Severna Koreja testirala novu balističku raketu

SLBM
17 komentara

Severna Koreja je u četvrtak potvrdila da je tokom lansiranja u sredu uspešno isprobala novu balističku raketu (SLBM) koja je lansirana sa podmornice, navela je novinska agencija KCNA.

“Akademija odbrambenih nauka Demokratske Narodne Republike Koreje uspela je u testirati novi projektil Pukguksong-3 u vodama zaliva Vonsan u Istočnom moru (Japansko more)”, prenela je agencija.

Tokom probnog lansiranja, naučno i tehnički su potvrđene ključne taktičke i tehničke mogućnosti novo projektovane balističke rakete. Sjevernokorejski lider Kim Jong Un informisan je o lansiranju. “Uspešno probno lansiranje novog tipa rakete Pukguksong-3  ima veliki značaj jer je pokrenulo novu fazu u sputavanju pretnji prema DPRK i daljem jačanju njenih potencijala za samoodbranu”, navodi agencija. U sredu su združeni štab Južne Koreje saopštio da je Severna Koreja lansirala raketu sa podmornice.

Američke snage su obaveštene o lansiranju. Prema japanskoj vladi, projektil se rastavio na nekoliko delova nakon lansiranja, a jedan od njih stigao je do ekskluzivne ekonomske zone Japana (pretpostavka da se radi o odvojivim bojevim glavama).

Zvanični portparol generalnog sekretara UN Stephane Dujarric je rekao da je lansiranje “veoma zabrinjavajuće”. “Naravno, lansiranje je veoma zabrinjavajuće. Lansiranje balističke rakete još je jedno kršenje rezolucija Saveta bezbednosti,” rekao je. U tom smislu, Dujarrić je izrazio nadu u plodne razgovore na radnom nivou između Severne Koreje i Sjedinjenih Država. “Generalni sekretar se nada da obe strane rade na održavanju ovih razgovora i da će ostvariti napredak u primeni zajedničke deklaracije SAD-DPRK od 12. juna 2018. prema denuklearizaciji i održivom miru na poluostrvu”, rekao je zvaničnik UN.

Pukguksong-3SLBM
Pretplatiti se
Obavijesti o
17 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Генерал Платов
4 godine prije

test u borbi je jedini ispravan

burt
4 godine prije

Bolton je predlagao ograničene zračne napade na nekoliko sjevernokorejskih baza kao upozorenje Kim-u da nema više dugogodišnjeg igranja vruće-hladno ali showman i serator Trump misli da će dobiti nobelovu nagradu jer je nogom kročio na teritorij Sjeverne Koreje i pisao Kim-u srdačna pisma ali nikad neće vidjeti nobelovu nagradu, da je poslušao Boltona Kim i njegovi generali bi uskoro zatražili ozbiljne pregovore o njihovoj sudbini a nebi ispalili ni jednu granatu na Seoul jer znaju da bi u tom slučaju za nekoliko dana južnokorejski vojnici bili u Pyong Yangu i pili francuska vina u Kimovim palačama

Zsphere
4 godine prije

Mozda Vam sluzba prevodjenja moze pomoci? Imali ste tri subjekta, dva predikata i jednu prilosku odredbu za vrijeme.

Koba
4 godine prije

Google translate je tvoj prijatelj.

tuf
4 godine prije

Šteta što nema fotke sretne debeljkove face tijekom lansiranja, čovjeku popravi dan kada vidi taj (dijabolični?) osmjeh. Mislim da je i Trump to nekom prigodom komentirao, da Kim jednostavno voli rakete.

Max
4 godine prije

Profesor Milinović je govorio o ovoj raketi kaže da je strašna.

kefvonwefvrwervwervwervwuerv
4 godine prije

Kim sve bolji i ozbiljniji. Ako naoruža jednu podmornicu sa ovim raketama u skorije vrijeme nikad ga neće napasti.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.