Sirijska vojska ulazi u Al-Mayadin (VIDEO)

Ulaz vojske u Al-Mayadin
20 komentara

Sirijski Glavni stožer i rusko zapovjedništvo u Hmeymimu su izvijestili da su vojne operacije u  istočnoj Hami, u takozvanom ”Aqyribatskom kotlu” završile i da je od prisutnosti terorista ”Islamske države” očišćeno cijelo od 1800 kvadratnih kilometara teritorija.

Unatoč ovim izvješćima i gubitku svih naseljenih područja u ”Aqyribatskom kotlu”, ISIL tamo vjerojatno ima još boraca i manjih jedinica koje će trebati uništiti.

No, većina snaga koje su sudjelovale u ovoj kampanji će biti preusmjerene u područje Al-Qaraytaina i u istočni Homs, kao pojačanje jedinicama u području grada Al-Sukhnah i prometnice M20 koja povezuje Palmiru s Deir Ez-Zorom.

U međuvremenu se uspješno odvija kampanja za oslobađanje grada Al-Mayadina, istočno od Deir Ez-Zora u dolini rijeke Eufrat. Ova treća po redu prijestolnica ”kalifata” u Siriji, nakon što se vrh ”Islamske države” povukao iz Raqqe i Deir Ez-Zora, cilj je kampanje koju elitne ”Tigar”snage vode u ovoj operativnoj zoni.

Osim simbolične vrijednosti kao ”glavni grad kalifata”, Al-Mayadin je važan, jer snage koje ovladaju ovim područjem će istovremeno imati otvoren put za zauzimanje najvećih sirijskih naftnih polja Al-Omar.

Prema vojnim izvorima, ”Tigar” snage su, uz potporu teškog topništva i zrakoplovstva, probile linije obrane terorista na zapadu grada, zauzele su silos, zrakoplovnu bazu južno od grada, stari dvorac Al-Rahba, tržnicu i gradsku pekaru. Iako je bilo izvješća da je vojska oslobodila grad, ISIL još uvijek pruža otpor u središtu grada i pokušava organizirati obranu u istočnim četvrtima.

Glasnogovornik ruskog Ministarstva obrane, general Igor Konašenkov, jutros je potvrdio da rusko zrakoplovstvo zračnim udarima pomaže sirijskim snagama u kampanju u Al-Mayadinu, priopćivši da su uništena zapovjedna mjesta i ubijeno najmanje 80 militanata ”kalifata”.

Osim kampanje u Al-Mayadinu je važno spomenuti novu ofenzivu sirijske vojske neposredno uz granicu s Izraelom. Naime, nakon jučerašnje topničke pripreme i zračnih udara, danas su sirijske snage, potpomognute lokalnim milicijama Liwaa Al-Golan i Suqour Al-Quneitra, napale brdo Tal Dhib’at, gdje su uporišta imale mješovite snage takozvane Slobodne sirijske vojske i sirijskog ogranka Al-Qaede.

Nekoliko sati nakon pokretanja napada, sirijska vojska i saveznici su uspjeli zauzeti Tal Dhib’at, prisiljavajući teroriste na povlačenje u druge dijelove farme Beit Jinn. Ranije je Izrael u sličnim slučajevima kao odgovor uvijek pokretao topničke ili raketne napade na položaje sirijske vojske, koje je redovito popratio izgovorom kako je iz tog pravca na ”njihovo” područje na Golanu palo nekoliko projektila. No, za sada snage židovske države šute, što bi mogao biti znak da su se pomirili s tim da Assadove snage prije ili kasnije moraju izbiti na svoje južne granice.

FOTO – Područje Al-Mayadina

Napredovanje vojske prema Al-Mayadinu
Napredovanje vojske prema Al-Mayadinu
Al-MayadinOslobođenje
Pretplatiti se
Obavijesti o
20 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Sinisa
6 godine prije
ZIJO
6 godine prije

nije tu ništa različito od drugih dijelova fronte na Eufratu, ISIL pruža upornu i odsudnu obranu na Eufratu da bi dao vremena SDF-u da napreduje s druge strane prema naftnim poljima i iračkoj granici

Konstantin
6 godine prije

Gde su sada oni nasi dezurni MISEVI ??? Cestitke SAA + SAVEZNICI !

Brane
6 godine prije

Svaka čast SAA! Ovo je bilo i za očekivati, više me čudi što cionisti ne reagiraju oko Golana. Vjerovatno im je poručeno nešto o eventualnim posljedicama.

Zvrk
6 godine prije

bilo je na glasu kao čvrsta utvrda, čini se da je i to otupilo valjda nakon brojnih bombanja. vjerojatno su ostali oni koji će da poginu i jasno puno zamki dok su civili pobjegli put granice ili čak do područja pod žutima.

batanko
6 godine prije

obozavam gledat anna news, najbolji ratni izvjestitelji danasnjice gledam ih cak i bez prjevoda

ZIJO
6 godine prije

SAA nisu ni ušli u Mayadin a kamoli da su ga osvojili, ISIS se uporno bori jer znaju da više nema povlačenja i da je ovo odsdna obrana, SDF je na rijeci Khubar sjeverozapadno od glavnih naftnih i približiva se gradu Busayrah i naftnim poljima u zaleđu Mayadina, držite palčeve da ISIL zadrži SAA na Eufratu a SDF, YPG i vojno vijeće Deir Zora zauzmu naftna polja

Tadmur Palmirović
6 godine prije

Tigrovi faktički okružuju grad.Al Harami oslobođen,južni ulaz u grad.Na sjeveru izašli na obalu a sa druge strane Shahil koji je od Omar polja udaljen desetak km.Tako da se Abu Zijo Al Kurdistani džaba trudi.Od povišiće nema ništa..Neka nastavi držati palčeve Isilu jer i nije nizašto drugo ne vrijedi.

Nil1
6 godine prije

Rat je zlo. Bog ce kaznit za izazivanje zla u toj nekad mirnoj biblijskoj zemlji. Pomislim na tu sirotinju koja se silom prilika nasla u tom isilu. Sutra ce rat stat, bit ce ih dosta bez posla u najboljim godinama, ma ni curi nece moc kupit cokoladu…mislim na sve frakcije i strane sad, kad na to pomislim uzari mi se zelja i ucvrsti volja da odem dole i pomognem bar nekom od njih da zapčelari i budu svoji ljudi.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI