Saudijci su Rusiji postavili „naftni ultimatum“

Mohamed bih Salman - Vladimir Putin
77 komentara

Dva dana uoči sastanka kartela OPEC i svih drugih zemalja proizvođača i izvoznica nafte, koji je zakazan kako bi se okončao „naftni rat“ između Saudijske, Arabije, Amerike i Rusije, Rijad je Moskvi uputio ultimatum.

Jutros su ruske agencije citirale Bloomberg, koji navodi kako je razlog poteškoća u pregovorima o smanjenju proizvodnje nafte bio je ultimatum kojeg je postavila Saudijska Arabija, koja želi da Rusija smanji proizvodnju više nego bilo tko drugi, rekli su izvori upoznati sa situacijom.

Saudijci su zahtijevali da samo Rusija ukloni 1,5 milijuna barela dnevno s tržišta, prenosi  Bloomberg pozivajući se na izvore.

Istodobno, obje zemlje potvrđuju potrebu za smanjenjem globalne proizvodnje za 10 milijuna barela dnevno, ali ne mogu odlučiti kako će sav taj obujam distribuirati među sudionicima na globalnom tržištu nafte.

Prema Rijadu, njegova bi se kvota smanjila za 3 milijuna barela, a Ujedinjeni Arapski Emirati, Irak i Rusija bi trebali smanjiti proizvodnju za 1,5 milijuna barela. Međutim, Rijad zahtjeva da se smanjenje računanje s trenutnih razina, odnosno nakon što su zemlje oštro povećale proizvodnju, a ne s razina iz ugovora OPEC+, kako traži Rusija. Tko bi se odrekao proizvodnje ostalih 2,5 milija barela dnevno, nije navedeno.

Trump odbija bilo kakav sporazum koji bi smanjio američku proizvodnju i postizanje sporazuma uvjetuje nametanjem carina na rusku i saudijsku naftu.

Što se tiče saudijskog ultimatuma, na primjer, Saudijska Arabija je povećala proizvodnju s 9,8 milijuna barela na 12,3 milijuna. To znači da će smanjenje i s ponuđenih 3 milijuna barela u odnosu na ožujak zapravo biti samo 0,5 milijuna barela. U UAE se proizvodnja povećala za milijun barela, a u Iraku za 200 tisuća barela dnevno.

Rusija nije povećala proizvodnju u travnju, održavajući je na 11,2 milijuna, kako je bilo predviđeno sporazumom koji je istekao 31. ožujka, jer Moskva inzistira na primjenjivanju kvota na prosječni volumen za tromjesečje.

Jutros je nafta poskupjela u nadi da će biti postignut novi sporazum OPEC +.

Podsjetimo, SAD su odbile  pregovarati s Rusijom i Saudijskom Arabijom o smanjenju proizvodnje nafte, pozivajući Moskvu i Rijad da se međusobno dogovore i da udvoje smanje proizvodnju za 10 do 15 milijuna barela, što bi podiglo cijene nafte i ostavilo tržišni udio američkim izvoznicima.

Istovremeno, američki čelnik Donald Trump nije isključio uvođenje naftnih carina Rusiji i Saudijskoj Arabiji. Nakon toga, stručnjaci predviđaju novi pad  cijena nafte, prije svega zbog nespremnosti vlasnika američkih naftnih kompanija da smanje proizvodnju.

Ranije smo pojasnili ruski prijedlog, koji uključuje SAD i sve zemlje izvoznice nafte u svijetu, bile dio kartela OPEC ili ne, koje bi konsenzusom zajedno smanjile proizvodnju i cijene bi skočile, a da proizvodnja i izvoz nijedne zemlje ne budu posebno ugroženi. Do ovog trenutka je Donald Trump odbio i čak i razmišljati o ovoj ponudi. Sada svi čekaju ishod pregovora, a hoće li biti sporazuma, teško je prognozirati. Ono što je sigurno, jeste da ruski ministar energetike Aleksandar Novak ima „uputu“ Kremlja da ne pristane ni na kakav sporazum pod pritiskom ili ucjenama.

naftni ratrusijasaudijska arabijaultimatum
Pretplatiti se
Obavijesti o
77 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Moreno
4 godine prije

To sa Saudijskom Arabijom i Risijom je smišno, cili svit je zamrznut u vrimenu, još je sdanas smišnija ona davna američka “time is money”, nafta je na burzama opet narasla na 26,50 i 33,50 dolara.
Cili svit se nalazi u zoni sumraka i moremo samo gledat i smijat se jer je i to bolje negi plakat.

Alex
4 godine prije

Zaboli me za naftaše…oni sigirno neće umrijet od gladi. Ali će nastaviti trovat planet zbog osobnog probitka.
Eh, da nam je neki novi Nikola Tesla…

dalmata
4 godine prije

Odlično.Ako je i bilo ikakvih nejasnoća,više ih nema,za Ruse.Jedan potez Rusa,vrime je.Malo(naravno,po Yenki riceti),onako,ka da nemaju pojma,Hutima doturit,friške informacije o kordinatama Saudiskih naftnih postrojenja.a,sasvim slučajno,malo pripomoć da još više usavršu svoje rakete.Tek,ako su “zaboravili”,naravno,uz pomoć Irana,koji je(ma vraga,samo nagađanja)u Jemenu ka i doma.S kim si taki si.

Micika
4 godine prije

Kad gledam ovu sliku
Meni je Princ zgodniji od Putina

Savonorola
4 godine prije

Nema problema.Rublja raste, Rusiji čak i ova cijena odgovara, mogu čekati.Ako nekom ne odgovara neka smanjuje proizvodnju i nek se dogovara.Stvari su tako jednostavne.

Varjag
4 godine prije

Dragi Rusi malo pomogni te Hutima, oni će dotući Saudijska Arabija onako kako treba i problem riješen.

basso
4 godine prije

Arogancija je ocigledno prelazna,saudijcima je presla od njihovih prijatelja amerikanaca.Siguran sam da Rusi ne pristaju na ultimatume,a nadam se da ce izdrzati dovoljno dugo da uniste saudijsku arabiju i dolar.

Ana
4 godine prije

Rijad je Moskvi uputio ultimatum.???????
LOL
LOL
LOLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLl

Cigo
4 godine prije

Milance, dugo Te nije bilo. Cini mi se da si za vrijeme odsustva promijenio kurs. Prije si drukcije govorio: preformacija Amerike, Austro-Ugarska monarhija i svasta nesto, a sad eno Rusi nemeru unistit dolar, a Arapi najjaci. Osim toga, sad vise nisu u igri gljobaljisti nego vladari iz sjene. Nas Subaru bi reko: Haec omnia operatur unus iliti samo je jedan gospodar. Inace, cekam da se barem jedno od Tvojih prorocanstava ostvari. 😉

Dejan
4 godine prije

Pametno je to od Trampa da traži da svi drugi smanjuju proizvodnju nafte a Ameri da vade naftu na maksimumu. Ako na to Rusija pristane, onda i dalje znamo da je Amerika glavni igrač i da drugi moraju da joj se pokoravaju. Videćemo ubrzo

Dopizdilomi
4 godine prije

Vladimire, samo reciprocitet i put-in.

fbslo
4 godine prije

Kod ovih cijena iznad 40$ po barelu,
doživičemo unutrašnje sukobe u SA,
prije nove godine…

od tri, koji se tu takmiče,
samo je jedan pripremljen…

sobravia
4 godine prije

Trump ga ne vadi i ne vadi…

FATIH
4 godine prije

A JESU SE PRNCEVI ZAIGRALI.

Max
4 godine prije

Ne vjerujem da će se RF dati ucjenjivati bilo kakvim ultimatumima.

Vladimir
4 godine prije

Mogli bi Huti opet smanjiti proizvodnju Saudima? Pa da se ne trude na pregovorima i ultimatumima.

Drvobradi
4 godine prije

Rusi iSaudi igraju skupa. Cilj je amere natjerati da smanje proizvodnju ili će stiskati dok ne bankrotirajju proizvodnju škriljca.do kraja

neko iz mase
4 godine prije

Prema službenim podacima (za 2017. godinu), SAD je u prosjeku uvozio oko 10,14 milijuna barela po danu iz ukupno čak 84 zemalja svijeta. To se odnosi na sirovu naftu, tekući ugljikovodik, te naftne derivate kao što su benzin i dizelsko gorivo, i biogoriva, uključujući etanol i biodizel. U istom periodu SAD je izvozio 6,38 milijuna barela dnevno prema 186 zemalja svijeta. No – tu dolazimo do prve ključne informacije za razumijevanje cijele priče oko izvoza i uvoza – koliko se od tog izvoza odnosi na sirovu naftu? Svega 18%. Sve ostalo (82%) su prerađevine. Nafta, da bi bila uporabljiva, prvo se treba preraditi u nešto korisno kao što je benzin ili drugi proizvodi dobiveni od nafte koje koristimo u našem svakodnevnom životu (dizel, petrokemijski proizvodi, petrolej ili pak laki petrolej, odnosno kerozin, za avionske motore, itd.). Venezuela ima sredstva za “vađenje” te nafte, ali nema dovoljno infrastrukture za preradu te… Čitaj više »

Ive
4 godine prije

Amateri nemojte igrati sah sa velemajstorom jer unaprijed gubite a nista necete nauciti.

Lav Jašim
4 godine prije

Rusija je funny drzava, ima plin u naftu, a ljudi im gladni i zedni, i tako unazad 50 godina.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI