fbpx

Kategorički imperativ sirijske vojske je osloboditi Deir Ez-Zor

Deir Zora vojnici

Danas je sirijska vojska, uz masovnu podršku ruskog zrakoplovstva, oslobodila tri naselja južno od zrakoplovne baze Al-Jirah u istočnom dijelu pokrajine Aleppo.

Prema vojnim izvorima, napadu elitnih Tigar snaga su prethodili zračni udari ruskog zrakoplovstva, koje je razorilo najbolje utvrđene položaje “Islamske države”. Nakon toga je uslijedio napad “Tigrova”, koji su ušli su ravnicu Maskana i teroristi su se pred gustom vatrom morali povući.

Istovremeno su sirijske snage pokrenule uspješan napad i na zapadnom rubu baze Al-Jirah, gdje su ušli u dubinu nekoliko kilometara i oslobodili tri sela. Nakon što su sirijske snage ušle u Aliyat Bu Kamala, nastavile su napredovati prema kamenolomu Tal Hassan, gdje su se suočile s iscrpljenim borcima takozvanog kalifata.

Nedugo nakon što je pokrenula napad na kamenolom, sirijska vojska je uspjela probiti prve linije obrane “Islamske države” i prisiliti ISIL na povlačenje prema jugu, kako bi se izbjegao da padne u okruženje.

Oslobađanjem Tal Hassana, elitne postrojbe sirijske vojske sirijske su uspješno osigurale šire područje zrakoplovne baze i pripremile se za napad na grad Maskana u istoimenoj ravnici.

U ovom trenutku je glavni cilj sirijskih vladinih snaga kretati se prema središnjem dijelu zemlje. Iz istočnog dijela pokrajine Homs se sirijska vojska probija prema pokrajini Deir Ez-Zor i želi preuzeti kontrolu nad glavnim naftnim poljima u zemlji i deblokirati grad. U ovom trenutku su već ušli duboko u plinska polja Arak i do samog sela u istoimenoj oazi ih dijeli manje od 20 kilometara. Stručnjaci ističu da bi kašnjenje u oslobađanje Deir Ez-Zora vladu Bashara Al-Assada moglo koštati pobjede u ratu.

Dakle, sad je već otprilike jasno kojim će se smjerom kretati sirijska vojska, dok je ISIL u osom trenutku iscrpljen porazom u Al-Tabqi, obrani Raqqe i gradova koje drži duž Eufrata do iračke granice.

Ravnatelj ruskog Centra za geopolitičke studije Dmitrij Rodionov pojašnjava zašto je Deir Ez-Zor primarni cilj vladinih snaga, iako se borbe nastavljaju i u Istočnoj Gouti.

“Zašto su grad Deir Ez-Zor i njegova okolica tako važni? Prvo, tamo su naftna polja i veliki dio rezervi sirijske nafte jr upravo u ovoj pokrajini uz rijeku Eufrat. Drugo, tamo je važna naftna infrastruktura, uključujući i rafinerije. Treće, tuda polazi glavni naftovod iz Katara u Tursku. Još jedna naftom bogata regija je pokrajina Hasaka, ali je ona pod kontrolom Kurda. Ako proameričke SDF snage preuzmu kontrolu i nad Deir Ez-Zorom, Assad će ostati bez nafte. Postoje još neka polja u Sredozemnom moru, ali su ona mala i nisu dobro istražena”, pojašnjava Rodionov.

Po njegovom mišljenju, za pet godina rata je sirijska proizvodnja nafte pala  pedeset puta. Osim toga, sada je Damask gotovo u potpunosti onemoguće pristup većini njegovih rezervi i infrastrukture.

Nafta u Deir Ez-Zoru je u rukama ISIL-a, a teroristi ne nisu u stanju prodati legalno i po normalnim cijenama. Međutim, ako ovo područje padne u ruke proameričke koalicije, to znači da će nafta teći prema Zapadu i da će 95% sirijskog izvoza nafte ići u zapadnu Europu, koja će odmah dignuti sankcije nametnute od strane Amerikanaca na uvoza i transport sirijske nafte, čime je Assad punio državni proračun. Osim toga, prihode od transporta nafte iz Katara u Tursku će također dobiti bilo tko, samo ne Assadova vlada”, nastavlja Rodionov.

Sada je glavna stvar za Assada osloboditi grad i pokrajinu Deir Ez-Zor, jer nafta i glavni grad pokrajine ne smiju pasti u ruke Amerikanaca.

“Zauzimanje plinskih polja oko Palmira je bio veliki uspjeh za Damask. Sada teroristima treba uskratiti i prilaz nafti. Ali ne smijemo dopustiti da to urade drugi. Jer, ponavljam, čak i ako taj teritorij bude teško oduzeti Islamskoj državi, tome se nitko neće protiviti, ali ako tamo budu američke marionete, to će stvarno biti nemoguće”, zaključio je Rodionov.

Dakle, jednadžba je jednostavna i ako sirijska vojska ne oslobodi pokrajinu Deir Ez-Zor, to će učiniti proameričke SDF snage i Kurdi, koji će preuzeti gotovo sve sirijske naftne resurse i “legalno” izvoziti naftu u Europu. Imamo otprilike istu situaciju kao u Iraku, čak i goru, jer Bagdad raspolaže velikim naftnim poljima na jugoistoku zemlje, a prihodi iračkih Kurda od nafte po ovoj cijeni nisu dostatni za uspostavu političke neovisnosti i izdržavanje masovnih sigurnosnih snaga.

Dakle, sljedećih dana, najviše tjedana, pozornost na sirijskom bojištu treba usmjeriti na aktivnosti sirijske vojske iz smjera Aleppa i Istočnog Homsa prema Deir Ez-Zoru, jer o uspjehu ovih operacija ovisi konačni ishod rata.

 

FOTO – Situacija u istočnom dijelu pokrajine Aleppo i smjer napredovanja prema središnjoj Siriji i Deir Ez-Zoru

Deir Zora - Stanje na terenu

Deir Zora – Stanje na terenu

0 0 vote
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
30 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
3 godine prije

Bit će gadno, ali ne potez Palmira – Deir Ez Zor, selo Araka ima 110 stanovnika , a Sukno malo više, ostalo je goli pijesak i ravnica, bez uzvisina. Kad Tigrovi dođu do Tabqe, vidićemo Kurde.

Bobi
Gost
Bobi
3 godine prije

Na pocetku sam se naježio od srece, na kraju od jeze bas jer ce biti gadno. Sretno Siriji uz sto manje poginulih. A ovo je clanak za kauc generale, ako ce razumijeti da ne moze uvijek i samo ratatata opleti. Šah igrati !

Michael Collins
Gost
Michael Collins
3 godine prije
Reply to  Bobi

A ti si na prvoj crti bojišta?

Sinisa
Gost
Sinisa
3 godine prije

Osjetim li ja sarkazam u tvojim rijecima ili mi se cini. Mozda si primjetio u nekim vjestima,recimo oslobodjeno selo poginulo 20 terorista….SAMO 20 Laki,recimo da je to 80 % branilaca u “naj boljem” slucaju,to su dani borbe i ciscenja terena;meni je pricao pripadnik specijalne jedinice MUPa Srpske,stari ratni kadar, da bi 20 njegovih boraca danima blokiralo Banja Luku.
Pustinja,cistina….smrt za oklop i ljudstvo,smisli nacin da cistis teren 5 km ispred tenka;nsu to brda i dolovi Balkana,sume i gudure gdje cujes tenk i napadaca a vidis ga tek na par stotina metara. Teska borba,teroristi odlucni da poginu.

Patriarch of Bosnia
Gost
Patriarch of Bosnia
3 godine prije
Reply to  Sinisa

Posto je Bl u kotlini nemoguce ju je blokirati sa 1000 ljudi a kamoli sa 20. Tako da ti taj kadar malo laze. Ali sto se tice Sirije stvari su vec pri kraju i tu za islamske bandite nema spasa.

PeroDD
Gost
PeroDD
3 godine prije

Kategorički imperativ!!! Ko Franjo Tuđman koji je mislio da će nepotrebnom uporabom složenih rijeći ispasti pametan…..

DEU
Gost
DEU
3 godine prije
Reply to  PeroDD

PeroDD, kritika je poželjna, ali kritizirati može samo “primjer”, a ne “nakarada”.

U jednoj si rečenici napravio 5 grešaka. 🙂

adnan
Gost
adnan
3 godine prije

Pogledajte se u ogledalo i jako približite facu pa pogledajte šta ste vi bez avijacije 🙂 Zamislite sebe da ratujete bez tog letećeg gvožđa..zamislite šta bi ostalo od “Mačića” do sada 🙂 ! Također zamislite šta će biti sa Kurdima i Sirijskom vojskom kada se avijaciji stane u kraj i kada se to kukavičko ratovanje pretvori u ratovanje na tlu i kada muškarci udare na žene i na kukavice. Mene evo lično bilo bi stid govoriti o napredovanju “Mačića” ČIJI SU NEPRIJATELJI PRETHODNO SATRVENI AVIJACIJOM,A ONDA “JUNACI” SAMO UŠETALI PREKO SRAVLJENIH POLOŽAJA I POZICIJA DAIŠ-A! Ovim i ovakvim scenarijem se samo ljigavac jedan obični kukavički može pohvaliti.Ali to vam je u vašoj krvi krivoslavnoj krvi,tako da nije ništa novo…da lažete i hvalite se nečim čega bi se normalan i pametan stidio 🙂

Fidel
Gost
Fidel
3 godine prije
Reply to  adnan

Tigrovi gaze…još malo i nema više…

lisac
Gost
lisac
3 godine prije
Reply to  adnan

Tebe samo zaobići – ni minus ne zaslužuješ.

Sinisa
Gost
Sinisa
3 godine prije
Reply to  adnan

Adnane a cime se vi “Pravoslavni” hvalite,aman zaman Alaha ti pravednog pohvali se necim svojim.

Slagerpjevac
Gost
Slagerpjevac
3 godine prije
Reply to  Sinisa

Tako je Siniša. Reci ti njemu. Pohvali se da ste isti.

Tadmur
Gost
Tadmur
3 godine prije
Reply to  Slagerpjevac

@Slagerpjevac,sašta nešto bi mogao sada napisati vezano za tvoj kom.ali neću treba biti korektan.Ako braniš svoje ,to pravo nemoj drugima uskratiti.Pogotovu kada su ovakvi idioti u pitanju.

Ivkopivko
Gost
Ivkopivko
3 godine prije
Reply to  adnan

Uff koliko gorcine u ovog Adnana.. badava mu ovi na silu metnuti smajlici.

Arkaj
Gost
Arkaj
3 godine prije
Reply to  Ivkopivko

@adnan je istakao jednu činjenicu koja stoji. Bez obzira što mi mislili o ISILu i koliko osuđivali neke njihove poteze ili cijelu njihovu političku i vojnu praksu nesumnjivo je da uspijevaju snažno motivirati svoje vojnike koji izdržavaju i bore se u uvjetima potpune zračne nadmoći neprijatelja. Upravo je žalosno da su toliki muslimani spremni međusobno se ubijati, da su s istom odlučnošću vodili ratove s Izraelom ne bi ga ni USA uspjela spasiti…

Zvrk
Gost
Zvrk
3 godine prije
Reply to  Arkaj

nakon tri kile keptagona i pokojeg snopa igala može se postati nadčovjke.

Tadmur
Gost
Tadmur
3 godine prije
Reply to  Arkaj

@Arkaj…Nema mjesta za jedno pozitivno slovo a kamoli riječ za taj ološ.Ako SAA ne može sama USA neće ( znamo i zašto) onda Rusija mora spaliti i njih i pustinjski pijesak kojim hodaju.To oni zaslužuju i apsolutno ništa drugo.

Slagerpjevac
Gost
Slagerpjevac
3 godine prije
Reply to  Tadmur

@tadmur. Ja branim sve pa i tvoje ako su na strani istine i pravde. Spuštanje na nivo budale nije rješenje. Treba se znati kontrolirati. Uobičajene plitke uvrede da su Srbi zapravo Turci ili Muslimani i Hrvati – Srbi su vrlo jadne ako u svoje pleme samostalno guraš ovakve majmune.

m.ivanisevic
Gost
m.ivanisevic
3 godine prije
Reply to  adnan

Da nisi ti “prijatelju” ratovao u Siriji i to ne na strani SAA? Nekako mi tvoj “post” vuče na to.

Borac2
Gost
Borac2
3 godine prije
Reply to  adnan

Jebiga treba znat vozit avione…znamo da boli! Alhamdulillah!

Outsider
Gost
Outsider
3 godine prije
Reply to  adnan

Samo mijauu 🙂

Patriarch of Bosnia
Gost
Patriarch of Bosnia
3 godine prije
Reply to  adnan

Ja sam kontao da si se ti negdje raznijeo jer te nije bilo odavno kad ono po starom. Najbolje da prebroje puske pa jedan na jednog. Da se tako ratuje nikad ne bi bilo kraja.

Mikojan
Gost
Mikojan
3 godine prije
Reply to  adnan

@adnan, vi ste gospon pali s Marsa?
Kako ameri ratuju na svim ratištima, pješadiju zaustave par klinaca u nekom nazovi bunkeru i odmah dolazi avijacija i sravna ih sa zemljom. Tako se danas ratuje. Kukavičko ratovanje, kakvo je to, onaj igrokaz “nato-a” u Srbiji, da, može se nazvati ali tamo se nije vodio “oslobodilački” rat već pritisak na Beograd da se povuku sa Kosova. Kad kukavice nisu znale Kosovo držati u redu i miru već su radili pixdarije. Ovakvo igranje rata kakvo smo gledali na tlu bivše Jugoslavije možemo gledati samo u državama koje prave vojske nemaju. Bez snažne avijacije, obrambeno-napadne, bolje ne trošiti novce na vojsku jer nema smisla.

Tadmur
Gost
Tadmur
3 godine prije

Bit će zanimljivo kako će se ponašati jordanska ekipa kada SAA krene dublje od Araka.Poslije Alepa ovo će biti najsloženi poduhvat u svakom smislu.180 km nije malo.Kurdima sa sjevera iz pravca Hasake treba 50 km do grada,l ako moguće da ih ameri nahuškaju da krenu u trku jer izgleda da im se kod Rake nigdje ne žuri.

davor
Gost
davor
3 godine prije

Znači katastrofa je zagarantirana. Pa Amerikanci i njihovi Isil saveznici nikad neće to prepustiti Assadu, koliko su već sirijskih civila dosad pobili u Deir Ez Zoru ko mrave

Michael Collins
Gost
Michael Collins
3 godine prije

ISIL će se masovno presvlačiti blizu FSA ili Kurda, a tamo gdje je SAA borit će se do zadnje kapi krvi. Pa naravno da je Deir bit cijelog rata – važniji i od Aleppa. Prekilavo idu i Iračani i Iranci – bolje su opremljeni od SAA, a pola godine se kolju sa par tisuća ISIL-ovaca u Mosulu i okolici. Držimo fige vladinim snagama.

Duplo
Gost
Duplo
3 godine prije

adnan = sestokraki

H\'ghar
Gost
H\'ghar
3 godine prije

One.prostore koje.ameri ne.planiraju osvojiti počeli su tuči iz zraka i navode da.uništavaju ‘isil infrastrukturu’ (naftne izvore – well heads, industrijske.pogone itd……). Ukopiko SAA bude usješnija negoli amerima.odgovara, budu masovno uništavali teritorij koi prcijene da.neće stići oni ‘osloboditi’. Također sve je izvjesnije da se ISIL snage preoblače u SDF a ne.popuštaju SAA snagama.

H\'ghar
Gost
H\'ghar
3 godine prije
Reply to  H\'ghar

Dodatak.. i rušenje brana (poplavljena Raqqa)

čitatelj portala
Gost
čitatelj portala
3 godine prije

Sretno Siriji i saveznicima!

POVEZANE VIJESTI

Izbornik