Sirija: Wadi Barada je slobodna, a Idlib se sprema za veliku bitku između terorista

Sirija - vojnik
14 komentara

U subotu, 28. siječnja 2017. godine, sirijska vojske je nakon niza topničkih i zračnih udara uništila posljednje džepove otpora vodne stanice u dolini Wadi Barada, zapadno od Damaska.

Teroristi skupine Al-Nusra Front su se povukli iz sela Ain Al-Fiyah, a ostatak naoružanih militanata se povukao u Deir Miqrin. Neki lokalni militanti po položili oružje i pristupili nacionalnom programu pomirenja i zatražili primjenu Zakona o oprostu.

SAA - oslobodila Fejeh Spring
SAA – oslobodila Fejeh Spring

Vladini vojnici sada imaju potpunu kontrolu nad teritorijem odakle dolazi pitka voda za Damask. Do crpnih stanica su došli prvi timovi za popravak, a sirijska prijestolnica će uskoro obnoviti sustav vodoopskrbe. Podsjetimo da je više od pola milijuna civila tjednima patilo zbog nestašice vode, jer su teroristi zagadili izvore i djelomično uništili crpnu infrastrukturu.

Prvo su u vodu izlili ogromne količine dizela, a kasnije uništili dio kompleksa za pumpanje vode. Damask je bez vode praktično bio 45 dana. Bitka za vodu u Wadi Baradi je trajala više od mjesec dana. Većina ekstremista Al-Nusra Fronta je Likvidirana, a ostali su pristali napustiti teritorij i otići za Idlib.

Guverner provincije Damask, Alyaa Ibrahim, potvrdio kontrolu Wadi Barade, te rekao da će uskoro početi prebacivanje militantata s njihovim obiteljima u Idlib.

Računa se da će u tu sirijski pokrajinu otići oko 700 militanata i 1 600 civila, odnosno članova njihovih obitelji.

Jučer su u selo Deir Qanun stigli prvi autobusi za evakuaciju islamista, ali je proces odgođen zbog lošeg vremena u provinciji Damask i snijega koji je padao  tijekom noći.

Sirijska vojska na izvoru
Sirijska vojska na izvoru pitke vode u Ain Al-Fiyahu

Sirijski ministar za vodne resurse, Nabil Al-Hassan, rekao je da će uskoro popraviti sve pumpe i osigurati opskrbu vodom Damaska. Kompletna sanacija vodoopskrbe će biti gotova za nekoliko tjedana.

Raskol među islamistima u Idlibu

U međuvremenu su se u Idlibu formirale dvije velike islamističke koalicije, koje se bore jedna protiv druge.

Al-Nusra Front je pod svoje zapovjedništvo u koaliciji Hay’at Tahrir Al-Sham okupio skupine Harakt Noureddin Al-Zenki, Liwa Al-Haq, Jabhat Ansar Al-Din, Jaish Al-Sunna i još šest manjih skupina, među kojima i neke koje pripadaju umjerenoj oporbi, kao što je bojna Al-Rachid and Al-Sahaba .

Proglas o stvaranju nove koalicije su izdali Sheikh Abdul Razzaq al-Mahdi, šizofreni Sheikh Abdullah al-Muhaysini, Sheikh Muslih al-Ulyani, Sheikh Abu Harith al-Masri, Sheikh Abu Yusuf al-Hamawi i Sheikh Abu Tahir al-Hamawi, a vojni zapovjednik koalicije je lider Al-Nusra Fronta, Abu Muhammad al-Golani.

Ahrar Al-Sham je pod svojim zapovjedništvom ujedinio skupine Yaish Al-Muyahedin, brigadu Fastaqim, Suqur Al-Sham, Kataib Tuwar Al-Sham, Jaish Al-Islam iz Idliba, Shamia Front iz zapadnog Aleppa i još dvije manje skupine.

Čini se da će situacija u pokrajini Idlib uskoro postati vrlo “uzbudljiva”, a ovim dvjema koalicijama možemo poželjeti samo uspjeh u potpunom samouništenju.

Wadi Barada
Wadi Barada

Vezana vijest: Sirijska vojska će Idlib osloboditi bez ispaljenog metka

Pretplatiti se
Obavijesti o
14 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tito
7 godine prije

Dug je jos put.

Ulica V.V.P.
7 godine prije

Uskoro ce biti suza po europskim metropalama kad se ujedinu dva velikana Trump-Putin protiv terorista. E’ jadnu Europu vodili su pokvareni ljudi-karijeristi skakavci koji sanjaju o skakanju po foteljima a najvise ce ispastati ovi mali narodi pouut Hrvatske zato jer su dali podrsku teroristima i prikljucili se anti-ruskoj koaliciji. Uslijed svoje velicine u ekonomiji, teritoriju i ljudstvu Nijemci ce proci dobro, oni ce se samo presaltovati na novi kolosijek i Rusi ce se praviti kao da nije nista bilo. Vjerujte mi mali narodi kao Hrvatska ce cviliti. Vec sad imamo situaciju da Rusija ne tretira sve EU zemlje podjednako uz presutno odobravanje EU. Npr. Hrvatska uopce nema ambasadora u Rusiji a prema hrv. novinama to je zato sto ga Rusi ne zelu. Vidjet cete kako uskoro EU mijenja kurs naspram Rusije i vidjet cete da Rusija nece svim drzavama EU podjednako “oprastati”. Najgore ce proci Ukrajina a zatim male siromasne… Čitaj više »

Ulica V.V.P.
7 godine prije

Ukrajina ce izgubiti Krim na referendumu. Ukrajina ce biti federalizirana, Rusi ce se povuci iz Donbasa a Ukrajinci proglasiti to pobjedom. Buduca Ukrajina ce morati podjednako otvoriti svoje trziste Rusima i EU uz poputnu zabranu ulasku u NATO pakt. Jao se Europi kad je vodu pokvareni ljudi-politicari puni pohlepe za foteljama a s mentalitetom skakavaca. Da su slijedili hr. politicari nauk Stjepana Radica – Kad se veliki potuku mali pod stol – hrvatski narod bi bolje prosao. Jao se EU koja je mislila da ce se Rusija demoralizirati i propasti pod djelom Crnca Obame. Rusija nije bila porazena ni kad je Nijemac bio pet km ispred Moskve. Zilav je taj narod Rusi. Ne samo da ovaj put nisu pokleknuli nego su i prosirili svoj utjecaj u Siriji, dobili su pomorsku bazu na 49 godina a zapadna stampa je to progutala tiho i saptom cak nisu ni galamili, nije ih puno… Čitaj više »

Ulica V.V.P.
7 godine prije

Obojena revolucija je u Americi u punom zamahu.
Americki establisment i svi oni koji gube povlastice odlaskom Obame, zatim ogromna masa zombija, politicki nepismena masa gradjana koja se dade manipulirati se prikljucila obojenoj revoluciji.

Ovo nije obojena revolucija koja je trebala trajati par dana kao sto su se mnogi nadali da ce se stisati, ne ovo ce se pretvoriti u masovni tvrdoglavi pokret protiv Trumpa a zove se Pink Pussy.

Trumpa ce ili ubiti – zato je napravljen zljeb kroz medija – ili ce biti impeachment, samo kada.

Pitanje se postavlja koliko dugo ce se Trump moci suprostavljati ovoj obojenoj revoluciji.

Engleska je kolovodja.

Zar i ti Brutus?

Ulica V.V.P.
7 godine prije

S druge strane nema garancije da ce obojena revolucija Pink Pussy uspijeti. U tom slucaju gospoda kao Soros ce proci nekaznjeno, kolovodje uvijek prodju nekaznjeno, mozda poneka budala plati glavom u neredima i to je to.
Kad se veliki tucu mali pod stol.

mou
7 godine prije

Therefore, the social media tweets are likely to be correct that Trump is about to lift the sanctions. This will be good for US-Russian relations, but perhaps not so good for the Russian economy and Russian sovereignty. The Western capitalists would love to get Russia deep in debt and to buy up Russia’s industries and raw materials. The sanctions were a partial protection against foreign influence over the Russian economy, and so the removal of the sanctions is like removing a shield as well as removing an insult.

Paul Craig Roberts

Luki
7 godine prije

Objava oslobođenja uz najavu da dalje slijedi oslobođenje Istočne Ghoute.

čitatelj portala
7 godine prije

Bravo za Sirijsku vladu. Svaka čast.

a1234
6 godine prije

Test 2 edit

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.