Jemen gađao Rijad balističkim projektilom – Trump: “To je učinio Iran”

Patriot PAC-2 Protu-zračna obrana Saudijske Arabije
20 komentara

Sustavi protuzračne obrane Saudijske Arabije su uništili balistički projektil nad sjeveroistočnim dijelom Rijada, piše Al Arabiya. Prema televizijskom kanalu, projektil su ispalili jemenski Huti borci sa svog teritorija u Jemenu.

Saudijska televizija napominje kako je napad pravodobno spriječen i da nema žrtava među stanovništvom. Međunarodna zračna luka u Rijadu radi normalno.

Libanonski televizijski kanal Al-Mayadin, pozivajući se na svoje izvore, izvještava da su raketne postrojbe republikanske garde i narodna milicija Jemena uspješno dosegli cilj, međunarodnu zračnu luku “Kralj Khaled” u Rijadu.

“Još jednom smo dokazali da glavni gradovi naših neprijatelja nisu zaštićeni od naših projektila”, napisao je na Twitteru Mohammad Abed Al-Salam, glasnogovornik jemenskog oslobodilačkog pokreta Ansarullah.

Potvrđeno je da se radilo o projektilu Vulkan H-2, poznat kao imenima Burkan H-2, mobilnom balističkom projektilu kojeg je razvio Jemen. Za Vulkan H-2 se prvi je put saznalo 22. srpnja 2017. Kada je lansiran na teritorij Saudijske Arabije i uspješno pogodio područje Yanbu i izazvao veliki požar u rafinerijama nafte kompanije Saudi Aramco. Tada službeni Rijad nije htio priznati da je na meti jemenskih projektila i službeno je priopćio da je požar u rafineriji bio uzrokovan neispravnim generatorom, vlagom zraka i drugim čimbenicima. Vulkan H-2 je sliči sovjetskom projektilu R-27 i ima domet od 800 do 2000 kilometara.

Prema izvješćima saudijske vojske je projektil uništen u letu, ali se na snimkama vidi da je pao u blizini zračne luke u Rijadu. Sinoć u 20:40h su svi letovi bili suspendirani, a gusti dim se vidio nedaleko od zrakoplovnih uzletišta.

Jemenski borci su priopćili da je lansiranje projektila na ključno prometno čvorište saudijskog režima bilo odgovor na neselektivno bombardiranje saudijske koalicije koja je u agresiji na tu zemlju do sada ubila preko 10 000 civila, od kojih, prema lokalnim izvorima, 1980 žena i preko 2700 djece.

Trump –  Napad je djelo Irana

“Za granatiranje Saudijske Arabije s područja Jemena je odgovoran Iran“, izjavio je američki predsjednik Donald Trump.

Trump je rekao da je, prema njegovu mišljenju, “Iran napao napad na Saudijsku Arabiju i da je iranska vojska lansirala projektil”.

Dodao je i “kako SAD proizvode najbolju vojnu opremu na svijetu i da su američki sustavi pogodili projektil u zraku”.

“Tako smo dobri. Nitko proizvodi ono što mi proizvodimo, a sada to prodajemo diljem svijeta”, ponosno je izjavio američki predsjednik.

Koalicija saudijskog režima je u odgovoru na napad pokrenula opsežne zračne udare na Jemen.

 

Napad
Pretplatiti se
Obavijesti o
20 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Crni žutokljunac
6 godine prije

Istina da se u ovim jemenskim raketiranjima vidi iranska ruka.Al da neko napadne S. Arabiju vidlo bi se tu puno više od cio-američke ruke.Ovim jemencima što se odupiru arabijskim napadima i njihovoj puno bolje naoružanoj vojsci svaka čast.Trpe njihove udare,al se ne predaju već i uzvračaju.

Kajzer Soze
6 godine prije

Ovaj Tramp je neopjevani pajser tj. otac svih pajsera !

Borac2
6 godine prije

Ako Trump zna gdje je jemen na karti svijeta….. :)))

17 novembar
6 godine prije

ako je pala raketa onda dolazi u pitanje efikasnost patriota i ostali sistema ako jemen nastavi sa upadima na teritoriju s arabije koja namjerno to dopusta da bi uvukli amerikance i iran u sukob mislim da je ovo dobro smisljeno od strane izraela

mmmmmmmmmmmmm
6 godine prije

From Yemen with love…

Zorule
6 godine prije

Prema ovoj snimci sa Twitera https://twitter.com/i/web/status/926877639197052931 lansirano je minimum 4 projektila ( 5 po zvuku), pretpostavljam patriot rakete. Ako je Jemenski projektil uspio na kraju pasti blizu piste znači da nije uništen u zraku već eventialno oštećen i skrenut sa putanje da bi ekspoldirao blizu piste. Budući da se radi o balističkoj raketi koja ima predvidljivu putanju čini mi se da taj patriot u tom slučaju ima prilično jadnu efikasnost, ili sam u krivu? Baš me zanima kako bi S300/400 prošao u ovakvoj sutuaciji.

tuf
6 godine prije

Onda je po Trumpovoj logici SAD napao preko stotinu država i organizirao nebrojeno terorističkih napada. S obzirom na činjenicu gdje se sve američka vojna tehnika može naći po svijetu.

Ivo Lola nije sam
6 godine prije

Ima na Twitteru dosta videa na kojima se vidi kako gori aerodrom Kralj Halid.

opet ja
6 godine prije

Ako je pogođen, onda ništa nije trebalo da padne na aerodrom, što se očigledno dogodilo. Ponovo je “Patriot” neefeikasan kao i 1991. Nisu Saudijci slučajno zatražili od Putina S-400, jer je već nekolko puta američki sistem zakazao, a rakete napravile pustoš po saudijskim aerodromima i bazama. A ova čistka u S. Arabiji? Vlast je preuzeo min. odbrane koji je vrlo agresivan, možda je to najava direktnog sukoba sa Iranom, uz naravno pomoć Amera i Izraela, što otvoreno što prikriveno.

Hrvat
6 godine prije

A šta oni misle? Da mogu tući civile po Jemenu, bez posljedica??????????????????????????????????????????????????????????????????? i UBIJAT IH #################################################################################################################################################################################################

ZЪVЪNIMIRЪ
6 godine prije

moguće da je obišla zemlju i bumm….očito da su je navodili aeodromskim radio beaconom…iran ima bolju tehnologiju uprkos sankcijama….ovo je diy. hezbolah model

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI