Sirija – Rat i mir i pregovori u Astani

Sirijska vojska kraj tenka
13 komentara

U Astani se održava novi krug pregovora o Siriji na kojem je zapovjednik takozvane “Slobodne sirijske vojske” s juga zemlje, “general” Bashar Al-Zoubi, predložio da se prihvati zahtjev terorističke skupine Ahrar Al-Sham da i njeni predstavnici sudjeluju na pregovorima, što su podržale SAD, čiji su se predstavnici ovaj put odazvali pozivu i došli u Kazahstan. Na kraju se prijedlog ionako pokazao bespredmetnim, jer su predsjednici “sirijske oporbe”, koju predvodi Mohammad Alloush, suspendirali svoje sudjelovanje u novom krugu razgovora u Kazahstanu u znak prosvjeda zbog zračnih udara u tijeku u borbama sirijske vlade protiv terorista u Hami i drugim frontovima.

Predstavnici sirijskim militantnih skupina su počeli razgovarati o ruskom planu za uspostavu “zona za de-eskalaciju sukoba”,  a onda je takozvana oporba napustila pregovore žaleći se na “bombardiranje pobunjeničkih područja”.

“Oporbena delegacija, koju čini vojno izaslanstvo, suspendira svoje sudjelovanje u ovim razgovorima. Oni se nisu u potpunosti povukli, barem ne još, ali su otišli s ovog sastanka”, za Al-Jazeeru javlja dopisnik iz Astane Jamal Elshayyal.

Sirijska vada i predstavnici “naoružane oporbe” su se u Astani susreli na novom krugu pregovora pod pokroviteljstvom Turske, Rusije i Irana.

Tijekom razgovora je Rusija predložila stvaranje “zona za de-eskalaciju sukoba” u takozvanom “pobunjeničkom teritoriju” u sjeverozapadnoj pokrajini Idlib, dijelu provincije Homs, na jugu zemlje i terorističkoj enklavi Istočna Gouta u blizini Damaska.

Cilj ove inicijative je odmah zaustaviti nasilje i osigurati uvjete za siguran, dobrovoljan povratak izbjeglica. U tim bi se zonama isporučivala sva potrebna humanitarna i medicinska pomoć.

“Kao što znate, Ruska Federacija intenzivno raditi na promociji sirijskog mirovnog sporazuma i razvija različite sheme za jačanje sporazuma o prekidu vatre i da ovaj sporazum bude učinkovitiji”, rekao je posebni Putinov izaslanik za Siriju, Aleksandar Lavrentijev.

“Vjerujemo da stvaranje zona za deeskalaciju sukoba u Siriji zaista može pomoći da se riječi dugogodišnji problem odvajanja umjerene sirijske opozicije od terorističkih organizacija, prije svega ‘Islamske države’ i Al-Nusra Fronta, što će značajno pomoći u smanjenju oružanih sukoba između sirijske oružane oporbe i vladinih snaga”, rekao je Lavrentijev, što je vjerojatno i bio razlog prekida pregovora od strane prosaudijskog Vrhovnog pregovaračkog odbora i njegovog čelnika Mohammada Allousha.

Lavrentijev je naglasio kako napori bivše američke administracije u posljednjih godinu i pol u odvajanje takozvane “umjerene oporbe” od terorista nisu urodili plodom.

Lavrentijev je također izdvojio četiri ključne točke u zemlji u kojima se vode najintenzivnije borbe između vladinih snaga, na jednoj strani, te “umjerene oporbe” i ekstremista na drugoj.

“Odlučili smo se na stvaranje takvih zona u kojima bi u borbu protiv terorističkih organizacija, uz potporu zemalja koje jamče sporazum, direktno krenule i skupine umjerene oporbe”, rekao je Aleksandar Lavrentijev.

Detalji o četiri takva područja bi za potpisivanje trebali biti spremni danas.

Iz izjave Aleksandra Lavrentijeva je jasno da Rusija i dalje insistira na odvajanju umjerene sirijske naoružane oporbe, odnosno manjeg dijela skupina koje su na terenu toliko izmiješane i često pod zapovjedništvom Al-Nusra Fronta i Ahrar Al-Shama, da ih je nemoguće odvojiti od terorističkih organizacija.

No, Rusija je ustrajna u diplomatskim naporima, jer time u neugodan položaj stavlja sponzore sirijskog ogranka Al-Qaede, koji nepristajanjem na razdvajanje priznaju da u Siriji de facto podržavaju Al-Nusra Front, odnosno Al-Qaedu.

Novi ruski prijedlog i borbe za jug

Kako sažima portal Moon of Alabama, Rusija je prilično aktivna u potrazi za diplomatskim rješenjem sirijskog sukoba. Prošli mjesec su u Rusiji bili sirijski i iranski ministri ministrom vanjskih poslova i razmotreni su novi planovi. 2. svibnja je Putin u Sočiju razgovarao s njemačkom kancelarkom, a dan poslije s turskim predsjednikom Erdoganom. Prije susreta s Angelom Merkel je ruski predsjednik telefonom razgovarao i s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom, a ranije se osobno susreo s američkim državnim tajnikom.

Nakon svih ovih razgovora i susreta je počeo novi krug pregovora u Astani na kojem se ovog puta pojavio i  visoki dužnosnik State Departmenta.

Ruski prijedlog je i način za smirivanje situacije u Siriji, ali se “de-eskalacijske zone” ne nude bezuvjetno. Rusija se slaže da se takve zone uspostave u pokrajini Idlib, sjeverno od grada Homsa, Istočnoj Gouti i na jugu zemlje.

“De-eskalacijske zone imaju cilj odmah zaustaviti nasilje i osigurati uvjete za siguran i dobrovoljan povratak izbjeglica. U sigurnosnih zonama oko tih područja bi bile kontrolne točke i centri nadzora kojima bi zajedno upravljali sirijska vlada i “pobunjenici”

U ovim sigurnosnim zonama bi mogle biti razmještene i vojne jedinice iz za sada neodređenih “država promatrača”. Turska, Iran i Rusija su jamci procesa i trebali bi stvoriti zajedničku radnu skupinu odmah nakon što se sukobljene sirijske strane slože oko ovog prijedloga.

Ključni dio prijedloga je da sirijska podružnica Al-Qaede i skupine koje ratuju na njenoj strani u koaliciji Hayat Tahrir Al-Sham moraju biti eliminirane iz tih područja, što je Putin posebno istaknuo u razgovoru s Erdoganom.

“Što se tiče terorista, unatoč stvaranju tih zona, borba protiv njih će i dalje trajati. Protiv organizacija kao što su takozvana “Islamska država”, Al-Nusra Fronta i onih koje su na popisu terorističkih organizacija Ujedinjenih naroda”, rekao je Vladimir Putin.

Međutim, svi “pobunjenici” su u velikoj mjeri povezani s Al-Nusra Frontom, a takozvani “general” Bashar Al-Zoubi na jugu zemlje od prvog dana ratuje protiv vladinih snaga koordinirajući aktivnosti sa sirijskom Al-Qaedom. Al-Nusra Front je zapravo okosnica takozvane “Slobodne sirijske vojske”, što je Aleksandar Lavrentijev itekako znao kada je “umjerenoj oporbi” u Astani ponudio sve, ali da se odvoji od terorista.

Za SAD je sirijska Al-Qaeda, barem privremeno, vrijedan saveznik i sigurno neće pristati na podjelu područja, jer bi teroristi, jednom odvojeni od lokalnih sirijskih skupina, vrlo lako bili uništeni.

Nacrt prijedloga je još jedan pokušaj da Turska i SAD konačno priznaju da ne mogu riješiti ovaj problem i malo je vjerojatno da će Turska i razni sponzori Al-Qaede u Siriji pristati na ovaj plan. Ruska vlada to sigurno zna, ali vidi taktičku prednost uvijek kada međunarodnoj zajednici i svjetskoj javnosti uspije predočiti ovaj problem.

U međuvremenu se diljem Sirije nastavljaju vojne operacije. Turska je granatirala kurdska područja, ali su se u Afinu rasporedile ruske snage, a američke na granici takozvanih kantona Kobani i Hasaka. Trenutno je tursko granatiranje uglavnom prestalo.

Rusko slanje vojske u kanton Afrin je bila jasna poruka Erdoganu, a upozoren je i da prestane sa zračnim udarima po položajima sirijskih Kurda.

Na istoku su kurdske trupe još uvijek pod kontrolom američkih “savjetnika” i uspjele su većim dijelom osloboditi preuzeti grad Al-Tabqu i izbiti na jezero na Eufratu. Iako bi sljedeći cilj navodno trebao biti oslobođenje Raqqe, do sada nisu stigli novi američki vojnici niti je poslana veća količina vojne opreme za ovako ozbiljnu ofenzivu.

Postoje glasine o američkoj borbenoj skupini u istočnom Jordanu, koja je spremna krenuti kroz sirijsku pustinju prema Raqqi, čime bi podijelila Siriju na dva dijela i uspostavila proameričku istočnu enklavu u sirijskoj pustinji. Ova kampanja je navodno obustavljena iz  političkih razloga, ali bi se mogla pokrenuti u bilo kojem trenutku.

No, sirijska vojska napreduje iz pravca Palmire, a čisti se veliki džep između polja Al-Shaer i grada ISIS je također pod pritiskom na području oko Palmyra gdje sirijska vojska oporavlja naftna polja i grada Salamiya, što znači da vladine snage, osim naftnih i plinskih polja, žele preuzeti kontrolu nad kompaktnim područjem istočnog Homsa i Hame.

Stanje u istočnom Homsu - 30. 04. 2017.
Stanje u istočnom Homsu – 30. 04. 2017.

U blizini Damaska su u punom jeku sukobi između terorističkih skupina u enklavi Istočna Gouta, koji su o do sada odnijeli živote desetine boraca i nekoliko visokih zapovjednika na sve tri strane, među skupinama Jaish Al-Islam, Faylaq Al-Rahman i Al-Nusra Front

Jaish Al-Islam, čiji predstavnik Mohammad Alloush “pregovara” u Astani, pokušava uspostaviti monopol na tom području, vjerojatno kako bi potom pregovarao o nekom sporazumu sa sirijskom vladom. Jaish Al-Islam je napao moćnu skupinu sirijske Al-Qaede u tom području i do sada je na raznim “pobunjeničkim” stranama ubijeno preko 120 boraca. Područje je okruženo sirijskom vojskom koja opušteno može promatrati borbe među zaraćenim frakcijama.

SAD, Jordan i Izrael navodno imaju plan za uspostavu “zone zabrane leta” na jugu, ali moraju zauzeti jugozapadni dio Sirije, a kako bi to postigli trebaju zauzeti grad Dara’au, glavni administrativni centar područja.

Međutim, tijekom nekoliko tjedana borbi, sirijske terorističke skupine su uspjele zauzeti samo južno predgrađe, a daljnje napredovanje je spriječeno svakodnevnim udarima sirijskih i ruskih zrakoplova. Osim južnog distrikta Al-Manshiya “pobunjeničke” snage nisu uspjele prodrijeti dublje prema centru grada i sirijska vojska je zadržala svoja područja.

Rusija bi očigledno radije pronašla političko rješenje, umjesto da se nastavi ili eskalira rat. Možda to znači i da bi mogla odustati od kontrole nad nekim dijelovima Sirije, a trenutno je Washington  izgleda spreman slušati ili se čak složiti s nekim prijedlozima.

Međutim, opet se vraćamo na ključni problem, te da je to sve moguće samo ako ruski partneri poput Turske i Sjedinjenih Država uspiju razdvojiti “umjerenu oporbu” od Al-Nusra Fronta i “Islamske države”.

Određeni krugovi već dugo vremena traže veliki sirijski napad na Idlib i da se Al-Qaeda konačno eliminira s tog područja. Ali sirijske i ruske vlasti i vojni vrh znaju da bi takva ofenziva s malim snagama s kojima trenutno raspolažu propala, između ostalog i zato što “pobunjenici” i Al-Nusra Front još uvijek imaju otvorene dobavne pravce  preko turske granice na sjeveru.

Cilj Damaska , Moskve i Teherana je u ovim pregovorima prisiliti SAD i Tursku na nekakav sporazum koji bi zaustavio isporuke vojne i svake druge pomoći terorističkim skupinama, a tek onda mogu biti oslobođeni Idlib i cijela Sirija.

pregovori
Pretplatiti se
Obavijesti o
13 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tadmur
6 godine prije

Hebala ih Astana!!

čitatelj portala
6 godine prije

Sretno Sirijci, ovaj rat morate dobiti na svim poljima.

Laki Topalović
6 godine prije

Netko stvarno misli da su Rusi i Sirijci ludi, a Iranci da ne govorim. Pa stjerali su ih u Idlib kao pacove u bačvu, kada na se na kraju pojedu svi i ostane samo jedan, Pustinja na istoku je u vojnom smislu najmanji problem.

Michael Collins
6 godine prije

Iako je incijativa i u Ghouti i u sjevernoj Hami, tj. južnom Idlibu na strani SAA i saveznika, uspostava ovih zona možda i nije loša ideja – sve snage usmjeriti prema Daari i na pravcu Palmira – Deir Ez-zor, jer glavni je cilj zio-wahhabi bagre spriječiti nastanak šijitskog polumjeseca.
Ali ako samo pogledamo koliko je iračka vojska opremljenija od sirijske (kod SAA gotovo da nitko nema niti šljem na glavi), i da još nema opće mobilizacije SAA se još dobor i drži.

mario
6 godine prije

Jel vidio neko kojeg sirijca na pregovorima o siriji?a kao po ovom portalu oni su najjaca sila na terenu ali ih nitko nista ne pita vezano za njihovu buducnost.

Zvrk
6 godine prije

mazanje očiju za javnost. vjerojatno su “prodana” neka pobunjenička područja a ostala su se izvukla pod “čvrstom” garancijom. trebalo bi pozorno pratiti gdje i što planira ruska komanda i znat će se na što se cilja. zasada postoji par indicija mada ne mora to ništa značiti.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI