SAD šalju ”Patriot” u EU

MIM-104 Patriot PAC 2 PVO lanser
28 komentara

Slovačka dobija raketni sistem Patriot nakon isporuke S-300 Ukrajini.

SAD su se obavezale da zamjene protivraketni odbrambeni sistem S-300 koji je Slovačka poslala Ukrajini jednim od sopstvenih sistema Patriot, saopštio je u petak predsjednik Joe Biden. Bratislava je ranije otkrila da je Kijevu “donirala” svoj jedini sistem S-300 ranije u petak.

„Želim da se zahvalim vladi Slovačke što je Ukrajini obezbjedila protivvazdušni odbrambeni sistem S-300, nešto što je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski lično pokrenuo sa mnom u našim razgovorima“, naveo je Biden u izjavi u kojoj je obećao zamjenski sistem.

Američki predsjednik je takođe izdao nejasno upozorenje protiv „zadovoljstva“ u odgovoru NATO na ruske vojne aktivnosti u Ukrajini, navodeći da „kako se ruska vojna repozicionira za sljedeću fazu ovog rata, naložio sam svojoj administraciji da nastavi da ne štedi napore da identifikuje i obezbijedi ukrajinskoj vojsci napredne mogućnosti naoružanja koje su joj potrebne za odbranu svoje zemlje“.

Šef Pentagona Lloyd Austin obećao je da će isporučiti rakete „u narednim danima“, priznajući da ne postoji „fiksni“ termin raspoređivanja i da se Washington još uvijek konsultuje sa slovačkom vladom o „trajnijim rješenjima protivvazdušne odbrane“. Međutim, on je rekao da je raspoređivanje sistema Patriot „savršeno usklađeno“ sa naporima SAD da ojačaju protivvazdušnu odbranu NATO.

SAD su u posljednjih nekoliko sedmica isporučile Ukrajini oružje i drugu vojnu pomoć vrijednu desetine milijardi dolara kako bi podstakle borbu vlade Zelenskog protiv Rusije. Jedan broj evropskih saveznika takođe se pridružio slanju vojne pomoći. Iako je Kremlj izrazio nadu da bi rat mogao biti gotov u bliskoj budućnosti, on je takođe optužio Kijev da odustaje od mirovnih pregovora, tvrdeći da ukrajinska strana pokušava da odloži vrijeme i nastavi sukob. Moskva je takođe tvrdila da će dalje isporuke oružja samo produžiti agoniju i da bi ono moglo biti meta ruske vojske.

U međuvremenu, slovački premijer Eduard Heger je naglasio da „donacija“ jedinog odbrambenog raketnog sistema S-300 u njegovoj zemlji Ukrajini ne predstavlja ulazak u rat protiv Rusije, navodeći u objavi na Facebooku da je donio „odgovornu“ odluku i da je sistem  „čisto odbrambeni”. Iako tada nije imenovao SAD, obećao je da Bratislava nije ugrozila sopstvenu bezbjednost, obećavajući da će njena protivvazdušna odbrana uskoro biti popunjena od strane „saveznika“.

euPatriotraketni sistemSADSlovačka
Pretplatiti se
Obavijesti o
28 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Vedran
2 godine prije

Vojnici su volonteri, oruzje je donacija a, mir je jos vise rata

nekoime
2 godine prije

Kao odgovor će Palestinci Rusima poslati balone s eksplozivom kojim već godinama probijaju Izraelski Iron Dome.

2 godine prije

Ne sumnajm da ruska vojska prati kretanje tog sistema. Znaju ga “u dušu”, pa oni su ga izradili.
Ako neče biti uništen kada se postavi na neku poziciju, bit če onaj minut, kad ga uključe….
Sve propaganda….

U Kleti
2 godine prije

Ipak ima fatikan ima divizije preko kvislinga.

Lenko
2 godine prije

Čovječanstvo je u igri ruskog ruleta, metak još nije ispaljen ali još je u cijevi.
Sv. Mihael Arhađel za Eduardo Ferriera 26.3.2022

Mržnja i pohlepa vladaju u scima. Sotonsko dilo.

Svima Vama, naravni i portalu Logično zdravi i veseli bili. Mir bio s Vama.
Bog! Bog!

Bosanac
2 godine prije

Slovački premijer Eduard Heger – pravo Slavensko ime i prezime 🙂

Zorule
2 godine prije

ako će ti patrioti raditi kao u Riyadh-u, bolje da ih ne pale

Svejk
2 godine prije

sad šalje eu u rat….

tihobl
2 godine prije

Slovaci su prije 10-15 godina trazili od rusa remont. Ali trazili su upola cijene i na rate, pa od ugovora nije bilo nista. Sad su krs uvalili amerima u zamjenu za polovan patriot.

abc
2 godine prije

Patriot je dobar još samo za u muzej. Palestinski baloni i bezpilotne letjelice ga prelaze brez problema.

abc
2 godine prije

Još malo pa če Amerikanci početi vršiti vojne regrutacije po cjeloj EU i u Ukrajinu poslati umirati našu djecu.

Max
2 godine prije

Zato će morati kupiti Patriot. UKrajinci su imali svoj S 300 uništen je.

nessy
2 godine prije

Pa Slovaci su sami nedavno izjavili da je sistem nefunkcionalan, da treba nadogradnju, reparaturu, i naravno, kvalificiranu posadu. Ovako, to je samo gomila zeljeza. Ali, ako Zelenski fino zamoli Rusiju, mozda mu servisiraju S-300 i obuce posadu. Inace, ova vijest ostaje samo propaganda, kao i vecina drugih.

Partizan
2 godine prije

Naslov ovog članka ustvari treba glasiti – SAD šalju rashodovanu skalameriju u Europu! I jedan smile koji crkava od smijeha 🤪

Samuraj
2 godine prije

Ljudi Cvjetnica je, nemojte se uvrijediti samo želim ovo napisati – Isuse volim te.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI