već sam nekoliko puta rekao da je Saudijska Arabija, umjetna faktički cionistička država. A neki su ovdje na forumu pisali o tome da dijelovi saudijske kraljevske obitelji imaju hazarsko podrijetlo, o tome sam odavno čuo i na neovisnim američkim i drugim zapadnim portalima. Također sam odavno čuo na neovisnim portalima, da i egipatski predsjednik Al Sisi ima skriveno hazarsko podrijetlo. Već sam jednom pisao ovdje na forumu, kako je Al Sisi američki i izraelski čovjek. Evo nedavno je na portalu njemačkog Die Welta, članak napisao izraelski novinar Gil Yaron, koji piše otvoreno o tome, kako su vladama Saudijske Arabije i Egipta važniji odnosi sa Izraelom i zato one žele prisliti Palestince ne samo da prihvate odluku SAD-a da Jeruzalem… Čitaj više »

jigaboo
6 godine prije

hebes saudi arabiju. aj pisite nesto o ovome……. 2018-01-11_ 12:33 _ Rebels recapture villages in Idlib and Hama, capture regime members. Rebel factions have taken control of a line of villages in southern Idlib countryside and northern Hama countryside, detaining dozens regime members and seizing weapons and ammunition. The anti-regime groups launched a new battle, Thursday, to regain control of towns and villages in the area and block the way to prevent Assad forces advance towards the Abo al-Duhur airbase. The battle’s operation room realized progress a few hours after the battle began, and took the Al-Zarzour, al-khwin, Atshan, Tal Maraq, and Um al-Khalakhil villages, in addition to the Al-Hlel and Al-Naddaf checkpoints. Orient News correspondent clarified that among the sized weapons and ammunitions are 2 tanks, a 23-mm gun, a fagot launching base, and 3 BMP vehicles. Rebels published a video showing several detained regime militia members in Al-Khwin… Čitaj više »

Laki Topalović
6 godine prije

Saudi su to spremni kupiti, ne sumnjam uopće, Manje košta, kao što kaže blizu je i prilično efikasan za kratkog i srednjeg dometa. ne znam jel to dovoljno za Scudove koje imaju Huti

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.