Kijev od Zapada traži oružje u vrijednosti od 55 milijardi dolara

Patriot raketni sistem
78 komentara

Ukrajini su potrebne desetine baterija Patriot sistema protivvazdušne odbrane američke proizvodnje ako se nada da će zaštititi svoju infrastrukturu i trupe na bojnom polju od ruske vazdušne nadmoći, rekao je predsednik Vladimir Zelenski za Wall Street Journal (WSJ) u intervjuu objavljenom u subotu. Ukupna cijena njegovog zahtjeva premašuje iznos novca koji je Washington već potrošio na vojnu pomoć Kijevu.

Patriot je “jedini sistem na svijetu” sposoban da presreće određene napredne tipove ruskih projektila, tvrdi Zelenski, dodajući da “postoji oružje” koje je navodno sposobno drastično smanjiti ruske sposobnosti kada su u pitanju zračni i raketni napadi.

Kijev je u maju tvrdio da su njegove trupe uspele da presretnu rusku hipersoničnu raketu Kinžal koristeći sistem protivvazdušne odbrane Patriot. Moskva je demantovala te tvrdnje, dodajući da Ukrajina rutinski preuveličava efikasnost svoje protivvazdušne odbrane.

U intervjuu, Zelenski je tvrdio da će biti potrebno čak 50 baterija Patriot da bi se u dovoljnoj mjeri zaštitili ukrajinski gradovi i njene trupe na bojnom polju uoči toliko hvaljene kontraofanzive. Pokretanje operacije bez takve protivvazdušne odbrane znači da će “veliki broj vojnika poginuti”, rekao je on. “Svi savršeno dobro znaju da je svaka kontraofanziva bez nadmoći u vazduhu veoma opasna”, dodao je predsednik.

Svaka baterija Patriot košta oko 1,1 milijardu dolara, prema procjenama Centra za strateške i međunarodne studije (CSIS) sa sjedištem u Washingtonu, na koje se poziva Forbes. Ukupni trošak zahtjeva Zelenskog znači paket vojne pomoći vrijedan 55 milijardi dolara, što je više od ukupnog iznosa američke vojne pomoći do sada dodijeljene Kijevu.Washington je Ukrajini pružio vojnu pomoć u vrijednosti od 37 milijardi dolara od eskalacije njenog sukoba s Rusijom u februaru prošle godine. Ovo je do sada uključivalo samo dvije Patriot baterije. Ukrajinsko ratno vazduhoplovstvo potvrdilo je da su obojica stupili na borbeno dežurstvo u aprilu.

Kijev je više puta tražio od svojih zapadnih pristalica više sistema protivvazdušne odbrane, kao i aviona zapadne proizvodnje – nešto što su SAD i njeni saveznici donedavno oklevali da obezbede. Problemi Ukrajine sa protivvazdušnom odbranom razotkriveni su u navodno poverljivim procenama Pentagona koje su procurile na internetu. Analiza krajem februara predviđala je da će većina tipova sovjetskih projektila nestati do maja, prema izvještaju WSJ.

Krajem aprila, ukrajinski ministar odbrane Aleksej Reznikov priznao je da se ukrajinske zalihe raketa za sovjetske sisteme protivvazdušne odbrane iscrpljuju. „Moramo da ih nadopunimo nečim drugim“, rekao je tada Reznikov.

Osim Patriota, SAD i njeni saveznici su Ukrajini obezbijedili i druge sisteme protivvazdušne odbrane, uključujući NASAMS američke proizvodnje, nemačke raketne sisteme protivvazdušne odbrane IRIS-T i protivavionske tenkove Gepard. U februaru 2023., čelnik Udruženja njemačkih oružanih snaga (DBwV), pukovnik Andre Wustner, upozorio je da je vojna pomoć vrijedna 2 milijarde dolara koju je Berlin pružio Kijevu ostavila njemačkoj vojsci manjak osnovnog hardvera.

Aleksej ReznikovPatriotrusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
78 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tatamata
10 mjeseci prije

ovaj puko ko nas hiber

Tako treba
10 mjeseci prije

Pred godinu dana Zapad se zaista bojao da bi Putin mogao bacati bombe po Londonu ako se se ukrajina previše zakuha…
Sada, kada se vidjelo da Medvedev samo laje za domaće potrebe, strah je nestao
Nakon 15 mjeseci taktiziranja u rukavicama, stvar krece zaozbiljno
Boze pomozi mladićima I sa jedne I sa druge strane.
Puno dobrih ljudi će jos izginuti zbog frustriranih budala I mrzitelja neistomisljenika.

Prije uredjivanja tudjih zivota I dvorista, dovedite svoje u red.

Ivek
10 mjeseci prije

Američki javni dug skoro 32 trilijarde usd.
Sve manje će se plaćati u dolarima.
Ukrajina je vjerojatno do sad pokradena skroz. Zlato su odnijeli davno.
Pitanje je da li će im išta ameri više dati ako nemaju koristi. Možda im daju puške i da idu ginuti kao topovsko meso.
Već sam davno rekao da trebaju bježati svi iz Ukrajine, jer će ih slati do zadnjeg ukrajinca.

NOVI STARI
10 mjeseci prije

MA DAJTE MU…I DVOSTRUKO VIŠE, DA SPASI SVIJET!??

alexosijek
10 mjeseci prije

Ja tražim od istih tih od kojih to Zelenski traži neka konsolidiraju svoje snage i lansiraju me u pravcu Oriona…ukoliko to ne učine u dogledno vrijeme skupiti ću kakicu od mog labre i lansirati istu na glave odgovornih za ispunjenje mog zahtjeva…lp

sebastian
10 mjeseci prije

Zašto ne odmah 1000 milijardi?!Čemu gubiti vrijeme.

borjana
10 mjeseci prije

“… poverljivim procenama Pentagona koje su procurile na internetu.”
Definitivno za prošlo i ovo lito, najviše ponovljena i citirana rečenica u američkom msm- u.
U prijevodu to znaći da je bolje da uvjek pomalo curi, nego da bi đo ispalio ka grom iz vedra neba, “odobrili smo još jednu pomoć bratskom narodu ukrajine u iznosu od xx milijardi $“ ili neku sličnu glupost.
Ne voli krdo ništa naglo ni bombastično, drastično povećana opasnost stampeda.
Znaju to odgovorni jako dobro, zato neka pomalo curi…, dok se krdo ne navikne.

Noppo
10 mjeseci prije

Vrlo težko je dobiti rat, ako nemaš svog produkcije oružja i municije. Komplicirana logistika, udržavanje i obuka. Sve postaje jako skupo.

Grdi
10 mjeseci prije

Mi bi vam pomogli … dajemo vam Plenkija besplatno ……

Tupko Glupko
10 mjeseci prije

Zelenski ovakvim zahtjevima već sada pravda neuspjeh kontraofenzive koju planira i koja je svima jasna, a vidi se po njegovim izjavama i njemu samome. Njegova žarka želja je uvući članice NATO pakta u rat sa Rusijom. Za sada se traži sve više i više oružja, sve opasnijeg za eskalaciju sukoba na Europu (dalekometni projektili Storm Shadow/Scalp-EG kao primjer), već traži i vojne avione, uskoro će i nuklearne projektile, nikada dosta naoružanja (40 milijardi, 100 milijardi, 300 milijardi, gdje je granica?), uskoro će tražiti i regularne NATO snage da se bore u Ukrajini. Zato je i postavljen na to mjesto. Zanimljivo da je portalu promakla činjenica da je ovih dana – u dogovoru Republikanaca i Demokrata – usklađeno da nema limita zaduživanja SAD-a do siječnja 2025. godine. Izbori za američkog predsjednika su u studenom 2024. godine. Taman kada bude inauguriran, suočit će se sa ovime. Izgleda da tada Kabala priprema financijski… Čitaj više »

Dragačevac
10 mjeseci prije

Nema tih para i tog oružja koji će vama da pomognu.
Trebaće malo vremena da to svi skapiraju.

Zoki
10 mjeseci prije

Za zapadni svet to nije mnogo. Dobit će Ukrajina i više nego šta traži. Ali mi se čini da je Rusija zagrizla kiselu jabuku. Neće joj biti lako. Kreneš u specijalnu operaciju a ono ti padaju rakete po Moskvi. Da li ima veće sramote?

Ante
10 mjeseci prije

Ako ima treba toliko oružje što se dogodilo sa prije poslanim oružjem. Ah da sve one Ruske rakete i bespilotne letjelice su ga pretvorile u staro željezo.

Kosir i Bat
10 mjeseci prije

Nasmrkanome Nosonji izgleda jos nije dosta miliona i vila i ostalih nekretnina koje je stekao ovom tragedijom svih u-krajinskih gradzana…..

Perun
10 mjeseci prije

Smije li se i može li se vjerovati politickoj opciji koju zastupaju oni koji podržavaju ovu budalu zvanu ukraijinski predsjednik ,,zelenko”…..Slaveni imaju problem sa neoEuRopskom aristrokracijom koja pržieljkuje život vječni i status svetaca ….Katolična vjeroispovijest je jeres a vatikan kancerogena tvorevina na tlu EuRopske bezperspektivne poljopriredne zadruge a u biti jesus je zombi a .židovi i sav njihova mitologoja produkt psihopatoloske gluposti suceljavanja muskog i zenskog elementa …Kelti Angli ,Saxi,etc etc nema perspektivu na zapadu kontinenta nazvanonog EuRupa .to su beznacajne polupismene plemenske zajednice na nivou paleolita kao i USA bigfooti …PS..ako uvatim blinkena odvalicu mu samarcinu da je zapamti i o njoj referise u kongresu u vasingtonu…..govno pokusava obmanuti vlastite poslodavce i USA gradjane…

eks
10 mjeseci prije

Evo nekoliko rečenica iz intrvjua bivšeg analitičara CIA , Leri Džonsona . Postavljeno mu je pitanje : “Da li Lindzi Grejem, Viktorija Nuland,Entoni Blinken, Džejk Saliven, Bajden, … žele da uključe NATO u sukob u Ukrajini , jer misle da će NATO pobediti i nadaju se da će Putin biti zbačen ? ” Odgovor je bio : ” Upravo je tako. Oni su toliko odsečeni od stvarnosti , kao što je bio Hitler poslednjih dana, sedeći u bunkeru. Imamo neku vrstu masovne halucinacije, jer svi oni veruju da će se uskoro desiti neka magija, da će se Rusi predati, da će se skvrčiti i predati zato što im je pružen otpor. Toga neće biti. “

tihobl
10 mjeseci prije

Обука само ЈЕДНОГ украјинског војника на територији западних земаља кошта Кијев 10-20 хиљада долара, али засад је то дуг који ће морати да се отплати по завршетку рата.

Истовремено, квалитет обуке је прилично низак, а по повратку војске у Украјину мораће да прођу додатну обуку.
/Гардијан/

tihobl
10 mjeseci prije

Експлозије тутње у Дњепропетровску
Локални становници јављају да су склоништа у граду затворена током ваздушног напада.

I u Kijevu su sklonista bila zakljucana za vrjeme udara patriota. Jedna baba je poginula izpred zakljucanog sklonista kad joj na nju pao patriot, a jos dvoje kad im je uletio u stan (i djevojcica od 9 godina). Zelenski optuzuje Klicka, Klicko optuzuje ljude od zelenskog koji su zaduzeni za te stvari, a sklonista niko ne odkljucava.

tihobl
10 mjeseci prije

Кијев категорички одбацује мировни план Индонезије, који укључује одржавање референдума на такозваним спорним територијама, изјавио је портпарол украјинског Министарства спољних послова Олег Николенко.

tihobl
10 mjeseci prije

Сједињене Државе су задовољиле све потребе Украјине за офанзивом.
/Бела кућа/

Max
10 mjeseci prije

Zahtjevi Kijeva zvuče suludo.

onaj najglu...Dalton
10 mjeseci prije

…Nemamo više novca za slanje u Ukrajinu…
”Oh, čekaj, Bob iz računovodstva je upravo donio ovaj Excel list i pogodi što je našao?”

U Pentagonu kažu da su zbog administrativne greške oko procjene vrijednosti pomoći Ukrajini pronašli dodatne tri milijarde dolara…

P.S.
Da mi je prije neg’ umrem, angažirat’ Boba iz računovodstva Pentagona …
Pa šta košta nek’ košta.
Jedino bi mi on mogao naći 3 milijarde dolara za koje nemam pojma da ih imam…

Karma
10 mjeseci prije

Teske droge zelenog manijaka pod kabala kisobranom. Pranje zapadnog novca. Eu pusi kujcinu od 40 cm. Gutajte budale eu inflaciju i cijene u nebo.

Drago
10 mjeseci prije

Dok je budala da placaju poreze dotle ce zeleni narkoman imati love

jupiter
10 mjeseci prije

bolje bi im bilo da se, dok jos ima vremena, okrenu i trkom svi u evropu, kazem bolje jer im je alternativa vreca i kovceg….

Ivan
10 mjeseci prije

Prodao onaj majmun Zelenski Ukrajinu za dim u sto ju je pretvorio. Kad ce Ukrajinci shvatiti gdje im je glavni neprijatelj? Kad ce shvatiti da ce otplacivati dugove Zelensko u narednih tisucu godina? Sve su imali, sto je njima trebalo trulezi zapada?

Mark.
10 mjeseci prije

Kokainski će još i Putina žicati oružje.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI