Sirijska vojska čisti istok Qaraytana, područja sjeverno od Sweide i istok Aleppa

Sirijski tenk
12 komentara

Dijelovi 11. oklopne divizije sirijske vojske, borci 60. i 67. brigade, jutros su u iznenadnoj i silovitoj ofenzivi oslobodili područja južno i istočno od grada Qaryatayna. Sirijska vojska je u ranim jutarnjim satima brzo napredovala i oslobodila strateške uzvisine SyriaTel Hill, Shuhada Hill i Al-Mashtal. Kasnije su militanti takozvanog kalifata protjerani i s brane Al-Qaryatayn.

Cilj operacije u tijeku je stići do Bardaha i potpuno okružiti teroriste u istočnom Qalamounu i izolirati prozapadne “pobunjenike” koji drže mali dio teritorija na istoku Damaska.

Ovaj napredak ne samo da će odsjeći militante od područja Badiye, nego će ponovno otvoriti autocestu Damask-Palmira, što će jedinicama sirijske vojske i njenim saveznicima dati veliku logističku prednost u pustinjskom području.

Druga borbena skupina je pokrenula napad sa sjevera iz područja baze Tyas i protjerala ISIL iz željezničkog čvorišta Qaryatayn, koje se nalazi oko 20 kilometara istočno od grada.

Kasno poslijepodne je potvrđeno da su istočno od Qaraytayna oslobođeno mjesto Ayn Al-Baridah.

Primjetno je da se ISIL više ne može nositi sa svim frontama koja otvara sirijska vojska i nastavlja povlačenje u dubinu sirijske pustinje.

Sirijska vojska napreduje i u istočnom Aleppu, gdje je zauzela tvornicu šećera sjeverno od grada Maskana, posljednju jaču utvrdu “kalifata” prije ulaska u sam grad.

Trenutno se “Tigar” snage generala Suheila Al-Hassana nalaze na manje  od 6 kilometara od posljednjeg uporišta “Islamske države” u pokrajini Aleppu, grada Maskane.

Sirijski vojnici na slobodnom teritoriju
Sirijski vojnici na slobodnom teritoriju

Ova operacija je koordinirana s napredovanjem sirijskih snaga, milicija Sirijske socijalističke nacionalne stranke (SSNP) i lokalnih Druza iz pokrajine Sweida, koji su brzo napreduju prema sjeveru i oslobađanjem grada Al-Rahba u području Badiya su došle na samo 30 kilometara od snaga koje djeluju iz pravca zrakoplovne baze Al-Seen.

Nakon uspješne provedbe dogovora Rusije, Irana i Turske, sirijske snage se sada mogu fokusirati na čišćenje velikih područja u središtu i na istoku zemlje koje pod kontrolom drže teroristi “Islamske države”. Iz borbi u proteklih nekoliko dana je jasno da vladine snage žele povratiti kontrolu nad ovom strateški važnim dijelom zemlje.

FOTO – Današnje napredovanje sirijske vojske u istočnom Aleppu (Maskana), Istočno od grada Qaraytayna i iz smjera južne pokrajine Sweida prema središtu zemlje

Sirija - 23. 05. 2017.
Sirija – 23. 05. 2017.

Izvor: Syrian Civil War Map

Istočni AleppoOslobođenje
Pretplatiti se
Obavijesti o
12 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Laki Topalović
6 godine prije

Kod Al- Rabhe su se već skoro spojili, a gore su probili još par km prema Maskani

Korisnik postoji
6 godine prije

Gazi bagru vehabijsko, selafijsku, takfirističku. Samo , treba ih spaliti na lomači, ta gamad nije dobra ni da zagnoji pustinju. Baš je užitak čitati Orient News i Saff.ba kako cvile ko paščad. Više im se ne da pisati ni o pekarama, bolnicama i skloništima za mačiće. Čini se da su svjesni da je odnio vrag šalu

Tadmur
6 godine prije

Tigrovi se brže od očekivanog probijaju kroz mrežu kanala kod Maskana.

Bobi
6 godine prije

Po ovoj karti izgleda da ce kozojebe stjerati na otvoreno/ manje naseljeno, oaze i onda sa teskim naoružanjem probati uništiti. Izmediu Raqqe, el Zora i Palmire. Samo da dodju do Deira

Adriana
6 godine prije

A dobro. Osim za INA-u.

fenix
6 godine prije

Neznam koliko je istina ali izgleda da se Isil povlaci iz cijelog istocnog qalamuna ako je ovo istina onda jako veliki napredak.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI