Šef UN-a Guterres poziva na ‘momentalni’ prekid vatre u razorenoj Gazi

António Guterres
6 komentara

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres pozvao je na trenutačni prekid vatre u razorenom Pojasu Gaze, koji se suočava s “epskom humanitarnom katastrofom”.

“Ponavljam svoj poziv, poziv svijeta na trenutni humanitarni prekid vatre, bezuvjetno oslobađanje svih talaca i trenutni porast humanitarne pomoći”, rekao je Guterres u videoobraćanju na međunarodnoj donatorskoj konferenciji u Kuvajtu u nedjelju.

“Ali prekid vatre bit će samo početak. Bit će to dug put natrag od razaranja i traume ovog rata”, dodao je.

Izraelski napadi na Gazu nastavljeni su u nedjelju nakon što je proširio nalog za evakuaciju Rafe unatoč međunarodnom negodovanju zbog vojnog upada u istočna područja grada, čime je zapravo zatvoren ključni prijelaz za pomoć.

“Rat u Gazi uzrokuje užasnu ljudsku patnju, razara živote, razdvaja obitelji i čini veliki broj ljudi beskućnicima, gladnima i traumatiziranima”, rekao je Guterres.

Njegove su primjedbe puštene na otvaranju konferencije u Kuvajtu koju su organizirale Međunarodna islamska dobrotvorna organizacija (IICO) i UN-ova organizacija za humanitarnu koordinaciju OCHA.

U petak, u Nairobiju, šef UN-a upozorio je da će se Gaza suočiti s “epskom humanitarnom katastrofom” ako Izrael pokrene sveobuhvatnu kopnenu operaciju u Rafi.

Izrael je ubio oko 35.000 Palestinaca u svom genocidnom ratu, prema lokalnim zdravstvenim dužnosnicima u Gazi, prouzročio široko razaranje i gurnuo teritorij u humanitarnu krizu bez presedana.

Antonio GuterresgazaIZRAELPalestinaUN
Pretplatiti se
Obavijesti o
6 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Sardelino
2 mjeseci prije

“Otaljava” svoj posao samo da bi umirio vlastitu savjest. On ne može utjecati niti na uzroke kao ni na posljedice događaja koje su u režiji onih moćnijih od njegove nemoći. A to je od gotovih svih znanih i neznanih. Glumi nametnutu ulogu jer pristaje na tu ulogu. Mali kotačić u mehanizmu kojem kojem ne vidi niti svrhu a niti suštinu. Da ne dužim. Obična ljiga od čovjeka.

opetlazes
2 mjeseci prije

Pod hitno raspustiti to beskorisno leglo bitangi.

Max
2 mjeseci prije

Nitko ga neće slušati.

Josip
2 mjeseci prije

Kamo srece da je Hitler pobio sve zidove. Nakon ovoga treba ga abolirati jer je bio u pravu kad je cistio svijet od tog smeca.

Babilon
2 mjeseci prije

Ovog nitko ne j…e ni 5%

trajko
2 mjeseci prije

Pazi,pazi, probudio se Govnoress.Pokušava progurati ruku do bankomata.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI