Saraqib je slobodan – SAA protjerala tursko-islamističku koaliciju i deblokirala cestu M5

Sirija 20. 02. 2020.
201 komentar

Jutros u 10:30 po lokalnom vremenu je potvrđeno da je sirijska vojka opet u Saraqibu. Nakon što je prošlog tjedna velika islamističko-teroristička koalicija Turske, sirijske Al-Qaide i takozvanog Nacionalnog oslobodilačkog fronta protjerala vladine snage iz grada, jutros je strateški grad na autocesti M5 opet slobodan i put Hama-Aleppo je opet prohodan.

Jučer poslijepodne i sinoć su snage Hezbollaha oslobodile četiri veća sela južno od grada, a onda su snage 25. Divizije za specijalne operacija pokrenula napad s istoka i prisilile islamističko-tursku koaliciju na povlačenje prema Nairabu.

„Pobjedničko“ veselje Turaka i njihovih saveznika je, što se moglo očekivati, kratko trajala. Saraqib je očišćen od terorista koje podržava Ankara, nakon što je druga najveća vojska NATO pakta napala sirijsku vojsku i njezine saveznike i ušla u grad. U ruševinama ima mnogo žrtava među teroristima, a točan broj će sirijsko zapovjedništvo objaviti nakon „sanacije terena“.

VIDEO: Javljanje sirijske televizije Al-Ikhbariya iz Saraqiba jutros u 10:30

Grad Saraqib je prvi put očišćen od terorista Al-Qaede prošlog mjeseca, 6. veljače, što je bilo od vitalnog značaja za osiguranje autoceste Damask-Aleppo zvane M5 i autoputa Aleppo-Latakija M4.

Erdogan je, posebno za ovu operaciju, poslao tisuće turskih vojnika da udruže snage s militantima Al-Qaide, odnosno Hayat Tahrir Al-Shama  s kojima je uspio ponovne zauzeti grad. Sirijska vojska je uspijevala odoljeti prvim napadima, ali su najbolje jedinice bile angažirane u čišćenju južnog Idliba i ravnice Al-Ghaab, zbog čega su se redovne jedinice i NDF milicije morale povući na istok.

Prema turskoj propagandi, ubijene su tisuće sirijskih vojnika, a stotine baza SAA su sravnjene sa zemljom.

Sirijska vojska i njeni saveznici su pretrpjeli znatne gubitke, ali su oni možda 1% onoga što se navodi u Erdoganovoj propagandi. Na bazama SAA nema značajne materijalne štete. Veliki broj žrtava u redovima sirijske vojske i dijelom u jedinicama Hezbollaha su posljedica uobičajene turske prakse u kojoj trče u Moskvu i traže primirje, a kada s Putinom dogovori „deeskalaciju“ pregrupira snage, pošalje potrebno oružje i streljivo i pokrenu masovni napad na odabranom dijelu fronta, kao što je u subotu bilo južno od ceste M4.

Kao što smo već više puta spomenuli, jedna od strategija sirijske vojske u borbi protiv terorista nije fanatično samoubojstvo, kao kod militanata Al-Qaide i Islamske države, već pametna taktika u kojoj je dobro povući se i ne gubiti nepotrebno živote vojnika.

Tko prati ovaj sukob proteklih godina, dobro mu je poznato da su se, svaki put nakon što je SAA očistila neki važniji grad ili čak strateško brdo od terorista, oni pregrupirali, doveli pojačanja iz Turske i iznova napali to mjesto. Umjesto da SAA drži položaj „do posljednjeg čovjeka“, dobila bi razumnu zapovijed da se povuče i pusti najveći mogući broj terorista u to područje.

Nakon toga slijedi izviđanje, što provode Rusi, obrada obavještajnih podataka, zračnu udari, po potrebi i nekoliko dana za redom, a onda kopneni napad, podržan artiljerijom. Tako je bilo u Palmiri, Khanasseru nekoliko puta, istočnom Aleppu, južnim četvrtima grada Darae, „kampu“ Yarmouk, zapadnom i istočnom Qalamounu i Saraqib nije bio iznimka.

Kad god je SAA odlučila vratiti bilo koje područje, ona bi ga vratila, unatoč svim poteškoćama. Neka su područja strateški važnija i prioritetnija od drugih, a to ovisi samo o procjeni zapovjednika na terenu i zajedničkog operativnog sjedišta sirijske i ruske vojske i iranskih „instruktora“ i Hezbollahovih dobrovoljaca.

Glavni tajnik Hezbollaha, šeik Hassan Nasrallah, početkom 2015. godine, kada se sirijske vojske borila istovremeno na 40 otvorenih fronti, rekao je da sirijski vojnici i zapovjednici sigurno bolje znaju što im je činiti od ratnike s tipkovnice i medijskih analitičara koji rat komentiraju s tisuća kilometara udaljenosti.

Osim oslobođenja Saraqiba, kao što smo već izvijestili, rusko ministarstvo obrane je upozorilo tursku vojsku da više ne može jamčiti sigurnost turskih zrakoplova iznad Idliba, jer je sirijsko ministarstvo obrane zatvorilo zračni prostor iznad sjeverozapadne regije. Ovo upozorenje uključuje obaranje i „izviđačkih turskih dronova“, koji su ranije imali pravo nadgledati situaciju u Idlibu, ali su Turci umjesto njih počeli slati napadačke bespilotne letjelice i provoditi udare po položajima i jedinicama sirijske vojske. Sad je tome došao kraj i Ankara je upozorena da u slučaju obaranja njihovih zrakoplova ili dronova ne zove Moskvu.

Erdogan možda je najpametniji u svom poslu, li ga ne treba podcjenjivati. On jednostavno traži najboljeg kupca kome se prodati  u trenutku će se prikloniti onome tko je spreman platiti više. Načelo i čast posljednja su briga turskih dužnosnika, uključujući predsjednika Erdogana.

Erdogan je s ovim napadima želio ići na sastanak s ruskim predsjednikom s više aduta u rukavu, a  nadzor nad Saraqibom bi mu sigurno osigurao bolje pregovaračke pozicije. Kako trenutno stvari stoje, iako će do njihovog sastanka sigurno biti još promjena na terenu, čini se da će se s ruskim predsjednikom sastati s nadzorom desetak sela u sjevernom dijelu ravnice Al-Ghaab, što je tursko-islamistička koalicija uspjela ponovno zauzeti u protekla dva dana.

FOTO: Situacija do trenutka kada je Hezbollah oslobodio južna područja od Saraqiba, nakon čega je u napad krenula 25. divizija SAA

Sirija 20. 02. 2020.
Sirija 20. 02. 2020.
OslobođenjeSaraqibsirija
Pretplatiti se
Obavijesti o
201 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
fdfdsf
4 godine prije

Koe tu lud više, kaj se to događa tam dole.

Pedro del negro😎
4 godine prije

Yeah 🇸🇾🇸🇾🇸🇾 SAA uništava HTS i Erdoganovu hordu zla!!🇸🇾🇸🇾

Jack
4 godine prije

Malo jaci ratnici u toj Siriji,NATO bi to rijesio u 7 dana.Kilavi rusi i iranci vec 5 godina osvajaju i gube jedno te isto selo,deja vu.

Pajo
4 godine prije

Erdogan trazi primirje nakon oslobodenja Saraqiba a prije Putinovog leta u Istambul 5.03. dakle svi oni gubici SAA su bili pretjerani ali jos uvijek dronovi lete iako je uvedena zracna blokada

Ivo Kuraja
4 godine prije

Imate super clanke!

Blatanko
4 godine prije

Glavni tajnik Hezbollaha, šeik Hassan Nasrallah, početkom 2015. godine, kada se sirijske vojske borila istovremeno na 40 otvorenih fronti, rekao je da sirijski vojnici i zapovjednici sigurno bolje znaju što im je činiti od ratnike s tipkovnice i medijskih analitičara koji rat komentiraju s tisuća kilometara udaljenosti.

Znaci i Nasrallah u slobodno vrijeme prati forum hr, mycity, i klix.ba hahahah

Abu TROLOVI Ajde-mi Po-pusi Al za Dzaba
4 godine prije

Kako je krenulo na kraju ce nesudjeni sultan zavrsiti ovako: https://vk.com/wall-55849790_1055948?z=photo-55849790_457354387%2Fwall-55849790_1059419

Kruško
4 godine prije

Otkad ne pratim rat u siriji tlak mi se stabilizirao, a i kosa mi je pocela rasti.

Fenix
4 godine prije

Poderase ih Hezbollahovci Turci i Nusra se nisu mogli sastaviti od udara Hezbollaha(ipak imaju iskustva sa IDF-om). Rusi dovukli pojacanje i timove za elektronsku i anti bpl borbu. Tigrovi i Hezbollah navodno po noci planiraju narednu operaciju.

Kgfjč
4 godine prije

Nakupili se puno terorista na grčkoj granici. Kad će njih bombardirati?

Hezbollah
4 godine prije

E jbg… Babiću kako možeš bit takav? Uništavati vlažne snove nekih nekrofila ovdje, sad više ne mogu masturbirati na poginule borce SAA, Hezbollaha i Fatemiyouna…

Dopizdilomi
4 godine prije

Tako je, pametna taktika. Što ih više likvidiraš manje ih se vraća. Matematika je jasna.

Jole Prvi
4 godine prije

Jučer sam čitao gomilu trolovskih lupetanja kako je Rusija prodala Siriju.Trolovi su većinom procionističke i manjim dijelom protursko-vehabijske podguzne muhe.Rusija vise nema mjesta za pokvareno smrdljivo govno Erdogana,koji je potrošio sve kredite.Nakon što je tražio potporu NATO,nakon što pregovara sa SAD da mu ustupe protuzračni raketni sustav Patriot i daju vojnu potporu te nakon što je poslao tursku vojsku da upravlja operacijama terorista,njegov je ionako upitni kredibilitet,potrošen.Turkomanskog primata SAD jedva čeka da upetlja u blato da ga mogu zamijeniti sa gulenistima.Rusi su imali jako puno strpljenja za Erdoganovu opstrukciju i obmanu,ali i vrč ide na vodu dok se ne razbije.Rusija je popuštala i trpila Erdogana radi svojih interesa,ali kako su ti interesi u koliziiji sa ruskom pozicijom u Siriji ( i mogućem neuspjehu,što si Rusija ni pod kojui cijenu ne smije dopustiti ),tako se i rusko srpljenje potrošilo.

Carlosan
4 godine prije

Aj fala Bogu.
Već sam se zamislio i počeo sekirati.

Jole Prvi
4 godine prije

Nitko u NATO ne želi ratovati u Siriji prvenstveno protiv Rusije,ali i Irana i Hezbollaha .Niti SAD.Jedino bi cionisti htjeli njih sve uvući u rat za svoju guzicu i veliki Izrael.

Vostok
4 godine prije

Kao što sam predpostavio neki dan… Brod sa specialcima Kadirova plovi prema Tartusu.. Počinje polu finale….

Drakce
4 godine prije

Bice da su duhovi od onih hiljada i hiljada poginulih SAA vojnika vrstila ovaj grad … nekad je ici napred i ako se povuces ko razumije shvatice … veliki pozdrav i zivjelaa SAA

Zoran
4 godine prije

SAA dala gas i u Južnom Idlibu, vračaju izgubljeno, bilo bi super da do četvrtka dođu do M4.
I još je veči užitak pročitati to kod štakora.
Pro-Assad forces regain control of the towns of Hazarin, Kafrmos, and Kawkabah, south of Idlib

mirko
4 godine prije

Interesantno je kako se odjednom pogubise isilovci. Ni jednog da komentarise.

Duki
4 godine prije

Jučer sam pisao o kotlu a evo danas i potvrde !
Veličanstvenom je bolje da moli Cara da ga što prije primi jer ga čeka i pad Idliba ,
Pa neka samo spletkari i ucjenjuje sa izbjeglicama ,ako ovi dođu k nama poslat će mu gazde iz Sirije još milju -ali “pravih junaka !” koji ne znaju za ništa drugo osim klanja i terora
Nered?bombe?silovanja?ma neee ljudi su to 😁😁
I ode Erdo tamo gdje je trebao biti još prije 3-4 godine !

Alex
4 godine prije

Igraju se blente… jedan dan osvoje,drugi izgube… Ništa dok Rusi ne razvale tu tursko -terorističku bratiju ,željnu umiranja…

Alex
4 godine prije

Zanemari protjerivanje. To treba raspaliti iz svih oružja da se više n vrate.

MDM
4 godine prije

Dobro, več smo se bili uplasili da Erdo nece stat do Moskve.
A da je Turska 2 armija NATA, možda po broju dronova na dve noge.

Juxel
4 godine prije

CINI MI SE DA ERDU POCINJE HVATATI STRAH NAKON LUDE AVANTURE

Tayyip Erdogan rekao je da ni Rusija ni Iran nisu ciljevi njegove zemlje u Siriji.

„Turska ne cilja ni Rusiju ni Iran u Siriji. Uništavamo samo elemente [Assadovog] režima “, rekao je u ponedjeljak. Erdoganove komentare prenijela je NTV televizija.
Turski lider je, međutim, napomenuo da “očekuje da će [druge zemlje] pokazati poštovanje” prema stavu Ankare, dodajući da je učešće u borbenim operacijama u Siriji volja naroda, a ne lični izbor rukovodstva.

„Još jednom apeliram na Rusiju i Iran. Turska nema problema sa tim zemljama u Siriji. Ne postavljamo nišan na teritoriju Sirije. Niti tamo imamo planove za uporište ”, dodao je.

Lurker
4 godine prije

Da li tko od komentatora zna zasto je Erdoganu vazna Sirija? Znam zasto je vazna Rusima, prepostavljam zasto je vazna Amerima i Izraelu ali koji je tocno Turski interes tamo?

Lurker
4 godine prije

E da, zanimljivo je da obicni mediji ovu situaciju u Siriji ne pokrivaju a ista moze cak i izazvati 3 svjetski rat (ne daj boze)?
Da nema ovog portala ne bi niti znao sto se u Siriji trenutno dogadja…

Amistad
4 godine prije

Kako beše ono u lepa sela lepo gore……..oj tuuuurciiiiii 😉

Malivz
4 godine prije

Pa jbt od kud sad SAA najednom, pa zar ih nisu Turci sve pobili neki dan?

Helvetia
4 godine prije

Mora se priznat kako je saa krenila bili bi za mjesec dana u afrinu a ne u idlibu
Turke uhvatila panika trazili da se sastanu sa rusima ovi odbili
Turci udarili na saa (bilo mi je gadno gledat i bio sam jako ljut kao da su mene zbombali)
Rusi iznenadeni odmah udovoljili erdi i turci imaju razgovor
Pitanje je sta ce bit posle razgovora putina i erde

Max
4 godine prije

Kao što sam i pisao Turci će se slomiti. Ali se bojim goreg zla napada Izraela koji bi mogao pokušati iskoristiti stuaciju. Ja kao i kolega Andrey smo vjerovali u pozitivan ishod bitke.

Andree
4 godine prije

Kolege koji podupirete borbu osovine otpora protiv imperije zla samo vjerom i svjetlošću naprijed!

Nemojmo ni mi previše padati u negativan trans i strahove, te omalovažavati SAA i njihove saveznike Ruse, Irance, Hezbollah i druge veće/manje frakcije.

Ali nemojmo se ni previše radovati prebrzo, pogotovo ne za tuđu tugu. Ja ne žalim bradate stvorove, koji maltretiraju i zlostavljaju ljude, oni zaslužuju istrebljenje. Ali i u turskoj vojsci ima nesretnika, koji umiru zbog naredbi njihovog princa tame, brkatog i bahatog wanna be sultana.

Biće još i padova i uspjeha ali konačan uspjeh neće izostati. I za taj konačan uspjeh i propad imperije vrijedno se je boriti. Pa iako je to sada samo preko tipkovnice i podrške. I zato samo pozitivno naprijed u pozitivne promjene!

Pozdrav svima!

burt
4 godine prije

sad je vrijeme da Assad konačno odbaci nerealne planove o vraćanju pod svoju kontrolu svih teritorija, nastavku unitarizma i namještenim izborima na kojima će dobijat 100% glasova kako su on i Hafez dobijali na prijašnjim izborima, od svega toga više neće biti ništa i Assad treba prihvatiti novi politički sistem i teritorijalnu podjelu Idliba i Sirije i višestranačje sastavljeno od predstavnika Sunita i Kurda, osnivanje višestranačke vlade i nakon prijelaznog razdoblja ostavku Assada i prijenos vlasti, od Assadovih suludih planova da će se sve vratiti kao što je i bilo nema ništa

nije bitno tko
4 godine prije

Balkanski ISIL forum-trolovi odjedanput utihnuli….
Maca popapila jezik…….

Soze
4 godine prije

Da,dali do znanja turcima da su tu a kalibri spremni. Pa sad turčine bujrum.

Međo
4 godine prije

Goni bandu i jednu i drugu i treći…………….

Rusofil
4 godine prije

“Pa prije je Erdogan dobio S-400 sustave, nego u ono doba Iran (koje je uredno već platio), jer je eto, Teheran pod sankcijama, a Rusija poštuje te sankcije, iako je kao bila “protiv”.” 01.03. 2020. 11:52
Pročitaj sad šta je naručio Iran, šta i kad je dobio. Onda nađi kad je počela isporuka S-400 Turskoj koji još nije operativan.
Sad nam objasni tvoju objektivnost nakon ovakve neinformiranosti.

Drakula
4 godine prije

🇸🇾🇸🇾🇸🇾🇸🇾🇸🇾🇸🇾🇸🇾🇸🇾

xxx
4 godine prije

Nnego sto bi sa onih 14 kalibara ispaljenih sinoc, znali se dje su pale, sto su pogodile.

xxx
4 godine prije

da vam malo osvjezim dan…..
comment image

Tau
4 godine prije

Evo Rus nosu Rakete za Erdogena i njegovog i S-400 a bacat ce ih iz aviona da su manji troskovi …..:)) MOSCOW, (BM) – The large landing ship of the Russian Navy Novocherkassk passed the Bosphorus and entered the Mediterranean Sea, learned BulgarianMilitary.com citing Komersant.ru. Read more: BulgarianMilitary.com 24/7 – War in Syria: Who controls what and what happens Presumably, the ship is heading to the Syrian port of Tartus. Since the end of February, the frigates Admiral Makarov and Admiral Grigorovich, as well as the BDK Orsk, have already been sent to Syria. Information about the movements of Novocherkassk was published by the Yoruk Isik Twitter account, which tracks ship passage through the Bosphorus. According to him, the ship is carrying a “heavy load.” The BDK was accompanied by Turkish coast guard boats. BulgarianMilitary.com recalls two Russian frigates are are already in the area of Syria. Another Admiral Essen… Čitaj više »

Lucija
4 godine prije

” Proiranske snage koje se bore na strani režima Bashara al-Assada ispalile su balističke rakete na položaje turske vojske na severu provincije Idlib.

Izrael tvrdi da se radi o raketama srednjeg dometa koja je identična onoj koju su jemenski Huti koristili protiv saudijskih snaga.”
Ode turski pvo….pravda.rs

Turci su napali aerodrome u Hami i Nairabu: uništena 3 drona, malo oštećenje piste…

Tau
4 godine prije

jedan sitni dodatak

DAMASCUS, (BM) – After Iran gave an ultimatum to Turkey, demanding an immediate end to the occupation of Syria, and in Ankara ignored such a requirement, Iran-backed forces launched a missile strike on Turkish troops on the border using a ballistic missile,

Tau
4 godine prije

RUSI UŠLI U SARAKIB, SIRIJSKI TAJFUN GAZI TERORISTE: “Baćuške” čuvaju bezbednost oslobođenog grada!

znam da je vec stara vijest ali malo da posijetim one gore evo sad imaju sve na jednom mistu pa nek Trolaju 🙂

Tau
4 godine prije

Kako ce Erdogen reagirati poslje ovog to niko nezna ..Analiza nije losa iako je vec dosta tog poznato ..Ali zasigurno se zna da se nista nezna sto ce biti danas… POČEO PAKAO: IRAN NAPAO TURSKU VOJSKU U SIRIJI BALISTIČKIM RAKETAMA- UNIŠTEN TURSKI SISTEM PROTIVVAZDUŠNE ODBRANE 1 minut ago TEMA DANA Nema komentara Nakon što je Iran dao ultimatum Turskoj, zahtevajući hitan prekid okupacije Sirije, a Ankara je ignorisala takav zahtev, snage koje podržavaju Iran izvele su raketni udar na turske trupe na granici koristeći balističke rakete. Iranske snage koristile su unapređenu verziju sovjetske balističke rakete kratkog dometa. Izvori takođe komentarišu da su balistički projektili uništili turski sistem protivvazdušne odbrane. Kako se navodi, raketni udar je pokrenut sa teritorije koju kontrolišu iranske snage, međutim, prema službenoj verziji turskih vlasti, Damask stoji iza tog udara. „Proiranske snage koje se bore na strani režima Bashara al-Assada ispalile su balističke rakete na položaje turske… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI