PVO sistem Patriot američke proizvodnje uništen u hipersoničnom napadu

Patriot raketni sistem
121 komentar

Precizni udar ruske hipersonične rakete Kindžal uništio je sistem protivvazdušne odbrane Patriot u Kijevu, izvestilo je u utorak Ministarstvo odbrane u Moskvi. Ukrajinska vlada je ranije tvrdila da je rakete Kindžal presrela platforma za oružje američke proizvodnje.

Ruska vojska nije dala više detalja o napadu, ovo je bio prvi put da Moskva tvrdi da je pogodila sistem dugog dometa koji su Ukrajini isporučili njeni zapadni pristalice.

Kijev je izvijestio da je izdržao masivan raketni napad ruskih snaga u ponedjeljak navečer. Ukrajinska vojska je tvrdila da je presrela šest projektila Kindžala, pored raznih drugih zračnih ciljeva.

Rusko ministarstvo potvrdilo je napad na dnevnom brifingu u utorak, navodeći da je koristilo precizno oružje dugog dometa za gađanje vojnih ciljeva, uključujući ” položaje ukrajinskih trupa i mjesta skladištenja municije, oružja i vojne opreme dostavljene iz zapadnih zemalja”.

Video koji kruži društvenim mrežama navodno prikazuje bateriju Patriot koja je raspoređena u glavnom gradu Ukrajine kako ispaljuje baraž projektila na nadolazeće ruske ciljeve. Nekoliko sekundi kasnije, velika eksplozija se može vidjeti u tom području.

Ukrajinska vlada je prošle sedmice tvrdila da je koristila sistem Patriot da bi postigla prvo obaranje projektila Kindžal. Projektil je hipersonično oružje čija brzina čini praktično nemogućim da bude presretnut.

U razgovoru za ruske medije, anonimni izvori u ruskom ministarstvu odbrane odbacili su ukrajinsku tvrdnje o oboaranju kao “maštanje”. Neki mediji sugerišu da je Kijev pogrešno identifikovao ostatke sporije balističke rakete Iskander, koja je oružje za lansiranje sa zemlje koje deli neke karakteristike dizajna sa Kindžalom iz vazduha.

KijevKindžalPatriotrusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
121 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tako treba
11 mjeseci prije

Rusi izjavili da su 4 Kindžala unistena

onaj najglu...Dalton
11 mjeseci prije

Ay-yay-yay … Kakva nevolja …
Šta je Baba?!?
Da su od onog Patriota našli samo garantni list!

Tako treba
11 mjeseci prije

Prica iz rusije….

Kao i Putin, Prigožin dolazi iz Sankt Peterburga. Odrastao je kao ulični nasilnik i, nakon što je 1980-ih osuđen za pljačku i „uključivanje maloletnika u kriminalne aktivnosti“, odslužio je devet godina zatvorske kazne.

Postavio je štand za hotdog na buvljoj pijaci u Sankt Peterburgu i počeo da posluje sa restoranima.

U Sankt Peterburgu 1990-ih niko nije mogao da ima „svoj biznis“, bez upliva mafije. Mafijaši su radili „ruku pod ruku“ sa političarima i bezbednosnim službama.

Prigožin je imao lanac restorana, uključujući i restorane brze hrane, koje je koristio za pranje novca.

U jednom od svojih restorana Putin je redovno održavao sastanke, a Prigožin je bio prisutan kao njegov lični kuvar i konobar.

Doživeo je veliki uspeh kada je dobio ugovor za snabdevanje ruske vojske obrokom. U tom poslu, zaradio je neverovatnih 1,2 milijarde dolara, i to za godinu dana

Dragačevac
11 mjeseci prije

Patriot sistem uništiti i nije neki tehnički podvig, ali kada im rusi obore protiv radarsku raketu koja je dizajnirana da probije PVO zaštitu i uništi radar e onda je to baš degradirajuće.

Ivan
11 mjeseci prije

Bilo je i vrijeme da ih pocnu derati! Gamad prokleta provocirali su ih dok nisu izazvali rat nebi li se jos vise bogatili na tudoj nesreci. Steta je samo sto Kindali ne padaju po Americi..

Steve
11 mjeseci prije

Kinžal u svakom slučaju nije osmišljen da bude presretnut, barem ne za sada još uvek…

dpf filter
11 mjeseci prije

Jel itko vidio Kadirovljevog konja??? Izgleda da je nevidljiv. Jebem mu misa svi vidimo nesto sto leti desetak tisuca kilometara na sat,a ne vidimo konja koji ide par kilometara na sat.

alexosijek
11 mjeseci prije

Ma, ne znam više što bih pisala o ovom krvavom ratu…Sve je bilo jasno, čak i meni koja i ne pratim puno vojne novotarije kako onaj tren (uz svu pomoć koju je RF 8 godina pružala Donbasu), onaj tren kada je ruski tenk prešao granicu Ukrajine, bilo je gotovo…Sve ovo što “zapadna” kamarila radi jest uništenje, smrt i još više smrti…Jučer su na Redacted opet pokazali ukrajinska groblja, vjerojatno ima i ruskih takvih…Ma, jedino što ću uputiti svima tamo je – ne moje riječi – nego pjesma Nick Cavea: “Into my arms” (Oh, Lord)….mir i dobro, lp

tihobl
11 mjeseci prije

Kијевски канал „Легитимни“ пише, позивајући се на своје изворе у канцеларији Зеленског:

“Данашњи састанак на врху, који је Зеленски хитно окупио, тицао се пре свега ноћног ракетног напада на Кијев и регион, након чега је изгубљена цела дивизија ПВО Патриот.
На снимку се јасно види хаотично лансирање ракета и накнадна детонација и експлозија.
Да није било снимка, онда би, као и обично, у медије отишла лаж кабинета председника да нема губитака и да је све оборено.
Али све је покварио снимак ватромета. На брзину су одлучили да искључе све камере. Плус, одржавати јавне догађаје са онима који су објавили видео, што је покварило херојску легенду престонице.

Такође је дато наређење за масовно прераспоређивање ПВО. Важно је одржати одбрамбену способност главног града.

Одлучено је да се губици не пријављују, игноришући снимак експлозије на месту ПВО.

tihobl
11 mjeseci prije

Papa uznemiren zbog posjete Zelenskog. Papa je pricao o svojoj mirovnoj inicijativi, a Zelenski je uporno trazio da mu posalje oruzje. Papa je nekako shvatio da Zelenski nije za mir.

Dragan
11 mjeseci prije

Dok svi narodi pate.. i nemaju osnovne potrepštine.. ovi odozgo igraju plejku 8.. 11?? Koju ??
Kinžali, sarmati, patrioti .. tenkovi , podmornice, brodovi, avioni, bombarderi, ….a za traktore nema nafte?? Gade mi se svi skupa!! Naj veći problem je: Organizirati narod! Ima nas cca 8 milijardi. Plaćenika…je možda 30.000. neka i 150.000.. plaćenika skupa sa 3000 guštera i štamparijom novca koji ne vrijedi.. samo prividno je lova tu..! Na kraju slijedi zlatni prsten za kokoš! . Ubijaju narod, truju ga sa svih mogućih strana.. Ali :)) Opet nas ima .. samo kada ?? Kada ? To je pitanje?? I oni su gotovi!! Neće ih biti!! Kada??

Lucija, prva
11 mjeseci prije

Stavila detalje na tekstu: “Njemačka neće slati avione…”

tihobl
11 mjeseci prije

Poljaci blokirali sajtove za pracenje radijacije nakon sto je za grad Lubnji objavljen veliki skok na grafikonu i Jurij Podoljka objavio skrinsot. Vjetrovi duvaju na zapad i cestice iz bivsih ukrajinskih skladista putuju prema Berlinu, jer prognoza i za naredne dane najavljuje istocne vjetrove.

nekoime
11 mjeseci prije

Patriot – prvi lanser-presretač u povijesti ratovanja.

gargamel
11 mjeseci prije

” Zapad je osudio akcije Moskve, odlučivši da podrži Kijev finansijskom pomoći i oružjem . S tim u vezi, ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov je naglasio da su se geografski zadaci specijalne operacije u Ukrajini promenili i neće biti završeni samo na teritoriji Donbasa” .Znači biče veselo.

tihobl
11 mjeseci prije

Поједини канали пренели вест да је у појединим деловима Украјине дошло до техничких проблема са сиренама које узастопно, на сваких 5 минута, емитују тон за почетак и престанак ваздушне опасности.

Sinoc je bilo kalibriranje sa korveta i podmornica. Lista pogodaka je dugacka, jer NATO PVO nije smjela da se javi i otkrije polozaj. Kijevski rezim je zabranio rad ulicnih kamera da rusi nebi mogli gledati u direktnom prenosu sta su pogodili. I pored toga telegram je pun fotki nocnih eksplozija i pozara po gradovima sirom Banderstana.

tihobl
11 mjeseci prije

Зеленски оборио све „Кинжале“ над Кијевом: кловн није обавештен да је ЦНН већ признао погодак Патриота ракетом.

 У вечерњем обраћању, председник-наркоман се захвалио војсци Оружаних снага Украјине за 18 оборених од 18 долетелих пројектила. “Због тога стално радимо на посетама које ће нам донети више могућности, више система Patriot, IRIS-T, Crotale, Hawk, NASAMS”, рекао је Зеленски.

Kijevsko MO je tvrdilo da je od dva ispaljena kindzala unistilo 6. Zelenski je digao ulog na 18.

tihobl
11 mjeseci prije

Saznao sam sta je pogodio drugi kindzal – terminal B kijevskog aerodroma. Tu je bilo komandno mjesto zapadne PVO.

Gjuro1977
11 mjeseci prije

Sasvim je jasno da zapadni mediji i obavještajci omalovažavaju i umanjuju vrednost ruskih uspjeha i naoružanja,konstantno koriste taj prljavi rječnik ,nesvjesni vlastitih nedostataka i manjkavosti,varajući sami sebe,jer očito pregledavajući događaje sve šta je negativno prebacuju svom protivniku,prema svemu sudeći ova tzv.kontraofenziva im je posljednja

Max
11 mjeseci prije

Upotreba ovh projektila je dokaz da rat ide na višu razinu.

hiber
11 mjeseci prije

🤣🤣🤣Zapravo treba samo čitati ruske medije da bi se utvrdila istina. Dakle, rusi su uhitili konstruktore Kinzala zbog izdaje. Uhićeni su Anatolij Maslov, Aleksandr Šipljuka i Valerij Zvegincev. U biti oni nemaju veza sa lovom koju su drugi stavili u đep, ali u biti Putinu je prodano sranje, a ne 11 mahni projektil, inače ga Patriot ne bi mogao srušiti. Tehnički, Putin je Kinžal opisao kao 11 mahni projektil sa mogučnošću manevriranja u završnoj fazi putanje. Umjesto toga isporučen mu je Iskander modificiran za lansiranje iz zrakoplova, a ne sa zemlje. Posljedica je da njegova “hipersoničnost” dolazi od brzine zrakoplova koji ga lansira. Nakon toga “Iskander u krznu Kinzala” ubrzava dok ulaskom u gušću atmosferu usporava i bude dohvatljiv Patriotu. Zato je i Putin obavio ovo veliko testitanje u kojem se pokazalo da je ovo 5/6 istine, odnosno od 6 “kinzala” oboreno je 5, a jedan je navodno ostetio jedan… Čitaj više »

11 mjeseci prije

kako znati? logicno.
ako su ukri, po njihovim izjavama, dosad unistavali nekih 90% slabijih raketa i dronova kako da sad unistavaju 100% najboljih?

Rus iz Donbasa
11 mjeseci prije

Zapadni navijači nikako da se pomire istinom, da je rusko naoružanje bolje od američkog. Šokirani su i osramočeni do fundamenta. Srušile su se jim sve fantazije o jakoj Americi.

Rus iz Donbasa
11 mjeseci prije

Potražnja za ruskim oružjem strmo raste, a prodaja američkog sranja ubrzano pada.

Noname
11 mjeseci prije

Rusko ministarstvo obrane dalo je novo priopćenje o udaru na neprijateljski raketni obrambeni sustav PATRIOT.
Prema pouzdano potvrđenim podacima, 16. svibnja, kao rezultat udara hipersoničnog raketnog sustava Kinžal u Kijevu, pogođena je i potpuno uništena višenamjenska radarska stanica (RLS), kao i 5 lansera američke proizvodnje Patriot anti -zrakoplovni raketni sustav ”, navodi se u novom izvješću Ministarstva obrane Ruske Federacije.
Kako je izvijestila Russkaya Vesna , Sjedinjene Države su putem svojih medija priznale činjenicu udara i poraza sustava Patriot u Kijevu tijekom ruskog udara.

Franjo Vinkovski
11 mjeseci prije

Uništena su četiri komada. Svi u Kijevu. Amerikanci priznaju.

Franjo Vinkovski
11 mjeseci prije

Ovi američki patriot sistemi više liče na one gajbice za krumpir.

zac
11 mjeseci prije

hrvacke bajke, ni hrvati im ne vjeruju, u rupu dijete, smrt fasizmu i tebi sinko

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI