NYT: Patriot nije uspio oboriti jemenski projektil u Rijadu – Cilj je promašen slučajno

Patriot
18 komentara

Saudijska vojska je brzo izvijestila kako uspješno presrela projektil jemenskih boraca pomoću američkih raketnih sustava Patriot. No, stručnjaci, pa čak i brojni američki dužnosnici nisu im vjerovali, piše The New York Times. Prema mišljenju američkih stručnjaka, koji su za The New York Times objavili opširnu analizu događaja, prošlog mjeseca su jemenski borci lansirali projektil na Rijad, ali ga sustav proturaketne obrane nije oborio i samo slučajno nije pogodio cilj, što je bila glavna zračna luka saudijske prijestolnice.

“Službena verzija je bila jednostavna i jasna. Prošlog mjeseca su saudijske trupe oborile balistički projektil kojeg su jemenski pobunjenici ispalili protiv režima u Rijadu. To je predstavljeno kao pobjeda Saudijske Arabije i Sjedinjenih Američkih Država, koja je opskrbljivala arapsko kraljevstvo s protuzrakoplovnim sustavima Patriota”, piše The New York Times.

Naš je sustav je pogodio raketu u zraku. Tako smo dobri. Nitko ne proizvodi ništa slično, a sada sustav prodajemo diljem svijeta”, tada je izjavio američki predsjednik Donald Trump.

Međutim, tim stručnjaka je ozbiljno preispitao istinitost službene verzije. Nakon analize javno dostupnih informacija, došli su do zaključka “kako je projektil neometano preletio iznad saudijskih sustava proturaketne obrane i gotovo je pogodio metu, terminal zračne luke glavnog saudijskog grada”, naglašava tim novinara u analizi koju je objavio američki list.

Vlada laže o učinkovitosti sustava Patriot. Ili je i sama u zabludi, a to bi nas trebalo pakleno zabrinuti”, rekao je analitičar Jeffrey Lewis, koji je vodio istraživački tim.

Slični zaključci dokazuju da su jemenski borci, prema američkim novinarima uvelike podržani od strane Irana, postali prilično moćna skupina sposobna za pokretanje napada protiv ključnih ciljeva u Saudijskoj Arabiji. Kao svega je da bi se, nakon nekoliko godina, koliko traje ovaj rat, ravnoteža snaga mogla promijeniti.

“Osim toga, ovaj primjer jača sumnje u učinkovitost tehnologije koja je ključni element zaštite Sjedinjenih Američkih Država i njenih saveznika, posebice iz Irana i Sjeverne Koreje”, navodi se u analizi američkog lista.

Vjeruje se da su jemenski borci na Rijad lansirali projektil “Burkan-2”, što je modifikacija sovjetskih balističkih projektila R-17, koji se široko koriste na Bliskom istoku.

1 Jemen

Lewis i njegove kolege su bili uznemireni kada su saudijske vlasti priopćile da su uspješno oborili projektil.

“Stvar je da su se prošle vlade pretjerivale o postignućima proturaketne obrane. Tijekom prvog rata u Perzijskom zaljevu, Sjedinjene Američke Države su izvještavale o gotovo savršenim rezultatima u borbi protiv iračke verzije projektila R-17. Ali su naknadne provjere pokazale da gotovo nijedno presretanje nije uspjelo”, objašnjava NYT.

Je li Patriot zakazao u Rijadu? Da bi to saznali, Lewisov tim je analizirao objavljene fotografije i video materijale s mjesta incidenta.

Neposredno nakon aktiviranja saudijskog sustava proturaketne obrane su dijelovi projektila počeli padati po Rijadu. Jedna snimka pokazuje trenutak kada je posebno velik dio projektila pao na jedno od gradskih parkirališta.

Prema lokalnim dužnosnicima, prisutnost fragmenata projektila Burkan-2 dokazuje uspjeh obaranja projektila, ali među pronađenim dijelovima i truplu projektila nije bilo bojeve glave.

“Nedostatak bojeve glave je bio važan signal analitičarima da je projektil mogao izbjeći proturaketnu obranu Saudijske Arabije”, piše The New York Times.

Raketa, koja je morala letjeti oko 600 milja, gotovo se sigurno trebala odvojiti na dva dijela dok se približavala Rijadu. Glavni dio, koji čini najveći dio projektilu, nestaje. Bojeva glava, koja je manja i teža, nastavlja put do cilja. Sve to sugerira da su Saudijci mogli pogoditi samo tijelo projektila, ali nakon što se odvojilo i bilo u slobodnom padu.

Protu-zračna obrana Saudijske Arabije

Neki američki vladini dužnosnici koje je intervjuirao The New York Times su također izrazili sumnju da je saudijska vojska oborila projektil. Prema njima, ona se trebala uništiti u letu, a ne da dođe do cilja.

“Huti su promašili svoj cilj, ali su bili dovoljno blizu i pokazali su kako im projektili mogu izbjeći saudijske obrambene sustave. Kilometar je prilično normalna propust za Scud”, rekao je Lewis.

“Huti su bio vrlo blizu da razore zračnu luku”, dodao je.

Laura Grego, stručnjakinja za raketnu tehnologiju, izrazila je zabrinutost da su baterije saudijske proturaketne obrane zakazale pet puta.

“Gađali su pet puta u ovaj projektil i svaki su put promašili? To je šokantno. Šokantno je jer ovaj sustav treba funkcionirati”, rekla je Laura Grego.

Izvješće sa snimkama, fotografijama i stručnim analizama o manjkavom sustavu proturaketne obrane u Rijadu: The New York Times

Jemen gađao Rijad balističkim projektilom – Trump: To je učinio Iran

Jemenski borci ponovo lansirali balisticki projektil na Saudijsku Arabiju 

 

Burkan-2Patriot
Pretplatiti se
Obavijesti o
18 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
basso
6 godine prije

Ruski S-300/400 obaraju sve mete,bez problema.

igi
6 godine prije

…rat usavršava tehnologiju a krv je polira stoga bez navedenog iskustva sve je to goli kuhac;…

shumadinac
6 godine prije

Bez veze napadaju “Patriot” – on je namenjen za savremene, brze rakete a ne za tamo neku starudiju 😉

Ivo Lola nije sam
6 godine prije

4 Patriota, svaki 3 milijuna dolara, ukupno treba 12.000.000 dolara da sruše jedan stari sovjetski SCUD koji košta oko 200.000 dolara. 180.000 na akciji u Lidla!

17 novembar
6 godine prije

patriot je bar u upotrebi dok s-300 nije nista ni oborio . sve su to zajebancije rusa i amerikanaca da prodaju sisteme i uzimaju pare drzavama .

Osoba C
6 godine prije
Spock
6 godine prije

Možda zato Tilerson hoće pregovarati sa Kimom, izgleda da je Američka raketna tehnoloogija čisti marketing, ne mogu ni satelit lansirati bez ruskih motora..

tuf
6 godine prije

Kada NYT, predstavnik Langleya i Pentagona, napise ovakav tekst on ima iskljucivu promotivnu funkciju. Ovo je promocija dodatnih ulaganja u vojne resurse od strane americkih ‘saveznika’.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI