Saudijski režim pozvao svoje državljane da odmah napuste Libanon

Saudijska Arabija čuvar demokracije
17 komentara

Saudijska Arabija je pozvala sve svoje državljane da odmah napuste Libanon, čime se produbljuje kriza između arapskih zemalja.

Odgovarajući nalog je donesen nakon što je Saudijska Arabija pooštrila kritiku protiv Hezbollaha, koji se smatra najmoćnijom političkom i vojnom silom u Libanonu i ovim je Saudijska Arabija zapravo objavila rat Libanonu.

Ranije su analitičari rekli kako je malo vjerojatno da će doći do rata između dvije zemlje, jer Saudijska Arabija nije sposobna učinkovito voditi rat. Stručnjaci se boje da s toliko aktivnih sukoba u regiji bilo kakva akcija Saudijske Arabije povećava rizik od eskalacije.

Saudijska Arabija je i ranije izražavala nezadovoljstvo s politikom Libanona i ovo je četvrti put u posljednjih pet godina da poziva svoje građane da napuste Libanon. Međutim, mnogi saudijski poslovni ljudi žive ili su uložili velika sredstva u građevinski i druge važne sektore u zemlji, od kojih se mnogi ne žele vratiti u kraljevstvo.

U pozadinski krize je Saudijska Arabija poduzela nekoliko koraka u borbi protiv Irana, kojeg smatra svojim glavnim regionalnim konkurentom.

Znakovita su i nedavna uhićenja saudijskih prinčeva, ministara, državnih dužnosnika i poslovnih ljudi, što se pravda navodnom borbom protiv korupcije, koju kritičari vide kao konsolidaciju moći saudijskog krunskog princa Mohammeda bin Salmana.

Analitičari, dužnosnici i diplomati su rekli da će Saudijska Arabija teško pokrenuti vojni akciju protiv Libanona, jer već  više od dvije godine sudjeluje u ratu protiv Huti boraca u Jemenu.

“Ne mislim da smo na rubu rata, ali naravno, ovo je eskalacija sukoba”, rekao je bivši glasnogovornik Pentagona za Bliski istok.

Znakovito je i da je premijer Libanona Saad Hariri najavio ostavku iz Rijada. U govoru kojeg je prenijela  saudijska Al-Arabiya, Hariri je optužio pokret Hezbollah i Iran da potiču na mržnju u Libanonu i arapskom svijetu i dodao kako se na njega priprema atentat.

Ministarstvo vanjskih poslova Ujedinjenih Arapskih Emirata je također zatražilo od svojih građana da se suzdrže od putovanja u Libanon, izvijestila je libanonska televizija Al-Jadid. UAE je zahtijevao da građani ne putuju u Libanon ni iz Emirata, niti iz bilo koje druge zemlje.

Nakon neočekivane ostavke libanonskog premijera Saada Haririja, Bahrein je također pozvao građane kraljevstva da napuste Libanon.

Posebno je važan stav Egipta. Iako je ranije podržao saudijski režim u sukobu s Katarom, egipatski predsjednik Abdel Fattah Al-Sisi je izrazio punu potporu Libanonu.

Egipatski predsjednik je tijekom pregovora s predsjednikom libanonskog parlamenta Nabihom Berrijem naglasio kako Kairo želi da se očuva stabilnost i sigurnost Libanona i da podupire zemlju u prevladavanju trenutnih poteškoća.

Abdel Fattah Al-Sisi je naglasio da je neophodno izbjeći eskalaciju međureligijskih i međuetničkih napetosti u Libanonu i odbaciti svaki pokušaj vanjskog uplitanja u unutarnje poslove Libanona.

Hezbollah
Pretplatiti se
Obavijesti o
17 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Baba Vanga
6 godine prije

Vrlo jednostavna prica,Hezbolah je najvise doprinjeo da se ISIL porazi i sad ce pokusati da u Njihovoj zemlji naprave problem da bi oni napustili Siriju,

basso
6 godine prije

Saudijci zele da se njihovi gradjani vrate kuci jer im nedostaje vojnika,Huti su ih razvalili.

bobo
6 godine prije

Suniti + Izrael + Usa = Sotona

davor
6 godine prije

GLAVNO DA JE SJEVERNA KOREJA NAJVEĆA ”PRIJETNJA”

Nebitan
6 godine prije

Kako misli Saudija da ratuje protiv zemlje koja fizicki ne granici sa njom? Ekonomski? Vojno ne moze.

Osoba C
6 godine prije

Nema frke. Ovi naši mlatimudani na vlasti dobili od Amera 2 bagera i odmah šalju u Libanon sto vojnika. Inženjerija. Kao, graditi će tamo nešto. Gdje svi ruše, a rušiti će i još više.
Na Golanskoj visoravni su ih razoružavali, a ako odu u Libanon, tamo će netko poginuti. Poginulo je više od 300 UN vojnika.
Nisam znao da i Srbi tamo imaju 177 vojnika.Tko zna, možda jedni drugima budu spašavali glave.
Izgleda da opet dolaze vremena za danak u krvi.I..

Brane
6 godine prije

Ništa od svega toga. Smrdljivi saudi ne mogu napasti Libanon ni teoretski, niti to namjeravaju, dosta im je Jemena. Izrael nema zeleno svjetlo od Rusa za tako nešto i dobili bi po repu od Hezbolaha koji bi imao iza sebe Rusku PVO. Čisti igrokaz za domaću publiku u smraudiji, dok se novi šef parazita rješava konkurencije unutar svoje parazitske dinastije. Rusi nisu došli rješavati Siriju da bi trpili još i dodatna sr..a u Libanonu. No Go.

Alen
6 godine prije

Oslobadjanjem Sirije tek ce stvari da se zahuktaju na BI…
Eto opet da ponovim…

Chico
6 godine prije

S.Arabija,pticom o Libanonu odvlači pozornost od svojih unutarnjih problema.Princ Salman Vrsi cistku medju rodbinom,pa malo zeli odvuci pozornost na inozemne teme.Inace nema S.Arabija nikakvih sansi u vojnom sukobu sa Hezzbollahom.I Biti su prevelik zalogaj za njih.

Chico
6 godine prije

Huti

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI