Seul želi izravne mirovne pregovore Pjongjangom

Koreja - prijedlog
14 komentara

U isto vrijeme kada je pentagon svečano odlučio ojačati svoju flotu na Pacifiku i označio neprijatelje u azijsko-pacifičkoj regiji, nakon što se suspendirao raspoređivanje američkih sustava THAAD na svom teritoriju, Seul još jednom proturječi “savezničkoj” politici.

Naime, vlasti Južne Koreje su predložile Pjongjangu da ovog tjedna održe izravne mirovne pregovore.

Ponuda dolazi nakon što je novi predsjednik Južne Koreje odlučio smanjiti napetost na granici do 27. srpnja, a izrazio je i želju da se omogući susret razdvojenih obitelji u listopadu.

Seul predlaže da se s predstavnicima vlasti Pjongjanga ovog tjedna održe pregovori za ublažavanje napetosti.

U pregovorima se nudi da se uz posredovanje Crvenog križa ponovno susretnu razdvojene obitelji.

Naime, Ministarstvo obrane Južne Koreje želi održati sastanak sa svojim sjevernokorejskim kolegama u petak u zgradi koja pripada Pjongjangu u nenaseljenom selu Panmunjom, gdje je 1953. godine potpisano primirje kojim je okončan Korejski rat, a nalazi se na granici u demilitariziranoj zoni.

Južnokorejski predsjednik Moon Jae-in je 6. srpnja u Berlinu govorio o potrebi smirivanja poluotoka i ponudio da se napetosti na granici obustave do 27. srpnja, na obljetnicu završetka Korejskog rata. Predložio je da se razdvojenim obiteljima omogući susret 4. listopada ove godine, na dan 10. obljetnice Deklaracije mira i prosperiteta između dvije zemlje, potpisane 2007. godine.

Sjevernokorejski vođa Kim Jong-un još nije odgovorio na ponudu, ali u službenim novinama Rodong Sinmun je objavio komentar kojim uvažava činjenicu da se Seul pridržava deklaracije i želi da obje zemlje postignu mir.

Sljedećeg dana je nekoliko južnokorejskih ministarstava, uključujući obrane i ujedinjenja, počeo izradu prijedloga o ovom pitanju, prenose južnokorejski mediji.

Već nekoliko mjeseci Korejski poluotok svjedoči eskalaciji napetosti zbog nedavnih aktivnosti poduzetih od strane američke administracije i upornosti Pjongjanga da nastavi rad na svom nuklearnom programu.

Sjeverna Koreja je 4. srpnja uspješno testirala svoj prvi interkontinentalni balistički projektil, Hwasong-14, za kojeg vojni stručnjaci kažu da bi moglo doći do teritorija Aljaske i da prijeti Sjedinjenim Državama.

Američki državni tajnik Rex Tillerson je oštro osudio lansiranje projektila Hwasong-14 i rekao kako Washington “nikada neće prihvatiti Sjevernu Koreju s nuklearnim oružjem”.

Sa svoje strane je sjevernokorejski vođa Kim Jong-un izjavio “kako njegova zemlja neće pregovarati o pitanju nuklearnog oružja i balističkih projektila, niti će se odreći jačanja svojih nuklearnih snaga, sve dok SAD ne okonča svoju neprijateljsku politiku prema Pjongjangu”.

Kim Jong-un je dao naslutiti da bi se Sjeverna Koreja hipotetski mogla i odreći svog nuklearnog i balističkog programa, ali se Washington mora udaljiti od Sjeverne Koreje i baviti se svojim problemima.

Najnovija inicijativa južnokorejskog  predsjednika Moon Jae-ina sugerira da se ni Južna Koreja ne bi protivila takvom scenariju, iako ga je od američke administracije nemoguće očekivati.

Vezana vijest: Pentagon šalje jasan signal protivnicima u azijsko-pacifičkoj regiji (VIDEO)

Pretplatiti se
Obavijesti o
14 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Moreno
6 godine prije

Mogu Južni i Sjeverni Korejanci i počet pričat ali američki psihopati će to s lakoćom opstruirat

pikaču
6 godine prije

Tolko o tome da su Japan i južna Koreja “vazali” po shvaćanju naših vrlih geostratega..ja tvrdim da to uopće nisu, barem ne u toj mjeri koliko se to podrazumijeva, ali džaba..

Sinisa
6 godine prije

Neki bankar i USA kaze da je u svijetu biznisa postalo sramota biti Amerikanac.
Mozda to Korejanci i shvate,inace ne mogu da shvatim ono mjesto sa slike…sta glume sa tim “strazarima” i uzgred receno nekako mi ovi sa sjevera izgledaju puno opusteniji.

Sinisa
6 godine prije
Jupiter
6 godine prije

Bolje 100 puta rat nego jedan dogovor! Kad bolje razmislim najbolji je ipak dogovor koji vodi ka miru.

dalmata
6 godine prije

Prije razgovora mora ic dekontaminacija,deritizacija i ciscenje arije od USrA kuge.Kad se to obavi,pregovori su 100% uspjesni

basso
6 godine prije

Kakvi sad pregovori,zar nece junacka americka vojska srediti stvar.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.