Kategorički imperativ sirijske vojske je osloboditi Deir Ez-Zor

Deir Zora vojnici
30 komentara

Danas je sirijska vojska, uz masovnu podršku ruskog zrakoplovstva, oslobodila tri naselja južno od zrakoplovne baze Al-Jirah u istočnom dijelu pokrajine Aleppo.

Prema vojnim izvorima, napadu elitnih Tigar snaga su prethodili zračni udari ruskog zrakoplovstva, koje je razorilo najbolje utvrđene položaje “Islamske države”. Nakon toga je uslijedio napad “Tigrova”, koji su ušli su ravnicu Maskana i teroristi su se pred gustom vatrom morali povući.

Istovremeno su sirijske snage pokrenule uspješan napad i na zapadnom rubu baze Al-Jirah, gdje su ušli u dubinu nekoliko kilometara i oslobodili tri sela. Nakon što su sirijske snage ušle u Aliyat Bu Kamala, nastavile su napredovati prema kamenolomu Tal Hassan, gdje su se suočile s iscrpljenim borcima takozvanog kalifata.

Nedugo nakon što je pokrenula napad na kamenolom, sirijska vojska je uspjela probiti prve linije obrane “Islamske države” i prisiliti ISIL na povlačenje prema jugu, kako bi se izbjegao da padne u okruženje.

Oslobađanjem Tal Hassana, elitne postrojbe sirijske vojske sirijske su uspješno osigurale šire područje zrakoplovne baze i pripremile se za napad na grad Maskana u istoimenoj ravnici.

U ovom trenutku je glavni cilj sirijskih vladinih snaga kretati se prema središnjem dijelu zemlje. Iz istočnog dijela pokrajine Homs se sirijska vojska probija prema pokrajini Deir Ez-Zor i želi preuzeti kontrolu nad glavnim naftnim poljima u zemlji i deblokirati grad. U ovom trenutku su već ušli duboko u plinska polja Arak i do samog sela u istoimenoj oazi ih dijeli manje od 20 kilometara. Stručnjaci ističu da bi kašnjenje u oslobađanje Deir Ez-Zora vladu Bashara Al-Assada moglo koštati pobjede u ratu.

Dakle, sad je već otprilike jasno kojim će se smjerom kretati sirijska vojska, dok je ISIL u osom trenutku iscrpljen porazom u Al-Tabqi, obrani Raqqe i gradova koje drži duž Eufrata do iračke granice.

Ravnatelj ruskog Centra za geopolitičke studije Dmitrij Rodionov pojašnjava zašto je Deir Ez-Zor primarni cilj vladinih snaga, iako se borbe nastavljaju i u Istočnoj Gouti.

“Zašto su grad Deir Ez-Zor i njegova okolica tako važni? Prvo, tamo su naftna polja i veliki dio rezervi sirijske nafte jr upravo u ovoj pokrajini uz rijeku Eufrat. Drugo, tamo je važna naftna infrastruktura, uključujući i rafinerije. Treće, tuda polazi glavni naftovod iz Katara u Tursku. Još jedna naftom bogata regija je pokrajina Hasaka, ali je ona pod kontrolom Kurda. Ako proameričke SDF snage preuzmu kontrolu i nad Deir Ez-Zorom, Assad će ostati bez nafte. Postoje još neka polja u Sredozemnom moru, ali su ona mala i nisu dobro istražena”, pojašnjava Rodionov.

Po njegovom mišljenju, za pet godina rata je sirijska proizvodnja nafte pala  pedeset puta. Osim toga, sada je Damask gotovo u potpunosti onemoguće pristup većini njegovih rezervi i infrastrukture.

Nafta u Deir Ez-Zoru je u rukama ISIL-a, a teroristi ne nisu u stanju prodati legalno i po normalnim cijenama. Međutim, ako ovo područje padne u ruke proameričke koalicije, to znači da će nafta teći prema Zapadu i da će 95% sirijskog izvoza nafte ići u zapadnu Europu, koja će odmah dignuti sankcije nametnute od strane Amerikanaca na uvoza i transport sirijske nafte, čime je Assad punio državni proračun. Osim toga, prihode od transporta nafte iz Katara u Tursku će također dobiti bilo tko, samo ne Assadova vlada”, nastavlja Rodionov.

Sada je glavna stvar za Assada osloboditi grad i pokrajinu Deir Ez-Zor, jer nafta i glavni grad pokrajine ne smiju pasti u ruke Amerikanaca.

“Zauzimanje plinskih polja oko Palmira je bio veliki uspjeh za Damask. Sada teroristima treba uskratiti i prilaz nafti. Ali ne smijemo dopustiti da to urade drugi. Jer, ponavljam, čak i ako taj teritorij bude teško oduzeti Islamskoj državi, tome se nitko neće protiviti, ali ako tamo budu američke marionete, to će stvarno biti nemoguće”, zaključio je Rodionov.

Dakle, jednadžba je jednostavna i ako sirijska vojska ne oslobodi pokrajinu Deir Ez-Zor, to će učiniti proameričke SDF snage i Kurdi, koji će preuzeti gotovo sve sirijske naftne resurse i “legalno” izvoziti naftu u Europu. Imamo otprilike istu situaciju kao u Iraku, čak i goru, jer Bagdad raspolaže velikim naftnim poljima na jugoistoku zemlje, a prihodi iračkih Kurda od nafte po ovoj cijeni nisu dostatni za uspostavu političke neovisnosti i izdržavanje masovnih sigurnosnih snaga.

Dakle, sljedećih dana, najviše tjedana, pozornost na sirijskom bojištu treba usmjeriti na aktivnosti sirijske vojske iz smjera Aleppa i Istočnog Homsa prema Deir Ez-Zoru, jer o uspjehu ovih operacija ovisi konačni ishod rata.

 

FOTO – Situacija u istočnom dijelu pokrajine Aleppo i smjer napredovanja prema središnjoj Siriji i Deir Ez-Zoru

Deir Zora - Stanje na terenu
Deir Zora – Stanje na terenu
Oslobođenje
Pretplatiti se
Obavijesti o
30 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Laki Topalović
6 godine prije

Bit će gadno, ali ne potez Palmira – Deir Ez Zor, selo Araka ima 110 stanovnika , a Sukno malo više, ostalo je goli pijesak i ravnica, bez uzvisina. Kad Tigrovi dođu do Tabqe, vidićemo Kurde.

PeroDD
6 godine prije

Kategorički imperativ!!! Ko Franjo Tuđman koji je mislio da će nepotrebnom uporabom složenih rijeći ispasti pametan…..

adnan
6 godine prije

Pogledajte se u ogledalo i jako približite facu pa pogledajte šta ste vi bez avijacije 🙂 Zamislite sebe da ratujete bez tog letećeg gvožđa..zamislite šta bi ostalo od “Mačića” do sada 🙂 ! Također zamislite šta će biti sa Kurdima i Sirijskom vojskom kada se avijaciji stane u kraj i kada se to kukavičko ratovanje pretvori u ratovanje na tlu i kada muškarci udare na žene i na kukavice. Mene evo lično bilo bi stid govoriti o napredovanju “Mačića” ČIJI SU NEPRIJATELJI PRETHODNO SATRVENI AVIJACIJOM,A ONDA “JUNACI” SAMO UŠETALI PREKO SRAVLJENIH POLOŽAJA I POZICIJA DAIŠ-A! Ovim i ovakvim scenarijem se samo ljigavac jedan obični kukavički može pohvaliti.Ali to vam je u vašoj krvi krivoslavnoj krvi,tako da nije ništa novo…da lažete i hvalite se nečim čega bi se normalan i pametan stidio 🙂

Tadmur
6 godine prije

Bit će zanimljivo kako će se ponašati jordanska ekipa kada SAA krene dublje od Araka.Poslije Alepa ovo će biti najsloženi poduhvat u svakom smislu.180 km nije malo.Kurdima sa sjevera iz pravca Hasake treba 50 km do grada,l ako moguće da ih ameri nahuškaju da krenu u trku jer izgleda da im se kod Rake nigdje ne žuri.

davor
6 godine prije

Znači katastrofa je zagarantirana. Pa Amerikanci i njihovi Isil saveznici nikad neće to prepustiti Assadu, koliko su već sirijskih civila dosad pobili u Deir Ez Zoru ko mrave

Michael Collins
6 godine prije

ISIL će se masovno presvlačiti blizu FSA ili Kurda, a tamo gdje je SAA borit će se do zadnje kapi krvi. Pa naravno da je Deir bit cijelog rata – važniji i od Aleppa. Prekilavo idu i Iračani i Iranci – bolje su opremljeni od SAA, a pola godine se kolju sa par tisuća ISIL-ovaca u Mosulu i okolici. Držimo fige vladinim snagama.

Duplo
6 godine prije

adnan = sestokraki

H\'ghar
6 godine prije

One.prostore koje.ameri ne.planiraju osvojiti počeli su tuči iz zraka i navode da.uništavaju ‘isil infrastrukturu’ (naftne izvore – well heads, industrijske.pogone itd……). Ukopiko SAA bude usješnija negoli amerima.odgovara, budu masovno uništavali teritorij koi prcijene da.neće stići oni ‘osloboditi’. Također sve je izvjesnije da se ISIL snage preoblače u SDF a ne.popuštaju SAA snagama.

čitatelj portala
6 godine prije

Sretno Siriji i saveznicima!

H\'ghar
6 godine prije

One.prostore koje.ameri ne.planiraju osvojiti počeli su tuči iz zraka i navode da.uništavaju ‘isil infrastrukturu’ (naftne izvore – well heads, industrijske.pogone itd……). Ukopiko SAA bude usješnija negoli amerima.odgovara, budu masovno uništavali teritorij koi prcijene da.neće stići oni ‘osloboditi’. Također sve je izvjesnije da se ISIL snage preoblače u SDF a ne.popuštaju SAA snagama.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI