Moskva izdala upozorenje Japanu zbog projektila Patriot

Lockheed Martin - pravljenje raketa Patriot
10 komentara

Odluka Tokija u vezi izvoza streljiva u SAD ima negativne posljedice za globalnu sigurnost, priopćilo je rusko Ministarstvo vanjskih poslova

Rusija je oštro osudila odluku Japana koja se odnosi na slanje protuzračnih projektila Patriot PAC-3 u SAD, upozoravajući da će taj potez imati negativan utjecaj na odnose između Moskve i Tokija, posebno ako bi streljivo završilo u Ukrajini. Govoreći tijekom redovitog brifinga za medije u srijedu u Moskvi, glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Maria Zakharova rekla je da će potez Japana sigurno naštetiti regionalnoj i globalnoj stabilnosti.

”Administracija japanskog premijera Fumia Kishide još jednom je potvrdila svoj smjer prema dosljednoj demontaži pacifističkih odredbi poslijeratnog ustava zemlje. S ubrzanom povećanom militarizacijom Japana, to će imati opipljive negativne posljedice za globalnu i regionalnu sigurnost”, rekla je Zakharova.

Osim što je prekršio vlastita načela zemlje sadržana u vlastitom ustavu, Japan zapravo gubi kontrolu nad svojim oružjem, a SAD ga šalju okolo kako žele, primijetila je glasnogovornica. Budu li japanske rakete PAC-3 završile isporučene Ukrajini, to će imati ozbiljan utjecaj na veze između Rusije i Japana, upozorila je. “Ako japanski projektili padnu u ruke ukrajinskih oružanih snaga, takve akcije će se smatrati nedvosmisleno neprijateljskim prema Rusiji i imat će najozbiljnije posljedice za Japan”, naglasila je Zakharova.

Japan je prošlog tjedna pristao isporučiti rakete PAC-3, koje proizvodi prema američkoj licenci, Washingtonu, nakon što je ukinuo zabranu vojnog izvoza nametnutu prema pacifističkom ustavu zemlje još 1947. godine. Tokio sada može izvoziti oružje koje je proizvedeno u Japanu pod stranim licence državama koje izdaju licence.

“Poduzimanjem ove akcije, nadamo se da ćemo doprinijeti obrani slobodnog i otvorenog međunarodnog poretka temeljenog na vladavini prava i postizanju mira i stabilnosti u indo-pacifičkoj regiji”, izjavio je Kishida nakon što je japanska vlada pristala poništiti zabranu izvoza. Međutim, premijer je inzistirao na tome da “nema promjena u našem principu ponašanja kao nacije Pacifika”.

Iako se ne očekuje da će rakete japanske proizvodnje ići izravno u Ukrajinu, pošiljka bi mogla omogućiti Washingtonu slanje više Patriota proizvedenih u SAD-u u Kijev, što znači da će se zamijeniti onima koje su proizvedene u Japanu.

Japanska revizija vlastite politike izvoza oružja dolazi usred kontinuiranog povećavanja vojne moći u Japanu, koje je pokrenuo Kishida prošle godine. Petogodišnji plan izgradnje mogao bi Japan učiniti trećim najvećim svjetskim potrošačem na obranu; više od Japana izdvajat će samo SAD i Kina. Istog dana kada je stigla odluka o izvozu PAC-3, japanska vlada odobrila je rekordno povećanje od 16% u vojnoj potrošnji, što je odluka koja sada čeka odobrenje parlamenta zemlje.

IzvozJapanPatriotrusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
10 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
eks
4 mjeseci prije

Japan je potpuno okupirana zemlja – vazal Amerikenjaca i sve što čini Japan to je delo USA .

žile29
4 mjeseci prije

Bacili im amerikanci dvije atomske a oni se im jos dublije uvlacu u guzici,pradedovi im se okrecu u groblju!!!

Avnoj
4 mjeseci prije

Neke japanske novine Nikkei Asia se pozivaju na anonimne izvore da je navodno rekao Putin kineskom predsjedniku Xi u March prosle godine da Rusija moze ratovati i pet godina ako treba…. Istovremeno dok japanske vlada uvodi sankcije na Rusiju trazi da se ponovo vodu pregovore o Kurilskim Otocima a Rusi ih ignoriraju. Putin je mudro postupio sto im nije nista ustupio, da im je ista dao sad bi imao na Otocima japansko-americke rakete i sankcije.

tihobl
4 mjeseci prije

Zavrnuce slavinu na Sahalinu i dovidjenja japanskoj konkurentnosti.

Max
4 mjeseci prije

Mogli bci i Sjevernokorejc dobiti ruske rakete a onda drži se Fumio.

onaj najglu...Dalton
4 mjeseci prije

Bila jednom jedna zemlja samuraja…

P.S.
Japanski premijer dugo je zahvaljivao američkom predsjedniku što su Amerikanci bacili atomske bombe na Hirošimu i Nagasaki…
Da te gradove ne bi mogli zauzeti Rusi.

P.P.S.
Vijesti iz budućnosti…
Japanski premijer dugo je zahvaljivao kineskom predsjedniku što su Kinezi bacili atomske bombe na
Japan….
Inače se nikad ne bi riješili Amerikanaca.

tuf
4 mjeseci prije

Ono kad najzaduženija država svijeta (261.3% BDP-a) ide ganjati treću poziciju po izdvajanjima za vojsku u svijetu. Odmah znaš da, tradicionalno, eskalacijom sukoba nastoje prikriti smrad svojih krivih ekonomskih i financijskih eskapada.

Zimek
4 mjeseci prije

Mozes istjerat harakiri iz japana ali japan iz harakirija nikada.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI