NATO će svojim članicama pomoći prilikom kupnje sustava Patriot

MIM-104 Patriot PAC 2 PVO lanser
19 komentara

Zapadni vojni blok pristao je ojačati protuzračnu odbranu usred eskalirajućih ruskih napada u Ukrajini

NATO je objavio planove za pomoć Njemačkoj i nekoliko drugih zemalja članica u kupnji čak 1000 raketa Patriot za jačanje europske protuzračne obrane dok Rusija pojačava zračne napade na ukrajinske gradove.

Agencija za potporu i nabavu zapadnog vojnog bloka (NSPA) otkrila je novi sporazum u srijedu, rekavši da će podržati kupnju projektila od strane koalicije koja uključuje Njemačku, Rumunjsku, Nizozemsku i Španjolsku. Sporazum će pokrenuti povećanu europsku proizvodnju raketa Patriot koje su dizajnirale SAD, čime će se pomoći članicama NATO-a kako bi obnovile svoje zalihe oružja, dok nastavljaju donirati svoje oružje Ukrajini, navodi agencija. “Ova investicija pokazuje snagu transatlantske obrambene suradnje i predanost NATO-a očuvanju sigurnosti naših naroda”, rekao je glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg. ”Ruski projektili i napadi bespilotnim letjelicama na ukrajinske civile, gradove i mjesta pokazuju koliko je važna moderna protuzračna obrana. Povećanje proizvodnje streljiva ključno je za sigurnost Ukrajine, kao i za našu”. Koalicija koju podupire NATO dodijelila je ugovor vrijedan 5,5 milijardi dolara COMLOG-u, zajedničkom ulaganju američkog obrambenog izvođača Raytheona i njemačkog MBDA-a, za proizvodnju novih projektila. Veliki opseg konsolidirane narudžbe poduprijet će stvaranje nove proizvodne linije Patriot u Njemačkoj, priopćio je NSPA.

NATO nije ponudio nikakve pojedinosti o vremenskom planu za izgradnju novog proizvodnog pogona ili isporuke novih projektila. MBDA je rekao da će ugovor iznositi ukupno 1.000 projektila ako članovi koalicije iskoriste sve svoje mogućnosti kupnje. “Ovaj sporazum ojačat će industrijske i vojne sposobnosti u Europi”, naveo je čelnik MBDA Thomas Gottschild u izjavi. “Opseg narudžbi omogućuje MBDA-u postavljanje kompleksa za proizvodnju projektila Patriot u Njemačkoj, ali i za proizvodnju važnih pod-komponenti”. Rusija je posljednjih dana pokrenula napade projektilima i bespilotnim letjelicama, gađajući vojno-industrijske ciljeve u području Kijeva i drugih gradova. Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je u ponedjeljak da će zračni napadi Moskve biti nastavljeni, kao osveta za ukrajinski napad na ruski grad Belgorod. Međutim, istaknuo je, za razliku od “terorističkog” napada Kijeva protiv civila, ruski udari će ciljati ukrajinsku vojnu imovinu i infrastrukturu.

Ukrajina je zatražila više raketa Patriot, usprkos tomu što je američki sustav protuzračne obrane pokazao nemogućnost rušenja ruskih nadzvučnih krstarećih raketa Kh-22 i Kh-32. Kijev je koristio svoje sustave Patriot, koje su osigurali zapadni pokrovitelji, za napade na ciljeve na ruskom teritoriju, što je suprotno ukrajinskom obećanju, koje je glasilo da će sustavi biti raspoređeni samo za obranu unutar Ukrajine. Ruski dužnosnici opetovano su upozoravali da će isporuke zapadnog oružja samo produžiti borbe u Ukrajini i dovesti do novih žrtava bez promjene ishoda sukoba.

NATOPatriotzapad
Pretplatiti se
Obavijesti o
19 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Nekoime
3 mjeseci prije

Kupite rakete za sustav koji ničemu ne služi!

Zorule
3 mjeseci prije

Bolje da su kupili S400, vjerojatno bi dobili povoljniju ponudi

BanOvan
3 mjeseci prije

Akcijska rasprodaja. Black Friday.
“Halo Bing kako brat?”
“Uvaljuje PatriJote USrA-podguzima? Aaaaa stvarno momak ..”.

Tupko Glupko
3 mjeseci prije

U Europi vojni inzinjeri nesposobni samostalno projektirati, a tvornice proizvesti protuzračne rakete, nego baš moraju američke Patriote koji su se pokazali priličnim promašajem u Ukrajini.

EU guzi svatko tko se sjeti o njezinom trošku, a ona kao nimfomanka trazi još i još.

Max
3 mjeseci prije

Zato bi Iskanderi i Kinžali stigli besplatno zračnom poštom.

Max
3 mjeseci prije

Bilo bi bolje da su se oslonili na projektile vlastite i francuske proizvodnje . Iris T SAMPT ASTER, Mamba, i slično a oni su se zadužili kod američkog vojnoindustrijskog kompleksa.

Valdemar
3 mjeseci prije

Da se kladimo, da će ti projektili, koje bumo pokupovali evropljani, završiti u Ukrajini za tren oka.

tihobl
3 mjeseci prije

SAD proizvodi 500 raketa za Patriot godisnje. Imace zagarantovanu proizvodnju za dvije godine.

tihobl
3 mjeseci prije

Руска војска успела је да уништи најмање два противваздушна ракетна система НАСАМС и велико складиште са муницијом за америчке систем Патриот током недавног напада на циљеве у Кијеву, пишу пољски медији.

Grdi
3 mjeseci prije

Samo naprijed !! …………. americki vojno industrijski kopleks trlja rukama kako naivne budale kupuje njihovo beskorisno smece …..

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI