Saudijci u pet godina agresije i s tisućama zračnih udara nisu slomili otpor Jemena

huti
18 komentara

Na današnji dan, 26. ožujka, obilježava se peta godišnjica pokretanja genocidne kampanje „Odlučujuća oluja“ koju su Saudijska Arabija i saveznici pokrenuli protiv šiitskog pokreta Ansarullah i Huti boraca u siromašnom Jemenu. Operacija je pokrenuta u zoru 26. ožujka 2015. uz sudjelovanje najmanje deset arapskih zemalja.

Tada su Rijad i njegovi saveznici u regiji odgovorili na zahtjev za pomoć formalno „međunarodno priznate“ jemenske vlade, koju je predvodio predsjednik Abd Rabbah Mansour Hadi.

Međutim, proteklih pet godina saudijska koalicija nije postigla nikakav uspjeh u borbi protiv Huti boraca, koji uživaju vojnu potporu Irana. Pod kontrolom pokreta Ansarullah je ostala jemenska prijestolnica Sana, kao i ogromna područja na sjeveru i zapadu najsiromašnije arapske države. U savez s Huti borcima su ušle i snage Republikanske garde bivšeg predsjednika Saleha, koji je kasnije likvidiran zbog tajnih pregovora s Rijadom. Na trenutak se činilo da će doći do raskola između snaga jemenske vojske koje se nisu priklonile Hadiju i ostale su u Sani i šiitskog pokreta, ali su jemenski generali i vojnici vidjeli da nakon godina rata protiv saudijskih plaćenika ne mogu promijeniti stranu i na kraju su prihvatili činjenicu da je Saleh platio cijenu svojih zakulisnih pregovora i ostali su u savezu s Hutima.

Ranije su glavni partner vehabijskog kraljevstva u koaliciji protiv Jemena anti-bili Ujedinjeni Arapski Emirati, ali je mala i bogata zaljevska zemlja smanjila svoje sudjelovanje u koalicijskoj misiji, pozivajući se na „potrebu zaštite vlastitog teritorija u pozadini eskalacije na Bliskom istoku između Sjedinjenih Država i Irana“.

U petoj godini neuvjerljive vojne kampanje saudijske koalicije je postalo očigledno da je „uništavanje 98 posto protuzračne obrane, koju su od jemenske vojske oteli Huti“, kako je tvrdio Rijad, bila isprazna propaganda.

Ove i druge “pobjedonosne” izjave najveće arapske monarhije osmišljene su kako bi odvratile pažnju unutarnje javnosti od brojnih ponižavajućih poraza u Jemenu.

Prema različitim izvorima, a službenih statistika o tom pitanju nema, samo su oružane snage Saudijske Arabije u Jemenu, kao i na svom teritoriju, od raketnih napada i prekograničnih kopnenih operacija Huti boraca od 2015. godine izgubile od 1000 do 3000 vojnika i časnika.

Glasnogovornik jemenskih snaga, general Yahya Sari ranije ovog mjeseca je rekao da su u proteklih nekoliko godina snage otpora na saudijske snage ispalile više od 1000 balističkih i krstarećih raketa, od kojih dio na teritorij vehabijskog kraljevstva i UAE, a dio na  položaje agresora u samom Jemenu.

Raketne napade su pretrpjeli važni vojni objekti i naftna infrastruktura u samoj Saudijskoj Arabiji. Najveći napad ove vrste, koji je imao veliki odjek u svijetu, bio je zračni napad u rujnu prošle godine na istoku Saudijske Arabije.

Podsjetimo, 14. rujna 2019.  su napad na postrojenja naftne kompanije Saudi Aramco, prema glavnoj verziji, izveli Huti, a napad je prepolovio proizvodnju nafte u najvećoj arapskoj monarhiji. Nakon napada je Saudi Aramco bio prisiljen smanjiti proizvodnju za 5,7 milijuna barela dnevno, što je više od polovine dnevne proizvodnje vehabijskog kraljevstva. Napadi su narušili ne samo proizvodnju nafte, već i saudijski izvoz crnog zlata. U napadu na postrojenja i polja u područjima Abqaiq i Khurais je sudjelovalo oko deset bespilotnih letjelica, a oštećena su i postrojenja za rafiniranje nafte u njihovoj blizini na istoku Saudijske Arabije. Kasnije su se pojavile informacije da bi rafinerije mogle napasti i krstareće rakete.

Odgovornost za napade su Sjedinjene Države i Saudijska Arabija odmah pripisali Iranu, iako su Huti kasnije pokazali da raspolažu s oružjima koja su proizvedena “obrnutim inženjeringom“, od dronova, do prilično učinkovitih sustava protuzračne obrane s kojima su nedavno u području Al-Jawf oborili dva saudijska borbena zrakoplova.

Međunarodne organizacije za zaštitu ljudskih prava optuživale su saudijsku koaliciju za brojne ratne zločine u Jemenu. Glavna točka optužbi su neselektivni udari u kojima su u pravilu ubijani civili. Prema visokom povjereniku za ljudska prava Ujedinjenih naroda, broj ubijenih i ranjenih civila od početka vojnih operacija koalicijskih snaga u Jemenu je premašio 17 000. Lokalni izvori navode da je od posljedica udara, gladi, bolesti i nedostatka lijekova u Jemenu od 26. ožujka 2015. Do danas život izgubilo preko 100 000 ljudi, a milijuni hitno trebaju humanitarnu pomoć u hrani i lijekovima.

Povjesničari će tek morati pisati priču o ratu u Jemenu, koji još uvijek traje i Huti borci potiskuju neprijatelja dublje prema pustinjskim područjima na istoku i napreduju prema Maribu, u kojem je najlošije opremljena vojska Arapskog poluotoka porazila najskuplju ratnu mašineriju zemalja Arapske lige.

Dva dana uoči pete obljetnice agresije na Jemen je na You Tubeu iznova podignut kanal Yemen Wrath, kojeg YT sustavno obara, na kojem su prikazani snimci najnovijih borbi u provinciji Al-Yawf, zapadno od Sane u jemenskoj pustinji. Snimka pokazuje Huti borce kako progone lokalne militante odane Saudijcima i njihove mentore u pustinji Jemena. Snimka ne treba komentar. Činjenica je da nakon pet godina i tisuća ispaljenih projektila, desetine tisuća mrtvih i sve patnje koju još uvijek proživljava jemenski narod, vehabijska kraljevina na bojnom polju nije napravila ništa.

VIDEO: Najnovije snimke borbi jemenskih boraca protiv saudijske koalicije u provinciji Al-Yawf i Marib

AnsarullahHuti
Pretplatiti se
Obavijesti o
18 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Dalibor milohnic
3 godine prije

Itekako treba komentirati ovaj video! Bravo huti. Tako se brani svoja rodna gruda!

čitalac
3 godine prije

Malo razmišljanja o principijelnosti
Može li se povući usporednica Venezuela – Jemen?
Mislim na potporu legitimno izabranoj vladi.

glineni golub
3 godine prije

Stvarno postoje paralelni svjetovi…
Morat cu se prebacit malo na ucenje o svjetu kvantni polja i visedimenzionalnom Kosmosu..

Laki Topalović
3 godine prije

Jučer, na obljetnicu, čitam da 12 milijuna Jemenaca umire, a umret ne mogu. A ovdje je vijest ako otapune baba u Bergamu. (Bože mi prosti, ali tako je) Naši mrtvi onaj u Istri stari dida, drugi u ZG onkološki pacijent, pitanje u kojem stanju. Tolike milijarde za Covid, a jedna JEDNA pišljiva milijarda za djecu, barem u Jemenu – NE

nekoime
3 godine prije

Znači da Saudi u direktnom sukobu protiv Irana ne bi izdržali do gableca.

Vancos
3 godine prije

Video za dobar dan…haman otpor protiv cio-vehabijskih kauboja nikad jači…
Forza Jemen !!!

Ante
3 godine prije

Šteta što nisam spremio video na kojem se vidi kako su Jemenski vojnici zarobili saudijska oklopna vozila, pa su sa njima upali na položaje saudijaca koji su mislili da im dolazi pojačanje, kada ono to su bili Jemenci. Nastao je pravi đumbus.

Max
3 godine prije

Bravo narode Yemena iako siromšni pokazali ste put svima koji brane svoj dom.

politicki nekorektan
3 godine prije

…sandalama na koronu!!!…razjedinjeni propadamo, ujedinjeni sirimo zarazu…

politicki nekorektan
3 godine prije

…pazi ovo, medju svim onim profesorima, arhitektima , inzinjerima i doktorima , koji nasrcu na nevinu i naivnu evropu, koliko ima ljudi iz jemena ??…ili je onaj pljackas madjarskih zidova, ovaj, mislio sam sranjos, popunio kvotu, pa nema mjesta za njih ?mozda vesnica zna nesto o tome ?? nego nema je u medijima ? vjerojatno organizira drustvo prijatelja korone….ludilo brale, ludilo..

igor🇲🇰
3 godine prije

mrzim i nemogu da ih smislim: saudiska arabija, usa, uk, pakistan i albanija ! a za hute strasno navijam samo gazi tu stoku !

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI