UN stručnjak o mučenju osuđuje progon Julian Assangea dok se napori za oslobođenje novinara pojačavaju prije samita G7

Julian Assange
18 komentara

Napori da se osnivač WikiLeaksa Julian Assange oslobodi iz zatvora Belmarsh u Velikoj Britaniji pojačavaju se ove nedjelje uoči samita G7 akcijom u Ženevi, peticijom i intervencijom specijalnog izvjestioca UN o mučenju.

Assangeova vjerenica Stella Moris, gradonačelnik Ženeve Frederique Perler i specijalni izvjestilac UN o mučenju Nils Melzer zatražili su u petak puštanje novinara i okončanje američkog postupka za izručenje protiv njega.

Melzer, koji takođe služi kao švajcarski predsjedavajući za ljudska prava na Ženevskoj akademiji, nazvao je Assangeovo zatvaranje “jednim od najvećih pravosudnih skandala u istoriji”, a osnivača WikiLeaksa, kao i uzbunjivače Edwarda Snowdena i Chelsea Manning, nazvao je “kosturima” u ormarima zapadnih zemalja “.

„To je priča o čovjeku koji je progonjen u našem dijelu svijeta zbog toga što je rekao istinu“, rekao je Melzer. „Otkrio je ratne zločine, izložio je mučenje, razotkrio korupciju. To je nezgodna istina.“

„Učite li svoju djecu da je dobro ili loše govoriti istinu?“ nastavio je zaključujući da svojoj djeci ne može ostaviti svijet „u kome je postalo zločin govoriti istinu jer, kad se to jednom dogodi, živjet ćemo u tiraniji“.

U petak je u Ženevi otkriven privremeni spomenik Assangeu, Snowdenu i Manning. Mobilna umjetnička instalacija, koju je italijanski umjetnik Davide Dormino napravio 2015. godine i nazvana „Anything to Say?“, prikazuje tri figure kako stoje na stolicama sa četvrtom praznom stolicom pored sebe. Peticija koju je pokrenuo The Geneva Press Club, koja zahtijeva hitno puštanje Assangea, takođe je puštena u rad.

„U ime poštovanja neotuđivih ljudskih prava i vrijednosti koje promovišu organizacije za ljudska prava sa sjedištem u Ženevi“, The Geneva Press Club pozvao je britanske vlasti „da odbiju izručenje Julian Assangea i vrate mu slobodu“ i da SAD vlada „odustane od krivičnog gonjenja Julian Assangea“.

The Geneva Press Club takođe je pozvao demokratske države poput Švajcarske „da obezbjede Julianu Assangeu teritoriju utočišta na kojoj se može zaštititi od novih krivičnih gonjenja“.

Iako nije proglašen krivim za bilo koji zločin, Assange je proveo više od dvije godine u zatvoru Belmarsh njenog veličanstva, zatvoru s maksimalnom sigurnošću u kojem su bili smješteni neki od najozloglašenijih i najopasnijih kriminalaca u Velikoj Britaniji, uključujući nekoliko terorista visokog profila, serijske ubice i silovatelji. Assange ostaje u Belmarshu uprkos presudi sudije u januaru da ne može biti izručen Sjedinjenim Državama zbog zabrinutosti za njegovo mentalno zdravlje.

Assangeova vjerenica rekla je u subotu da se novinar “jedva drži” u zatvoru i da je u “užasnom stanju, nesposoban da poveže dvije rečenice”, jer je 22 sata dnevno zatvoren u malu ćeliju.

„Julian nije nasilan, nije opasan za društvo. On je izdavač i ovaj slučaj govori o slobodi informacija. Ova situacija je sramota za britanski pravosudni sistem. To je šteta za globalnu reputaciju Velike Britanije“, izjavila je Morris, a citira The Daily Mail.

Nazvala je „neprihvatljivim“ da je „strana sila“ poput Sjedinjenih Država u stanju da „kaže Britaniji šta da radi“.

„Vrijeme je da predsjednik Joe Biden odustane od optužbi protiv Juliana, a Boris Johnson bi to trebalo da zatraži od njega na sastanku G7 u Cornwallu ove nedjelje. Nadam se da će tada pravda prevladati“, zaključila je Morris.

The Daily Mail je izvijestio da Assange u svojoj zatvorskoj ćeliji „ima dasku od plute“, na koju je zakačio slike svoja dva najmlađa sina – Gabriel, 4 godine, i Max, 2 godine, a takođe „hrani par divljih pataka koji se gnijezdi ispod prozora njegove ćelije.“

47. samit G7 treba da se održi u Velikoj Britaniji između 11. i 13. juna. Učestvovat će Velika Britanija, SAD, Kanada, Francuska, Njemačka, Italija, Evropska unija i Japan.

G7julian assangeOslobođenjeSummitUN
Pretplatiti se
Obavijesti o
18 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
2 godine prije

assange ce iz zatvora izaci jedino u vodoravnom stanju..ne nuzno,pokojni,ali fizicki i mentalno toliko unisten da ce biti biljka..a i svi ovi koji vode zalopojke nad njegovom sudbinom,sha je to njihov najveci novinarski doseg koji imaju..da placu za kolegom koji je imao hrabrosti a oni je nisu imali..sha nisu nastavili njegov posao,sha ne informiraju ljude o stvarima koje se desavaju,sha ne prosvjeduju protiv globalne cenzure u kojoj sami sudjeluju jer se boje da ce im netko pipu zavrnuti..oni dizu spomenik assange-u..trebali su dignuti ogromni spomenik falusu na koji ih ja nabijem.hvala.

Bata
2 godine prije

George Саrline

seugušikolikopuši
2 godine prije

“Budimo složni, mudri i jaki” – Asange trpi svoje zviždanje, pa što se još skriva od svijeta : evo o čemu se piše i pokazuje tako, došao je 5. lipnja 2021. i NASA-in satelit pokazao je ovu sliku: Što je ovo NASA ne piše, računajući na činjenicu da će oni koji je slučajno vide pomisliti na artefakt. Međutim, čudno je da je isti satelit 2. lipnja 2021. uklonio još jedan artefakt s druge leće: Istodobno, smetnja je bila toliko snažna da su je čak i stanovnici Idaha mogli vizualno promatrati: vidimo porast seizmičke aktivnosti, vidimo puno meteorita i asteroida kako lete u blizini, vidimo anomalnu sunčevu aktivnost, koja je postala toliko čudna da se astronomi već boje davati bilo kakva predviđanja. I, što je najvažnije, vidimo nekakve globalne pripreme za nešto neshvatljivo. Sve dok pandemija nije započela s kasnijom borbom protiv te pandemije, pitanje Smaka svijeta bilo je prilično kontroverzno:… Čitaj više »

2 godine prije zadnji put uredio seugušikolikopuši
Lucija, prva
2 godine prije

” …svijet „u kome je postalo zločin govoriti istinu jer, kad se to jednom dogodi, živjet ćemo u tiraniji“.

?
Izgleda da ovaj nije svjestan da i živi u tiraniji.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI