Sirija poziva OPCW za istraži bazu Al-Shayrat i mjesto navodnog kemijskog napada

OPCW - Organizacija za zabranu kemijskog oružja
8 komentara

Unatoč činjenici da je Rusija u Vijeću sigurnosti uložila veto na rezoluciju Sjedinjenih Država, Velike Britanije i Francuske, koja je u jednom dijelu sadržavala inspekciju ukupne infrastrukture sirijske vojske, Organizacija za zabranu kemijskog oružja (OPCW) će moći provjeriti je li zračna baza Al-Shayrat koju je bombardirala američka vojska bila i je li još uvijek skladište za bojni otrov sarin, kako tvrdi američki predsjednik Donald Trump.

Unilateralnu odluku Sirije je na sastanku Vijeća sigurnosti potvrdio stalni predstavnik Damaska u Ujedinjenim narodima, dr. Bashar Al-Jaafari.

“Damask poziva Ahmeta Üzümcüa, generalnog direktora Organizacije za zabranu kemijskog oružja, da pošalje nepristranu i profesionalnu misiju u zračnu bazu Al-Shayrat, ali u grad Khan Sheykhun u kojem je navodno počinjen kemijski napad. Misija mora utvrditi što se točno dogodilo”, rekao je dr. Al-Jaafari.

“U slučaju da odluči posjetiti Khan Sheykhun, OPCW će morati dobiti sigurnosna jamstva od terorističkih skupina, uključujući Al-Nusra Front, ali i zemalja koje ih podržavaju”, rekao je Basha Al-Jaafari.

Čelnik ruskog Odjela za neširenje i kontrolu naoružanja, Mihail Uljanov, rekao je “da je ovo jedinstvena situacija kada i službeni Damask i oporba traže istragu na licu mjesta, tako da OPCW može provesti profesionalnu istragu”.

U obrazloženju uloženog veta u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda, predstavnik Rusije Vladimir Safronkov je rekao da bi usvajanje rezolucije u obliku kako je sastavljena značilo da Moskva “opravdava američki raketni napad na bazu Al-Shayrat”.

Podsjetimo, stalni predstavnik Sirije u Ujedinjenim narodima, dr. Bashar Al-Jaafari, pozvao je OPCW da posjeti i provede istragu u bazu za koju Pentagon tvrdi da je služila za provođenje navodnog kemijskog napada na južni Idlib. Međutim, međunarodna misija bi trebala posjetiti i Khan Sheykhun, gdje bi istražiteljima jamstvo trebalo dati lokalno zapovjedništvo sirijskog ogranka Al-Qaede, ali i zemlje koje podržavaju terorističke skupine u Idlibu.

Bashar Al-JaafariMihail UljanovOPCWUN
Pretplatiti se
Obavijesti o
8 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
norinrad
7 godine prije

Referirat cu se na samog Trumpa…ne znam je li marioneta, ocito jest ali preopasna marioneta koja je u stanju i za vlastite ciljeve ugroziti svjetski mir. Naime takvi ljudi su puni egocentrizma jer je u tom materijalističkom duhu i odgojen i za svoje ciljeve je preopasan. Nisam ni očekivao više od njega kao ni od drugih predsjedničkih kandidata, jer ih u SAD-eu fabriciraju kao na traci….uzmite njegovu facu, koja je uvijek nadobudna, stisnute brade, posebno namještenih usta….čitam ovih dana kako Asada proglašavaju Hitlerom…bome meni je kad pogledam te tikove i ego koji je ispoljen vanjštinom lica kod njega, sve vuče na Musolinija i Hitlera koji su gorljivo iskazivali svojim facama izraze…još ću samo jedno dodati..sačuvaj nas Bože….i prosvijetli naše vlade da uvide kakvu grešku ponavljaju davajući podršku slijepoj politici bazirane na lažima a i u ime borbe protiv terorizma ovim ljudima i njihovim vladama.

fond
7 godine prije

Vise je i vrijeme da netko opomene ove
UKUSA – sporkog jezika
u UN
koji koriste tu organizaciju za uvrijede.

jorgen
7 godine prije

Nema pomoci ni od istrage kada Veliki Sotona razumije samo jezik nasilja i kaosa. Eno vidjeli smo do kakvih je rezultata dosla istraga MH17 u Ukrajini – a ovdje se radi o jos 10x gorem ljudskom smecu, koje zrtvuje djecu za sve potrebe. Dok bi se UN pokrenuo, ovi bradati glavosjece (kucni prijatelji Johna McCaina) mogu podmetnuti bilo kakve dokaze – ostatke bilo kojeg tipa projektila (minobacackog, avionskog, brodskog – sigurno ima jos ostataka od SS-N-30As / 3M-14T kojima su ih Rusi pozdravljali s mora). CIA ce im nabaviti sto god treba ako nesto fali – Sarin, Ebolu, Bis(2-chloroethylthioethyl) – you name it, they have it. Glavosjece ce nacijepati jos zrtava ako treba, od djece do zena i staraca. Moze se napraviti dokazna konstrukcija da se optuzi Rusiju, Kinu, Boliviju (ovi su sada na redu). Medijska masinerija ce odraditi svoje. Kakva jamstva, kakve istrage. Nitko vise ne mari, bagra u… Čitaj više »

čitatelj portala
7 godine prije

Hoće li OPCW istražiti upotrebu kemijskog oružja? Neka se čuje da se još netko oslanja na međunarodno pravo.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI