SAD priznaje ulogu “Patriota” u rušenju aviona punom zarobljenika

Patriot raketni sistem
10 komentara

Lanser Patriot koji je isporučio Amerika korišćen je u obaranju ruskog transportnog Il-76 iznad Belgoroda 24. januara, potvrdio je u četvrtak New York Times, pozivajući se na anonimne američke zvaničnike.

U avionu je bilo 65 ukrajinskih zarobljenika koji su trebali biti razmijenjeni tog popodneva, zajedno s tri posmatrača i šest članova posade. Nije bilo preživjelih. Ukrajina je prvo tvrdila da je ubistvo, zatim je rekla da su avioni legitimni ciljevi jer su isporučivali projektile, a zatim je pozvala na istragu o tome šta se dogodilo.

Izvještaji da je raketa Patriot korištena za obaranje aviona “bili su tačni”, rekli su zvaničnici za Times privatno, pod uvjetom da ostanu anonimni, jer američka vlada nije imala javni komentar. Projektil je Ukrajini isporučio “evropski partner”, tvrdili su zvaničnici, ne navodeći zemlju.

Pored SAD, Nemačka i Holandija su Kijevu isporučile sisteme i rakete Patriot.

Američki zvaničnici su također rekli NYT-u da ukrajinska vojska možda nije znala da su zarobljenici bili na brodu i da je napad bio zasnovan na “legitimnim, ali pogrešnim obavještajnim podacima” jer je isti avion korišten za transport ruskih projektila.

” Čini se vjerojatnim da su barem neki” ljudi na brodu možda bili ukrajinski zarobljenici, ali Rusija je “možda precijenila” broj smrtnih slučajeva, prema neimenovanim američkim zvaničnicima.

“Ako je u avionu bilo zatvorenika, kao što se čini vjerovatno, američki zvaničnici su rekli da je gubitak života za žaljenje”, piše list. Većina članka se fokusirala na “inovativno” korištenje Patriota od strane Ukrajinaca, koji tvrde da su s njim oborili gotovo desetak ruskih borbenih aviona od maja prošle godine. NYT i američki zvaničnici uzimali su te tvrdnje po nominalnoj vrijednosti.

Patriot je prvobitno dizajniran kao protivvazdušno oružje, ali je prenamijenjen za presretanje balističkih projektila tokom Prvog zaljevskog rata 1991. Njegova stvarna efikasnost je bila prilično niska, suprotno imidžu koji se njeguje u medijima.

Iako su prvi izvještaji o nestanku ruskog transporta sugerirali da je možda umiješan projektil francuske proizvodnje, francuska vojska je brzo izdala saopštenje u kojem se pripisuje obaranje američkog Patriota.

Prema ruskom Istražnom komitetu, Il-76 su oborene dvije rakete zemlja-vazduh MIM-104A, lansirane iz baterije Patriot koja se nalazi u blizini sela Liptsy, oko 10 km od ruske granice u oblasti Harkov. Američka vlada je procijenila cijenu svake rakete na oko 4 miliona dolara.

Moskva je optužila Kijev za zločine protiv sopstvenih građana, a Vašington za saučesništvo u tragičnoj smrti ukrajinskih zarobljenika.

PatriotSAD;rusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
10 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tupko Glupko
2 mjeseci prije

Pa dobro, i brod koji leti ima smisla ako avion zovemo zrakoplovom 😃

Tupko Glupko
2 mjeseci prije

Dakle ili njemačke ili nizozemske rakete lansirana iz Patriota ubila 65 Ukra i 9 Rusa.

Da to Nizozemci ne vraćaju Ukrima/Rusima za onaj srušeni civilni zrakoplov nad Ukrajinom 2014. godine u kojem je poginulo svih 298 putnika i članova posade, većinom Nizozemci?

Dvije rakete koje su koštale 8 milijuna dolara ubiše 65 Ukra i 9 Rusa.
Preko 100.000 dolara po ubijenome.
A mi mislili da je u Ukrajini život jeftin.

držnedaj
2 mjeseci prije

Koliko su ti smradovi pobili do sad ‘nehotice’ ljudakih života , samo bog zna.

Max
2 mjeseci prije

To smo ovdje znali odmah.

Darko
2 mjeseci prije

Sad Rusi srušite prvi američki putnički avion s barem 250 putnika za odmazdu.

Red Dog
2 mjeseci prije

Kako sad?
Kad Kijev ne priznaje obaranje.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI