NATO bi mogao da obara ruske projektile

Patriot raketni sistem
15 komentara

Poljska razmatra upotrebu svojih sistema protivvazdušne odbrane za obaranje ruskih projektila iznad ukrajinske teritorije, rekao je portparol ministarstva spoljnih poslova Pawel Wronski za Ukrinform u sredu.

Wronski se osvrnuo na nedavne izjave Ukrajinca Vladimira Zelenskog, koji je pozvao zapadne pristalice svoje zemlje da rasporede svoje odbrambene sisteme za presretanje ruskih projektila iznad Ukrajine. Prema riječima glasnogovornika poljskog ministarstva vanjskih poslova, Varšava razgovara o mogućnosti takvog poteza.

“Ovo pitanje se razmatra sa pravne i tehničke tačke gledišta”, rekao je Wronski, napominjući da je Kijev ranije tražio od Varšave da koristi svoju protivvazdušnu odbranu na granici sa Rusijom. On je, međutim, dodao da odluka o tom pitanju tek treba da se donese.

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitrij Kuleba insistirao je u utorak na tome da strani pristalice Kijeva imaju “svako pravo” da koriste protuzračnu odbranu na svojoj teritoriji za obaranje ruskih projektila iznad Ukrajine. Prema riječima Wronskog, Varšava raspravlja o pravnim posljedicama takvog poteza od marta, kada je poljska vojska navela da je ruska krstareća raketa iz zraka ušla u zračni prostor zemlje na oko 40 sekundi.

Poljsko Ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je ruskog ambasadora Sergeja Andreeva zbog incidenta, iako je diplomata odbio sastanak nakon što je Varšava odbila da pruži dokaze. Ukrajinske vlasti su u više navrata pozivale Zapad da im pošalje sisteme protivvazdušne odbrane i rakete, posebno raketne odbrambene sisteme Patriot američke proizvodnje.

Wronski je pojasnio da Poljska ne razmatra prebacivanje bilo koje svoje jedinice protivvazdušne odbrane na ukrajinsku teritoriju.

“O tome se u Poljskoj uopće ne raspravlja. Ne postoji mogućnost da poljski sistem protivvazdušne odbrane bude van granica zemlje”, rekao je on.

Poljski predsjednik Andrzej Duda ponovio je prošle sedmice da Varšava ne može dati Ukrajini nikakav sistem Patriot jer nema potpuni sistem za vlastitu odbranu. Duda je rekao da je Poljska već donirala Ukrajini oružje u vrijednosti od 4 milijarde dolara, uključujući više od 300 borbenih tenkova i borbenih aviona MiG 29 sovjetskog dizajna.

PatriotPoljskarusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
15 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Zvone
2 mjeseci prije

Ako se to dogodi biće zanimljivo šta če glupi rusi učiniti.

BanOvan
2 mjeseci prije

Bu-dala i krivih klada ocito nikada nestati nece. Dali stvarno ono poljsko podkapacitativno go-vedo misli da bi to Rusi mirno posmatrali.?

Tupko Glupko
2 mjeseci prije

Približilo se vrijeme za ono što smo odavno pisali u komentarima – uskoro prestaje isporuka zapadnog oružja Ukrajini, a onda će očajni Ukri pred kapitulacijom doniranim raketama napasti neku ili neke od susjednih europskih država optužujući Rusiju u želji da izazovu Treći svjetski rat.
Vjerojatno baš Poljsku ako je Ukri navuku na ovo što piše u tekstu, tj. da obaraju ruske projektile iznad Ukrajine.
Kod Ukra nema razuma, vidjeli smo, oni još puše priču da brane europske vrijednosti, demokraciju i sprječavaju vojni pohod Rusa na Europu (što vladajući europski političari isto prodaju svojim narodima), ali vidimo sve manje, jer mobilizacija im slabo ide.

Obelix 13
2 mjeseci prije

Uvijek je elita mislila da je nedodirljiva i bolja od ostalih. I imala sklonista. 2012-a je polazala koliko je bunkera kupljeno..novije vrijeme kupuju ostrva i prave bunkere.

Veliki reset je (da citiram Kisindzera “nepotrebne izjelice”) da nas istrijebe ko krompirove zlatice. Oni imaju skladists sjemena i sve ostalo potrebno za novi pocetak.
No, istorija jeste uciteljica zivota …pa dokazuje da ne ide po planu.
A Poljaci…kleknuli i mole za NUK bombama na svom teritoriju. Pazi sta ces pozeljeti…mozd ai dobijes..ali na drugi nacin.

nastran
2 mjeseci prije

ove budale stalno nešto “svrbi” ..kad će im iz guzice doći u glavu?

Moscito
2 mjeseci prije

A NATO bi mogao onda i da ih obara iznad svoje teritorije,

abc
2 mjeseci prije

Mogu obarati. Ali za mjesec dana neče više imati čime obarati, jer če jim Rusi sve uništiti.

Max
2 mjeseci prije

To znači rat.

Dawor
2 mjeseci prije

Eeeee moj Putine ….. šta ti rade ….šta si ti dopustio,koja poniženja ….sramota !!!!

tihobl
2 mjeseci prije

NATO bi mogao da obara ruske projektile ako bi mogao da ih pogodi.

Vec znam sta ce se desiti – rusi ce ispaliti 5 raketa na Lavov, poljaci ce prijaviti da su oborili 30 od 35 raketa.

Dokurčilomi
2 mjeseci prije

Pa i Rusi bi mogli ukinuti nadgledanje i obavještavanje iz svemira nad Ukrajinom.

FELIX
2 mjeseci prije

NATO NEBI MOGAO SAMO DA OBARA RUSKE PROJEKTILE NEGO I DA STUPI U SUKOB SA SAMOM RUSIJOM, SAMO DA POSLE TOGA NE BILO PREVISE PLACA I ZAPOMAGANJA, JER BI RUSE BILO NEMOGUCE ZAUSTAVITI AKO BI SE ODLUCILI ZA OBRANU I UNISTENJE NATA KAO NEPRIJATELSKE ORGANIZACIJE. MISLIM DA BI ONDA DOSTA SADA VERNIH DRZAVA CLANICA NATA NA BRZINU PROMENILA STENE VEROVATNO BI JEDNA OD TIH BILA MOLDAVIJA SA RUMUNIJOM, MADZARSKOK A VEROVATNO I HRVATSKOM I SLOVENIJOM.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI