Nizozemska donira sistem Patriot Ukrajini

Patriot
30 komentara

Obećanje Nizozemskog premijera Marka Rutea o “značajnom doprinosu” ukrajinskoj protivvazdušnoj odbrani otkriveno je u petak da su bila dva lansera Patriot američke proizvodnje, određeni broj projektila za njih i obećanje da će nekoliko stotina Ukrajinaca obučiti njihovu upotrebu.

“Ovo je politički signal Rusiji da je kabinet odlučan da nastavi podržavati Ukrajinu”, rekla je holandska ministrica odbrane Kajsa Ollongren u pismu parlamentu. Napomenula je da je to učinjeno kao odgovor na pozive ukrajinskog predsjednika Vladimira Zelenskog za pomoć u jačanju protuzračne odbrane Kijeva od udara ruskih projektila i dronova.

Oko 65 holandskih kraljevskih marinaca također će obučavati ukupno 400 ukrajinskih vojnika na poligonu u Velikoj Britaniji, a obuka bi trebala trajati do aprila.

Svaka Patriot baterija se obično sastoji od osam lansera, zemaljskog radara i kontrolne stanice. Holandska vojska ima tri aktivne baterije od kojih je četvrta u rezervi, rekao je Ollongren zakonodavcima.

“Možemo ih poštedjeti”, rekao je ministar. “Izuzetno je važno pomoći Ukrajini sada. Nevini ljudi su pogođeni i vi morate učiniti šta možete.”

Njeno pismo dolazi tri dana nakon što je Rutte posjetila Washington i obećala američkom predsjedniku Joeu Bidenu “znatan doprinos” Patriota Kijevu, bez navođenja bilo kakvih brojeva. SAD i Njemačka su također obećale da će Ukrajini isporučiti najmanje dvije baterije, ali Pentagon je rekao da će taj proces potrajati “mjesecima”.

Rusija je više puta upozoravala Zapad da slanje oružja Ukrajini samo produžava sukob i rizikuje direktnu konfrontaciju. Prema procjenama Moskve, Kijev je 2022. dobio gotovo 100 milijardi dolara vojne podrške od SAD-a i njihovih saveznika.

Razvijeni 1980-ih, Patriots su prvi put korišteni u borbi protiv iračkih balističkih projektila tokom Zaljevskog rata 1991. godine. Brojni Patriot sistemi treće generacije bili su raspoređeni u Saudijskoj Arabiji u januaru 2020., ali nisu uspjeli poraziti napad dronom jemenskih Huti pobunjenika na rafineriju nafte Aramco i nekoliko vojnih baza.

Mark RutteNizozemskaPatriotukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
30 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Lucija, prva
1 godina prije

Ukrajinci otkrivaju toplu vodu:

“Ukrajinski telegram kanal „Legitimni“ piše:
Naš izvor javlja da postoji mogućnost da Evropa odmah ostane bez ruskog gasa, (moguća diverzija)što će naravno podići cenu plavog goriva.
EU je prošle godine izgubila trilion evra zbog visoke cene energenata, ove godine troškovi neće biti ništa manji, čak će biti i veći.
Od takvog scenarija koristi će imati samo Amerikanci, koji će odmah profitirati na svom LNG-u i potpuno uništiti evropsku (nemačku) industriju. Ni u jednom scenariju nema interesa Ukrajinaca. Ukrajina je oruđe koje se koristi situaciono, a zatim se baca.Korist imaju samo odabrani pojedinici sa vrha vlasti”.

Lucija, prva
1 godina prije

“Praktično na celoj liniji razdvajanja u Zaporoškoj oblasti došlo je do intenziviranja borbi, saopštio je za Sputnjik predsednik pokreta „Zajedno sa Rusijom“ i član glavnog administrativnog odbora regiona Vladimir Rogov. 🇷🇺 ⚔️ 🇺🇦 Prema njegovim rečima, u odnosu na jesen prošle godine, veoma su opali moral i borbeni duh ukrajinske vojske. 🛑 Rogov je takođe naglasio da su na zaporoškom delu linije fronta učestali slučajevi prelaska pripadnika ukrajinskih odreda teritorijalne odbrane na stranu Rusije. On je dodao da je sam proces intenziviran pre oko mesec dana. ——— “Uporište Oružanih snaga Ukrajine leti u vazduh u pravcu Zaporožja. Pokret nekoliko pešadijskih jedinica 102. brigade Oružanih snaga Ukrajine na području jedne od farmi u selu Malinovka detektovao je OPERATER UAV i TERMOVIZIJSKI KOMPLEKS Oružanih snaga RF. Neprijatelj je nameravao da ojača zemunsko-rovovsku odbrambenu jedinicu u južnom delu naselja. Ali gađanje topovske artiljerije savezničkih snaga izbacilo je iz koloseka ideju ukrajinskih nacionalista.”, fb,… Čitaj više »

Lucija, prva
1 godina prije

“🇷🇺Zauzimanje Lobkova u smjeru Zaporožja donekle pogoršava situaciju za Oružane snage Ukrajine na dijelu Kamianske-Zaporožje.
Razlozi gubitka ovog sela i niza drugih položaja bili su povlačenje dijela brigada s ove linije zbog očuvanja fronta kod Artemovska, Soledara i Maryinke.
Izgleda da je front počeo pucati.⚡️”, staro 18 sati, isti izvor

Lucija, prva
1 godina prije

“Područje Kliščijevke, 20.01.2023 Sinoć smo javili da je Kleščejevka potpuno zauzeta, a da je bataljon Azov zaglavljen u jednom od kopova van sela. Upravo smo primili vest o njihovoj “operaciji proboja”. Kasno noćas (između četvrtka i petka, op a), jedna od grupacija bataljona Azov, koja ovde nije bila potpuno ukopana, već je bila raštrkana po poljima koja je tukla artiljerija, odlučila je da ode. Uspeli je da se izvuče sa samo 70 njih . Međutim, preostala grupa Azova (250 ljudi) ostala je u jarku i nekoliko sati kasnije, pod okriljem mraka, pokušali su ga napustiti, ali jedinice PMC Vagner su ih otkrile i skoro sve uništile. Gubici su preko 200, neki su uspeli da otpužu, ali ranjeni. Jedinice PMC Vagner uspele su da prošire zonu kontrole nad Kleščejevkom i zauzmu utvrđene položaje OSU u tom području⚡️⚡️ Hop. Toliko. Ima jedan starinski engleski izraz: No quarter. ——— “Počele su čistke među… Čitaj više »

Sir Oliver
1 godina prije

Za cijenu jednog Patriota može se dobiti veliki broj Dronova koji će zasijat zračni prostor.

FATIH
1 godina prije

OVI TULIPANI SU NEKI OPASNI LIKOVI.
MISLIM DA JE KREMLJ ZABRINUT.
JESTE,AL U ..RCU.

Gnostic
1 godina prije

Jedino što znam je da Nederlanđanke vole ove sa Ječma
Ps

Lično iskustvo z

Max
1 godina prije

Patriot je pročitan.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI