“Sirijska vojska će Idlib osloboditi bez ispaljenog metka”

Idlib će biti oslobođen bez ispaljenog metka
14 komentara

Arapski analitičar dr. Jamil Shaheen je plan sirijske vojske da u Idlib prebaci teroriste različitih ideologija nazvao vrlo inteligentnim, jer će sirijska vojska preuzeti nadzor nad tom pokrajinom bez ispaljenog metka.

Dr. Shaheen  je u članku za Firil Research Centar napisao da je politika sirijske vlade prebacivanja terorista u provinciju Idlib bio jedan od najinteligentnijih tajnih planova na svijetu, prenosi iranska agencija FNA.

Iako su neki vladini dužnosnici kritizirali plan Damaska, odluka da se na desetke tisuća terorista prebaci na ograničeno područje će vjerojatno dovesti do oslobođenja Idliba bez ispaljenog metka. Dr. Shaheen  je pojasnio kako se nekoliko desetaka tisuća terorista iz 128 grupa i 59 različitih etničkih skupina i regija danas okupilo u Idlibu.

“Svaka skupina ima svog vođu. Skupine ne dobivaju financijsku i vojnu potporu iz jednog izvora. Oni imaju različite ciljeve i ideologije. Sada neka netko objasni kako ovako okupljeni razjedinjeni teroristi mogu donijeti zajedničku odluku?”, pita Shaheen.

On u članku također otkriva da je u posljednja dva mjeseca više od 1.780 terorista ubijeno u sukobima između Al-Nusra Fronta i skupina Jund Al-Aqsa i Ahrar Al-Sham. Al-Nusra Front je napao suparničke terorističke skupine u pokrajinama Aleppo i Idlib, a optužio ih je  za izdaju u borbama u Aleppu i za infiltraciju korumpiranih članova. Al-Nusra Front je napao položaje skupne Jabhat Al-Shamiyah u gradovima Anadan, Hayan i Qafr Hamara sjeverno od Aleppa, porušivši im tamošnje baze i uporišta. Suparničke skupine ANF napada i u gradu Al-Danu, u blizini Idliba, a blokirao je pristup drugim terorističkim skupinama civilnoj i internetskoj infrastrukturi u područjima koja drži između Aleppa i Idliba. Neki izvori bliski Al-Nusra Frontu navode kako je Noureddin Al-Zenki pomogao teroristima sirijske Al-Qaede u napadima na ostale skupine.

U međuvremenu je operativni centar skupine Jaysh Al-Mujahidin, povezane s takozvanom “Slobodnom sirijskom vojskom” u zapadnom Aleppu, najavio spajanje s Ahrar Al-Shamom, nakon što su teroristi Al-Nusra Fronta napali njihove položaje u gradovima Mar Shurin, Hazanu i Batab.

Skupina Jabhat Al-Shamiyah je objavila da su svi njeni položaji Al-Tamurahu, u blizini Jamiyat Al-Zahre i Al-Rashidina, ugroženi predstojećim napadom sirijske vojske, nakon što im je Al-Nusra Front presjekao sve dobavne pravce.

Al-Nusra Front je priopćio da je s popisa saveznika izbrisao drugu terorističku skupinu Jund Al-Aqsa. Odluka je donesena jer Jund Al-Aqsa nije poštivala sporazum potpisan između dviju strana i zbog intenziviranja sukoba između terorista Jund Al-Aqse i suparničkih skupina u pokrajinama Idlib i Hama. U priopćenju se također dodaje da su sukobi između Jund al-Aqse i Ahrar Al-Shama otvorili put sirijskoj vojsci ka stjecanju kontrole nad širokim područjima, dok se Al-Nusra Front pripremao za drugu fazu operacije protiv sirijske vojske u deblokadi istočnog Aleppa.

Internetske stranice sirijskih terorista danas potvrđuju da su se sukobi između terorističkih skupina proširili i na dio pokrajine Latakija kojeg još drže pod kontrolom.

Al-Nusra Front je pokrenuo teške napade na baze skupine Jaysh Al-Mujahidin u Jabal Al-Akradu i Jabal Al-Turkmenu, te ih protjerao iz Latakije.

Militanti sirijske Al-Qaede su također uhitili visokog dužnosnika skupine Jaysh Al-Mujahidin, Yahyu Barima, te im zaplijenili svo oružje i municiju.

Zapovjednik skupine Jaysh Al-Mujahidin, Mohammad Abu Bakr, ranije je na svojoj Twitter stranici najavio da će se skupina raspustiti, ali je njegov zamjenik Ebu Bekr odbio to potvrditi, ističući da, iako su bazne skupine u kolapsu, on će nastaviti svoju prisutnost na društvenim mrežama.

Izvori iz Idliba i zapadnog Aleppa navode da sve veći broj zapovjednika bježi iz redova Al-Nusra Fronta, nakon što su teroristi ove skupine pokrenuli ubojitu kampanju protiv suparničkih militantnih skupina u sjevernom i zapadnom dijelu pokrajine Aleppo, te u pokrajini Idlib.

Al-Nusra Fronta je u tim sukobima također izgubio neke od svojih baza, dodao je izvor.

Dvojica muftija, vjerskih vođa, Sayyaf Osip Al-Majed i Ali Al-Arjani, te jedan emir Al-Nusra Fronta, također su napustili skupinu.

Vojni emir Al-Nusra Fronta, Abu Abdul Rahman, izjavio je da prekida sve veze  sa skupinom i sa svojim snagama se pridružio se Ahrar Al-Shamu.

U međuvremenu je teroristička skupina Suqour Al-Sham u sukobima s Al-Nusrom uspjela preuzeti kontrolu nad gradom Beinin u brdima Jabal Al-Zawiyeh.

Suquor Al-Sham je zauzeo i grad Hantutin i dijelove Ma’arat Al-Nu’amana u južnom Idlibu.

Ahrar Al-Sham ne napao Al-Nusra Front i zauzeo punktove na putu do Bab Al-Hawe, te na ulazima u gradove Al-Dana i Sarmada.

Za kraj, podsjetimo da je sirijska vlada u pokrajinu Idlib na 6.000 kvadratnih kilometara prebacila tisuće militanata i tamo je trenutno na desetke tisuća terorista iz 128 militantnih grupa i 59 različitih etničkih skupina iz različitih sirijskih pokrajina, ali i mnoštvo stranih boraca, svi s različitim ciljevima, sponzorima i ideologijama, među kojima je dominantna selafijska struja i ona odana Muslimanskom bratstvu u Turskoj.

Umjesto stvaranja islamističkog entiteta u Idlibu, vjerojatnije je da će se ove skupine međusobno iskorijeniti. Preživjet će one najveće, ali će zbog međusobnih sukoba biti toliko oslabljene da neće biti u stanju pružiti učinkovit otpor dobro isplaniranoj kampanji sirijske vojske i saveznika. No, dajmo im prvo vremena da se međusobno “prorijede”, a dolaskom proljeća će se već moći početi planirati završne operacije “čišćenja” Idliba iz tri pravca – južno iz pravca Hame, istočno iz Aleppa i zapadno iz pravca Latakije.

Oslobođenje
Pretplatiti se
Obavijesti o
14 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Sarajevo
7 godine prije

Nakon svih ovih godina je zaista lijepo procitati nesto ovako. U Saudijskoj Arabiji se zadnja 2-3 mjeseca favorizira Ahrar Al-Sham. Moje subjetivno misljenje je (bez nekog argumentiranog uporista) da su ukalkulirali malo realnost i “spustili lopticu”, te zamijenili Al-Nusru Ahrar Al-Sham-om sada. to je vjerovatno “umjerena opzicija”, ali samo u odnosu na Al-Nusru )) Iskreno sumnjam da ikakva (nama) bitna razlika postoji tu. Vjerovatno cemo reci da su ovi kao spremni na razgovor, dok drugi nisu…i to tako izgleda, ali ja prije mislim da je u pitanju isti djavo. Ljudski zivot je vrlo jeftin u vremenu kojem zivimo. Sto je najtuznije, i vrlo lako “dobavljiv”, sto smo na ovom zlu u Siriji najbolje vidjeli. Oni gadovi (svi ti dzihadisti) svoje majke izvode na trgove i ubijaju, samo ako pogresnom nogom kroce…tako da su to sve ista govna i razlike nema. Strategija njihova ostaje ista i nikad se nece puno promijeniti… Čitaj više »

Wiglaf
7 godine prije

Rat u Sirji ce ubrzo zavrsiti i to ce biti konacni poraz vehabisticke ideologije. Trumpov dolazak na vlast znaci prekid potpore vojne,medicinske,novcane,logisticke itd. Trump ce jednostavno servirati pobunjenike i ostale Putinu,Assadu i Hebzbolah pokretu.

Borac2
7 godine prije

Nije nikakva tajna da je idlib zapravo Assadisticki grad. Opce poznato je da su idlib nazivali “druga qardaha”. Nakon pada grada idliba tamo je ostalo jedva 15% domicilnog stanovnistva. Tako da ce vracanje grada biti dosta jednostavno kada dode prilika. Isto vrijed za jisr shughur. Da tada nebi bilo izravne turske pomoci i ubacivanja vise od 1000 glavosjeca dnevno ta podrucja nikad nebi bila usvojena.

nisam robot
7 godine prije

Citam da ce Idlib pasti bez problema, Trump ce biti spasitelj izcjeljitelj, moguce, ali moguce i skroz drugi razvoj dogadjaja.

SAA ima jos mnogo problema pred sobom.
Napredovanje je jako sporo i u vezi manjih djepova a ima ih jos dosta.
Idlib ce i oslabljen biti tvrd orah.
Trump je neuracunljiv, samo zato sto je bolji izbor od Hillary ne znaci da je dobar izbor.
Nije mi jasno odakle taj optimizam kod nekih ovdje.
Iako SAA stoji solidno, objektivno jos nemamo nikakvih naznaka za neki povoljan razvoj u nekoj blizoj buducnosti.

kolo
7 godine prije

Engleski ministar rata Michael Fallon je nazvao ruski nosac aviona ” Brod sramote”.
Ruski nosac aviona prolazi pored obala Engleske i Englezi su mobilizirali svoje avione, brodove i podmornice da ga pratu.
U danasnjem svijetu gdje engleski Lordovi su pedofili i homoseksualci gdje je profit istovremeno majka domovina i bog, gdje domicilni politicari radu za interese UKUSA rezima… ima li uopce sramote?

Michael Collins
7 godine prije

Zar i dalje postoji Jund al Aqsa?
A znajući koliko je SAA “sposobna”, bojim se da ni ovo neće ići bez problema. Izgube neki položaj u jedno jutro, i onda im treba barem 10 dana da isti vrate
Sad je valjda i jasno zašto IzraHELL nikad nije imao problema sa ijednom
arapskom vojskom – kod njih kao i kod nas i dalje nema nacionalne osviještenosti, već je bitnija ona plemenska, klanovska, rodijačka…
Čini mi se da je više nama na forumu stalo do Sirije nego mnogima u Siriji.

nisam robot
7 godine prije

Po meni je mozda najveci problem teritorij koji je pod Turskim protektoratom.
Uz veliki napor i velike gubitke ce se jos mozda osloboditi ove enklave oko Damaska. Ali vec onaj teritorij izmedju Hame i Homsa je ogroman, pa onaj jos veci na granici Izraela….
I na kraju mozda za 10 godina kada budu pobjedjeni svi Islamisti preostaje natezanje sa Turcima.
Trudim se realno gledati stvari, najvaznije dostignuce je da je Assad osigurao eksistenciju, stabilizirao svoj teritorij da uglavnom vise nema povlacenja, prije godinu dana je sve to sasvim drukcije izgledalo.
Ali SAAovo napredovanje je presporo, ovako bas gubim nadu u uspostavu vlasti nad cijelim teritorijem.

čitatelj portala
7 godine prije

Daj Bože da što više područja uspije Sirija mirno reintegrirati.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI