fbpx

Saudijski režim pozvao svoje državljane da odmah napuste Libanon

Saudijska Arabija čuvar demokracije

Saudijska Arabija je pozvala sve svoje državljane da odmah napuste Libanon, čime se produbljuje kriza između arapskih zemalja.

Odgovarajući nalog je donesen nakon što je Saudijska Arabija pooštrila kritiku protiv Hezbollaha, koji se smatra najmoćnijom političkom i vojnom silom u Libanonu i ovim je Saudijska Arabija zapravo objavila rat Libanonu.

Ranije su analitičari rekli kako je malo vjerojatno da će doći do rata između dvije zemlje, jer Saudijska Arabija nije sposobna učinkovito voditi rat. Stručnjaci se boje da s toliko aktivnih sukoba u regiji bilo kakva akcija Saudijske Arabije povećava rizik od eskalacije.

Saudijska Arabija je i ranije izražavala nezadovoljstvo s politikom Libanona i ovo je četvrti put u posljednjih pet godina da poziva svoje građane da napuste Libanon. Međutim, mnogi saudijski poslovni ljudi žive ili su uložili velika sredstva u građevinski i druge važne sektore u zemlji, od kojih se mnogi ne žele vratiti u kraljevstvo.

U pozadinski krize je Saudijska Arabija poduzela nekoliko koraka u borbi protiv Irana, kojeg smatra svojim glavnim regionalnim konkurentom.

Znakovita su i nedavna uhićenja saudijskih prinčeva, ministara, državnih dužnosnika i poslovnih ljudi, što se pravda navodnom borbom protiv korupcije, koju kritičari vide kao konsolidaciju moći saudijskog krunskog princa Mohammeda bin Salmana.

Analitičari, dužnosnici i diplomati su rekli da će Saudijska Arabija teško pokrenuti vojni akciju protiv Libanona, jer već  više od dvije godine sudjeluje u ratu protiv Huti boraca u Jemenu.

“Ne mislim da smo na rubu rata, ali naravno, ovo je eskalacija sukoba”, rekao je bivši glasnogovornik Pentagona za Bliski istok.

Znakovito je i da je premijer Libanona Saad Hariri najavio ostavku iz Rijada. U govoru kojeg je prenijela  saudijska Al-Arabiya, Hariri je optužio pokret Hezbollah i Iran da potiču na mržnju u Libanonu i arapskom svijetu i dodao kako se na njega priprema atentat.

Ministarstvo vanjskih poslova Ujedinjenih Arapskih Emirata je također zatražilo od svojih građana da se suzdrže od putovanja u Libanon, izvijestila je libanonska televizija Al-Jadid. UAE je zahtijevao da građani ne putuju u Libanon ni iz Emirata, niti iz bilo koje druge zemlje.

Nakon neočekivane ostavke libanonskog premijera Saada Haririja, Bahrein je također pozvao građane kraljevstva da napuste Libanon.

Posebno je važan stav Egipta. Iako je ranije podržao saudijski režim u sukobu s Katarom, egipatski predsjednik Abdel Fattah Al-Sisi je izrazio punu potporu Libanonu.

Egipatski predsjednik je tijekom pregovora s predsjednikom libanonskog parlamenta Nabihom Berrijem naglasio kako Kairo želi da se očuva stabilnost i sigurnost Libanona i da podupire zemlju u prevladavanju trenutnih poteškoća.

Abdel Fattah Al-Sisi je naglasio da je neophodno izbjeći eskalaciju međureligijskih i međuetničkih napetosti u Libanonu i odbaciti svaki pokušaj vanjskog uplitanja u unutarnje poslove Libanona.

17
Ostavite komentar

avatar
10000
 
10 Grupirani komentari
7 Odgovori unutar grupe
0 Pratitelji
 
Komentar koji izaziva reakcije
Najaktivniji komentar
14 Komentatori
HEKPCTIvo Lola nije samChicoAlenohrana Zadnji aktivni komentator
  Pretplati se  
Obavijest
Baba Vanga
Gost
Baba Vanga

Vrlo jednostavna prica,Hezbolah je najvise doprinjeo da se ISIL porazi i sad ce pokusati da u Njihovoj zemlji naprave problem da bi oni napustili Siriju,

basso
Gost
basso

Saudijci zele da se njihovi gradjani vrate kuci jer im nedostaje vojnika,Huti su ih razvalili.

Ivo Lola nije sam
Gost
Ivo Lola nije sam

Nema tamo građana, tamo su kraljevi, prinčevi, a svi ostali su podanici.

bobo
Gost
bobo

Suniti + Izrael + Usa = Sotona

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović

Ne suniti, nego vehabije, selafije / Muslimansko bratstvo, zaljevske monarhije itd. Suniti su i Gadafijevi, Palestinci, 75% Sirije, Egipat, Pakistan, Alžir, ne zaboravimo tu arapsku regionalnu velesilu……..

Sarka
Gost
Sarka

Koliko je godina tebi bobo?
10?
5?
– 3?

davor
Gost
davor

GLAVNO DA JE SJEVERNA KOREJA NAJVEĆA ”PRIJETNJA”

Nebitan
Gost
Nebitan

Kako misli Saudija da ratuje protiv zemlje koja fizicki ne granici sa njom? Ekonomski? Vojno ne moze.

HEKPCT
Gost
HEKPCT

Bez brige. Ponudit će tata iz Izraela svoja pleća.

Osoba C
Gost
Osoba C

Nema frke. Ovi naši mlatimudani na vlasti dobili od Amera 2 bagera i odmah šalju u Libanon sto vojnika. Inženjerija. Kao, graditi će tamo nešto. Gdje svi ruše, a rušiti će i još više.
Na Golanskoj visoravni su ih razoružavali, a ako odu u Libanon, tamo će netko poginuti. Poginulo je više od 300 UN vojnika.
Nisam znao da i Srbi tamo imaju 177 vojnika.Tko zna, možda jedni drugima budu spašavali glave.
Izgleda da opet dolaze vremena za danak u krvi.I..

Brane
Gost
Brane

Ništa od svega toga. Smrdljivi saudi ne mogu napasti Libanon ni teoretski, niti to namjeravaju, dosta im je Jemena. Izrael nema zeleno svjetlo od Rusa za tako nešto i dobili bi po repu od Hezbolaha koji bi imao iza sebe Rusku PVO. Čisti igrokaz za domaću publiku u smraudiji, dok se novi šef parazita rješava konkurencije unutar svoje parazitske dinastije. Rusi nisu došli rješavati Siriju da bi trpili još i dodatna sr..a u Libanonu. No Go.

ohrana
Gost
ohrana

moze izrael napasti libanon

HEKPCT
Gost
HEKPCT

Da može već bi napao.

Alen
Gost
Alen

Oslobadjanjem Sirije tek ce stvari da se zahuktaju na BI…
Eto opet da ponovim…

Chico
Gost
Chico

S.Arabija,pticom o Libanonu odvlači pozornost od svojih unutarnjih problema.Princ Salman Vrsi cistku medju rodbinom,pa malo zeli odvuci pozornost na inozemne teme.Inace nema S.Arabija nikakvih sansi u vojnom sukobu sa Hezzbollahom.I Biti su prevelik zalogaj za njih.

Ivo Lola nije sam
Gost
Ivo Lola nije sam

A hoće li rodbina to ćutke i pasivno gledati ostaje za vidjeti. Meni ovo sve izgleda na skori početak dugogodišnjih ratove među plemenima koje pretendiraju na prijestolje. Saudijska Arabija će se raspasti, baš kao na mapama u Novom svjetskom poretku.

Chico
Gost
Chico

Huti

POVEZANE VIJESTI

Izbornik