Članica NATO-a želi kupiti još tenkova za Ukrajinu

tenk Leopard
46 komentara

Nizozemski zvaničnici navodno planiraju kupiti još desetine tenkova Leopard 1, kao i rakete Patriot, kako bi pomogli u jačanju vatrene moći Ukrajine u njenom tekućem sukobu s Rusijom.

Vlada Nizozemske namjerava kupiti Leopards od švicarskog državnog proizvođača Ruag, izvijestio je u četvrtak internet medij NL Times, pozivajući se na ljude upoznati s planovima. Dogovor će zahtijevati odobrenje Švicarske, koja je pokušala održati neutralnost usred sukoba između Rusije i Ukrajine.

Amsterdam se pridružio Njemačkoj i Danskoj u februaru kako bi kupio najmanje 100 borbenih tenkova Leopard 1A5 za Ukrajinu od njemačkih proizvođača.

Švajcarski list Targes-Anzeiger objavio je da Holandija želi da kupi 96 Leopard 1, stariju verziju tenka, od Ruaga.

Istovremeno, Nizozemska nastoji da obezbedi više raketa Patriot ili delova za njihovo upravljanje kako bi pomogla u jačanju ukrajinske protivvazdušne odbrane, navodi NL Times. Članica NATO-a je prethodno Kijevu dala dva lansera Patriot i jedan broj projektila. “Vrlo pažljivo gledamo šta još možemo učiniti”, rekao je u četvrtak holandski premijer Mark Rutte nakon što je stigao u Moldaviju na samit evropskih lidera. Međutim, dodao je da s obzirom na vlastite sigurnosne potrebe Nizozemske, “ne možete isporučiti sve što imate”. Pozvao je da se više zemalja pridruži koaliciji nacija koje isporučuju rakete Patriot Ukrajini.

Njemački zakonodavci su prošle sedmice odobrili kupovinu 18 tenkova Leopard 2A8 i 12 haubica Panzerhaubitze 2000 kako bi se popunile zalihe oružja koje je poslato u Kijev. Ugovor navodno uključuje opciju kupovine 105 dodatnih leoparda. Najnoviji paket pomoći Berlina za Ukrajinu uključuje 30 tenkova Leopard 1.

Ukrajina je u više navrata govorila da je nabavka stranog teškog naoružanja ključna za uspjeh njene planirane kontraofanzive. Moskva je u međuvremenu upozorila da će tenkovi i drugi sistemi koje je isporučio Zapad biti tretirani kao legitimni ciljevi na bojnom polju.

LeopardNizozemskaPatriotukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
46 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Josip Broz Tito
10 mjeseci prije

“da će tenkovi i drugi sistemi koje je isporučio Zapad biti tretirani kao legitimni ciljevi na bojnom polju.”
pa normalno da ce bit legitimni ciljevi , samo ja bi to udario jos na putu za ukrajinu !! “Sabotaza zeljeznice ” ono isto sta ukropi sa britanicima i amerima pokusavaju Rusima da urade !!!
Ne da bi im vratio milo za drago nego bi bilo mila majko ango suxonima !!

Max
10 mjeseci prije

Koliko znam Švicarci ne dopuštaju oružja.

Kiko
10 mjeseci prije

Ovaj rat postaje jako nepravedan za Rusiju. Cijeli svijet pomaže Ukrajini a nitko Rusiji.

Jednostavno receno
10 mjeseci prije

A rugaju se rusima s tenkovima iz 60 ih? ??

Herc
10 mjeseci prije

Ovi jad nacija zvana Nizozemci koji se sastoji od crnaca,marokanaca i pokojeg bijelog od kojih je svaki drugi pederčina ratuje neposredno protiv Rusije.Pa bi prema tome u Nizozemskoj trebalo također neposredno svako malo nešto od infrastrukture da odleti i pretvori se u prah ili ćumur.
ne kažem svi ,ima tu normalnih ljudi koji su u manjini 20-25% ,zatim 30% ispranog mozga i duginih boja a sve ostalo su crnci , imigranti rulja i ološ .i kasno je za popravni koji je zakasnio bar 50 godina.

tihobl
10 mjeseci prije

Rusi proizvode 120 tenkova mjesecno, a ovi ne mogu da skupe 100 starih tenkova za pola godine.
U ovoj godini rusi su proizveli 600 tenkova, a zapad nikako da se sabere i pokrene proizvodnju.

tihobl
10 mjeseci prije

Амерички дрон којим је управљала вештачка интелигенција ,,убио” оператера током симулације  У симулираном тесту који је организовала америчка војска, дрон ваздухопловних снага САД под контролом вештачке интелигенције убио је оператера како би га спречио да се меша у напоре да постигне мисију, рекао је пуковник Такер Хамилтон, шеф АИ тестова и операција у америчким ваздухопловним снагама прошлог месеца. Он је описао симулирани тест у којем је дрону којим је управљала вештачка интелигенција, саветовано да уништи непријатељске системе противваздушне одбране и напао је свакога ко је ометао ту наредбу. „Систем је почео да схвата да, иако су идентификовали претњу, понекад би му људски оператер рекао да не убија ту претњу, али је систем добијао поене убијајући ту претњу. И шта је систем урадио? Убио је оператера, јер га је та особа спречавала да оствари свој циљ“, рекао је Хамилтон. Ko kaze da AI nije pametna – na naredbu da napadne bukove… Čitaj više »

tihobl
10 mjeseci prije

Сеул: Јужна Кореја ће Вашингтону испоручити 500 хиљада артиљеријских пројектила и попунити резерве у муницији америчке војске.

Skontao je neko u pentagonu da su pretjerali sa slanjem granata i da su ispraznili skladista pa sad mole koreance da im pomognu.

gargamel.
10 mjeseci prije

Čini se da želja Holandije da kupi desetine švajcarskih tenkova Leopard 1 za isporuku u Ukrajinu ne napreduje. Švicarski parlament torpedirao je nacrt zakona kojim bi se dopuštale isporuke švicarskog ratnog materijala preko Ukrajine.

Harmke de Vries 2 jun. 2023 Zadnje ažuriranje: 14:36
Holandija je htjela kupiti desetine tenkova Leopard 1 od švicarske kompanije za isporuku Ukrajini. I dalje je bila potrebna dozvola švicarske vlade. U donjem domu švajcarskog parlamenta sastavljen je nacrt zakona, ‘Lex Ukrajina’, koji omogućava drugim zemljama da snabdevaju Ukrajinu švajcarskim oružjem. Međutim, taj prijedlog je odbijen na sjednici oba vijeća.

Švicarski zakon ne dozvoljava isporuku oružja zemljama u ratu. Zbog toga, na primjer, Njemačka ne smije isporučivati ​​švicarsku municiju za tenkove Leopard koje je prethodno kupila Ukrajini. Nacrt zakona je trebao napraviti izuzetak od pravila, ali nije uspio.

tihobl
10 mjeseci prije

Појавиле су се вести о погибији 22 британска обавештајца у Одеси

Министарство одбране је објавило вест о нападу на циљеве ОСУ у ноћи 30 маја у луци Одеса у четири ешалона. Као резултат тога, уништен је последњи брод украјинске морнарице и складишта са оружјем и муницијом. Осим тога, уништен је Центар специјалних морнаричких операција, а 98 официра из различитих земаља је убијено или рањено.

Уништени су ВAGM 88 Harm, системи Harpoon UGM-84, два HIMARS-а, 14 камиона и 34 пикапа. Укупна штета процењује се на милијарду долара.

Центар специјалних морнаричких операција је потпуно уништен, убијено је 36 високих специјалиста. Од тога, 22 – официри Британске обавештајне службе, 8 из BND (немачка тајна служба), четворо Американаца и два Француза.

tihobl
10 mjeseci prije

Дронови Камиказе авио типа ,,Привет-82″ успешно су тестирани у зони специјалне војне операције. Сада се опремају бојевом главом и припремају за борбену употребу у различитим јединицама.

10 mjeseci prije

ukrajinci navodno zele napasti pridnjestovlje. zelenski i brit sunak bili u moldaviji. navodno da su dobili suglasnost da ukro vojska udje. kaze da trebaju oruzje koje se nalazi u ruskim skladistima premda ocito da to nesto vise oruzja nece znaciti puno. prije bih vjerovao da zele taoce, razvlaciti i ucjenjivati rusiju. cini se da je igra natjerati onog drugog u ofenzivu.
zna li se sto?

Ivan
10 mjeseci prije

Sve te tenkove okrenuti na Nizozemsku. A jos bolje rjesenje probiti bagri nasipe pa da priroda ucini svoje..

Rajko Grahovac
10 mjeseci prije

A što guze kad ih niko neće.

Rajko Grahovac
10 mjeseci prije

Pa zna se, Mašta može svašta. Ti odaberi. Imaš slobodu a bićeš zarobljen.

Rajko Grahovac
10 mjeseci prije

Taman sam mislio da se opustim, kad evo ti ga Prišt. Moram priznati da je Kurti u kurcu..Nije dobro a biće bolje.

Ivan
10 mjeseci prije

Ovako je govorio jucer Idi Amin iz Pentagona u Singapur. Zemlje Indo-Pacifika okupile su se oko uvjerljive vizije budućnosti u kojoj su sve zemlje slobodne napredovati pod vlastitim uvjetima – bez prisile, zastrašivanja ili maltretiranja. To je vizija slobodnog, otvorenog i sigurnog Indo-Pacifika”, zaključio je..Idi Amin. Tu Nena ni zrnca istine. On laze Kai stop je Lago njegov prethodnik s epruetom u UN.

Nena
10 mjeseci prije

Jeba.a bi ja vama mater za sva vremena!!!
Vi treba da slavite Putina što još gmižete po ovoj kugli zemaljskoj..

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI